Gazdaság

Fónagy: a rezsicsökkentéssel 334 milliárd forint maradt a családoknál

Fónagy: a rezsicsökkentéssel 334 milliárd forint maradt a családoknál

2015. július 13., hétfő
Fónagy: a rezsicsökkentéssel 334 milliárd forint maradt a családoknál

A rezsicsökkentés sikeres volt: 2013-ban és 2014-ben, két év alatt 334 milliárd forint megtakarítást biztosított mintegy 3,8 millió háztartásnak - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a rezsicsökkentés 2015-ben év végéig további 240 milliárd forint megtakarítást fog hozni a családoknak. Összegzése szerint a földgáz árát összesen 25 százalékkal, a villamos energia árát 24,5 százalékkal, a távhőét 22,6 százalékkal csökkentették három ütemben. Jelenleg az uniós tagállamok között a magyar lakosság fizeti a második legalacsonyabb árat a villamos energiáért és a földgázért - emelte ki Fónagy János. "A rezsicsökkentés sikeres volt, tanúsítja a magyar reformok, a magyar megoldások sikerét, megalapozottságát" - fogalmazott. Szavai szerint az árak csökkentése következtében a családoknál maradt 334 milliárd forint javította a fogyasztást, és alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon a reformok, a gazdasági eredmények a fogyasztásban és az emberek mindennapjaiban is láthatóak. A rezsicsökkentés egyéb eredményei közé sorolta, hogy a közszolgáltatók 30 napon túli kintlévőségei jelentős mértékben, 45 százalékkal csökkentek. A hátralékos fogyasztók száma 930 ezerre csökkent a korábbi másfél millióról. Egy év alatt 2014 májustól idén májusig újabb 12 milliárddal javult a kintlévőségi egyenleg - ismertette. Emlékeztetett: 2010 tavaszán-nyarán Magyarországot Görögországgal és néhány más mediterrán országgal együtt említették, az ország eladósodott volt, magas volt az infláció, a munkanélküliség rekordokat döntött, az ország megítélése minden tekintetben mélyponton volt. A kormány tisztában volt azzal, hogy a magyar családok mindennapi nehézségekkel küzdenek, a lakosság Európában az egyik legtöbbet fizette a rezsiért, amin változtatni kellett. A családok jövedelmük negyedét - a szegényebbek felét - költötték ezekre a költségekre. Az akkori kormány egyetlen lépést talált: a rezsiköltségek befagyasztását. 2011-ben jelentős intézkedések történtek, tovább korlátozták az áremelkedések lehetőségét, akkor már több tízezer forinttal csökkent a családok rezsije - idézte fel. Az igazán átfogó megoldás 2012 decemberében született, akkor előbb a villamos energia, a gáz, és a távhő, majd később a víz- és csatornadíjakat, hulladékszállítás díját csökkentették több lépcsőben emlékeztetett az államtitkár. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Európai Bizottság Magyarország mellett több más tagállamban is vizsgálatot indított a díjképzés ügyében. Magyarország vizsgálja ezt a megkeresést, az eljárás lezárásáig nem tesz újabb lépéseket a csökkentés ügyében. Az ipari rezsicsökkentéssel ugyancsak megvárják az Európai Bizottság álláspontját. A kéményseprést központosítani tervezik és általános állami szolgáltatássá minősítik majd - válaszolta egy kérdésre. A kormány tervei szerint az országban 4-5 nagyobb állami társaság fog működni, 10-12 milliárd forintos üzletágról van szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.