Írjon nekünk

Közélet

Határzár: Már épül a próbakerítés Mórahalomnál + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

keritesepites05_gs

Több tucatnyi katonai egység részvételével épül meg egy rövid szakasz a héten Mórahalomnál a határra tervezett kerítésből. Nógrádi Zoltán polgármester üdvözli a határzárat, melytől azt várja a fideszes városvezető, hogy jelentősen csökkenni fog a migránsok száma a térségben.

Mint arról korábban írtunk, egy 175 kilométeres szakaszon várhatóan 4 méter magas kerítést kíván létesíteni a magyar-szerb határon a kormány az illegális bevándorlás megfékezésére. Lázár János július 2-án bejelentette, heteken belül meg kell kezdődnie az ideiglenes határzár megépítésének. A műszaki határzár létrehozására az állam mintegy 6,6 milliárd forintot csoportosít át.

A hétfő délelőtti hír, miszerint a kerítésből már a héten elkészül egy rövid szakasz próbaként, Toroczkai László ásotthalmi jobbikos polgármester is üdvözölte Facebook-oldalán. “ELKEZDŐDÖTT! Isten áldja a Magyar Honvédséget!” – írta a településvezető.

„Nagyon vártuk már ezt a lépést, azt várjuk a kerítéstől, hogy nagyon látványosan lecsökken a migránsok száma térségünkben” – reagált a kerítésépítés hírére Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

Mórahalomtól 5 kilométerre, az Erdei iskolánál kezdték el felállítani a négyméteres úgynevezett műszaki zárat a hvg.hu információi szerint, míg az MTI arról számolt be, hogy a munkát a Magyar Honvédség hódmezővásárhelyi alakulatának katonái végzik. A terepet egy lánctalpas munkagép rendezi Mórahalom mellett.

Csongrád megyében a múlt hét folyamán összesen 5698 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök. A police.hu adatai szerint öt napon Ásotthalom térségében tartóztatták fel a legtöbb illegális migránst, csütörtökön például 94-et, aznap 80 afgán, 10 szír és 4 pakisztáni állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.

Belügyminisztérium: súlyos problémává vált az illegális bevándorlás

“Európát érintő problémává vált a kontinens felé irányuló illegális bevándorlás. Magyarországra – a határos Szerbián keresztül – naponta átlag ezer illegális határátlépő érkezik, így súlyos problémává vált az illegális bevándorlás és kiemelt feladattá annak kezelése. 2015. évben eddig 78 190 tiltott határátlépőt regisztráltak, közülük 77 600 fő érkezett a szerb határon keresztül.

A Kormány 2015. június 17-én hozott határozatot a rendkívüli bevándorlási nyomás kezelésére, amelyben elrendelte a magyar–szerb határszakaszon a zöldhatár átjárhatóságának megszüntetése érdekében egy 175 kilométer hosszúságú és 4 méter magasságú határőrizeti célú ideiglenes kerítés építését.

A Magyar Honvédség 2015. július 13-án reggel 8 órakor a kijelölt határterületen rendőri biztosítás mellett megkezdte a határőrizeti célú ideiglenes kerítés építéséhez szükséges előkészítő munkálatokat Mórahalom külterületén. A feladatban jelenleg az 5. Bocskai István Lövészdandár, a 37. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a 86. Szolnok Helikopter Bázis honvédjei vesznek részt összesen 43 fővel.

keritesepites22_gs

A katonák a technikai eszközöket nyolc járművel a hódmezővásárhelyi laktanyából szállították a helyszínre. A helyszínbejárás után a határőrizeti célú ideiglenes kerítés építésének megkezdéséhez szükséges terepmunkálatokat – fakivágás, aljnövényzet irtás, talajmunkák, útépítés – végeznek. Ehhez egy lánctalpas buldózert és egy univerzális földmunkagépet használnak.

A munkálatok jelenlegi szakaszában egy 150 méter hosszúságú mintaszakasz megépítését a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium illetékes szervei együttesen végzik” – írja közleményében a Belügyminisztérium.

Szijjártó: nem csökken a bevándorlási nyomás, ezért kell a kerítés

Nem látszik, hogy csökkenne a Magyarországra nehezedő illegális bevándorlási nyomás, ezért van szükség az ideiglenes biztonsági határzár megépítésére a magyar-szerb határszakaszon – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A tárcavezető kifejtette: a hétfői napon már a 78 ezret is meghaladta azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik az idén beléptek Magyarországra, és közülük több mint 77 500-an a magyar-szerb határon át érkeztek. Ezért helyes döntés volt a kormány részéről, hogy “fizikai akadályt” hoz létre a határszakaszon e “példátlan bevándorlási nyomás” csökkentésére.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ezek a számok is jelzik, hogy hiányzik a közös európai menekültügyi politika, és nem látnak olyan folyamatot, amely csökkentené a Magyarországot érő nyomást.

Közölte: együttműködnek a szerbekkel a szerb-macedón határőrizet megerősítésében, és a magyar-szerb határszakasz ellenőrzésében is együttműködnek a szerbekkel és az osztrákokkal.

Fackelmann István: vessék be a honvédséget!

A határsértők felderítésében a honvédséget is be kellene vetni – erről Fackelmann István, Ásotthalom alpolgármestere beszélt a múlt héten azon a konzultáción, amit a Csongrád megyei kormányhivatal hívott össze. Az alpolgármester azt is felvetette a konzultáción, hogy az ideiglenes biztonsági határzár megépítéséig milyen tervei vannak a hatóságoknak a helyzet kezelésére. A honvédség bevetésén túl azt is javasolta, hogy az ásotthalmi térségben szolgálatot teljesítő rendőrök kutyákkal járőrözzenek. Ez utóbbit azért tartaná indokoltnak, mert ha egy nagyobb migránscsoport érkezik, akkor az intézkedő rendőrök elől egy részük megpróbál elmenekülni, az ő megtalálásukban sokkal hatékonyabb egy négylábú.

Ásotthalmon forgatott a Hír TV stábja is a mezőőrökkel, akik külföldi embercsempészt vette üldözőbe, akkor összesen 18 illegális migránst fogtak el. Toroczkai azt mondta: a menekülthullám miatt a helyiek nem érzik biztonságban magukat, ezért arra kérték a Belügyminisztériumot, hogy a tervezett határzár építését náluk kezdjék meg. A Látótér összeállítását ide kattintva tekintheti meg.

Elkezdődött! Épül a kerítés a határon! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=553179

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 13.

Kommentek

Hírzóna

Elfogadták a vásárhelyi költségvetést

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára döntöttek arról, hogy az önkormányzat nem vehet fel hitelt sem működési, sem fejlesztési célra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Egyre több iskolás használ bankkártyát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A pénzügyi szemléletformálás a célja a 2018-ban indult Készpénzkímélő iskolák programnak.

Tovább olvasom

Hírzóna

Marad a sitten Magda Marinko

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nem engedélyezték a sorozatgyilkos feltételes szabadságra bocsátását.

Tovább olvasom

Aktuál