Közélet

Dusha Béla a Virág teraszáról: Nem mondható tervezésnek ez a hodály!

Dusha Béla a Virág teraszáról: Nem mondható tervezésnek ez a hodály!

2015. július 20., hétfő
Dusha Béla a Virág teraszáról: Nem mondható tervezésnek ez a hodály!
8F1A6817A

A fotóművész szerint Szeged népét nem kérdezték meg erről a sátorról. Városunkban nincs annyi tér, hogy egyet is feláldozzunk közülük a funkcionalitás oltárán. A tervező kritikájára válaszolva úgy gondolja, nem a fotóson múlik, hogy egy ekkora teraszról tud-e előnyös képet készíteni.

Korábban megírtuk

, sikeres volt a Kis és Nagy Virág harmadik pályáztatása, az A Capella tulajdonosa vette át a patinás helyeket. Ehhez kapcsolódóan kezdődött meg a Klauzál tér Kossuth-szobor és Kelemen László utca közötti részen a

Dusha Béla

által

„méretes lakodalmas sátornak”

nevezett terasz felhúzása. A terasz ideiglenes engedélyt kapott, szeptember 30-ig maradhat kint. Korábbi cikkeinkben

Bartha László

, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke

arról beszélt

, hogy inkább a korábbi megoldást találta optimálisnak, míg

Zákány Ildikó

, a

tervező álláspontja

szerint funkcionális szempontból a legjobb megoldás született, s csupán a fotósokon múlik, milyen képeket készítenek. Sorozatunk harmadik részében Dusha Béla fotóművészt, a sátor első kritikusát kérdeztük arról, hogy változott-e álláspontja, mit gondol a fotósokat ért kritikáról, milyen más példákat látott a nagyvilágban és városunkban.

8F1A6820A

„Nem változott a véleményem, sőt úgy érzem, sok követőre is talált. Azt tapasztaltam, nemcsak a város polgárai, hanem építészei körében is egyedül maradt Zákány Ildikó az álláspontjával” – vélekedett Dusha Béla fotóművész, akit a SZEGEDma által elindított szavazás is abban erősített meg, hogy Szeged népének nem tetszik a terasz. Ugyanis (az interjú készítésének pillanatában – szerk.) 62 százalékuk voksolt arra, hogy rontja a városképet, tönkreteszi a Klauzál tér hangulatát a sátor. „Úgy gondolom, sem méreteiben, sem formájában nem mondható tervezői munkának ez a « hodály ». Sokkal jobb lett volna, ha egy közterület használatát illetően megkérdezték volna a város lakosságát is. A mai világban nem vitatja el senki a funkcionalitás szerepét, de mindent ennek alárendelni nem szabad” – mondta a fotóművész.

„Lehet egy ilyen gyönyörű szép téren négyszáz emberre hivatkozni, de tegyük fel a kérdést: hol van az a meghittség, amire vágyunk, ennyi ember társaságában?”

Miért nem törekedtek a Klauzál teret zöld kis szigetekkel feldobni, hogy családonként ülhessenek le a vendégek kis teraszoknál?” – osztotta meg a benne felmerülő kételyeket a fotóművész. „Nem hiszem, hogy lényegesen többet kellett volna a pincéreknek gyalogolniuk. Nyilvánvalóan egy kiszolgáló egység még indokolt lehet, de nem lehet az eklektikus korstílust így arcul csapni!” – mondta Dusha.

Marcell napernyok hangulatos látványa

„Látunk nagyon szép példákat a városban helyes megoldásokra. A

Balog László

által tervezett Art Hotel harmonizál a könyvtárral, szép egységet képeznek. Nagyon jól sikerült a Gutenberg utca is” – hozott pozitív példákat a fotóművész. „Miért nem lehet egységben gondolkodni, miért kell „majmolnunk” olyan példákat külföldről, amelyek nem illenek városunkba?” – kérdezte. „Nem értek egyet Zákány Ildikóval abban sem, hogy ez az általam « méretes lakodalmas sátornak » nevezett minta elfogadott lenne a mediterrán országokban, vagy Európában.

„Velencében, Párizsban is számtalan kávéház található, ott is a kis, meghitt kávézóknak van létjogosultságuk, nem « hangárokat » húztak fel. Nem egy futballpályáról, vagy sörözőről beszélünk, hanem a Virág Cukrászdáról és a Klauzál térről!”

Szarnyas Kossuth

- hangsúlyozta a fotóművész. „Nincs igaza abban sem, hogy csak a fotóson múlik, hogyan néz ki a terasz a képeken. Próbáltam különböző szögből, helyzetből képeket készíteni, de olyan mértékben uralja a teret, hogy már túlmegy az elfogadható határokon” - magyarázta Dusha Béla. „Meg kell nézni azokat a képeket, ahol látható a Virág Cukrászda terasza és az A Capella kis ernyői. Mennyire harmonizál a területelfoglalásával, a magasságával a sátor, s mennyit árt a látképnek? Igen, szükség van árnyékra, mert meleg van, de nem minden áron! Nekünk nincs negyven-ötven darab olyan terünk, amelyek közül egyre azt mondhatnánk: ezt feláldozhatjuk, ott lehet méretes lakodalmas sátor zöld terület nélkül” - mondta felháborodva a fotóművész. Jó példaként megemlítette, hogy az egy sarokkal arrébb megtalálható kávézónál elég nagy virágláda van, amely senkit nem zavar, mégis kellemes környezetben lehet a vendég.

„Ne legyen az bravúr, hogy a méretes sátor, s a körülötte lévő ernyők közül tudjam fényképezni a Klauzál teret. Hozzak létrát? Béreljek darut?”

- kérdezte Dusha Béla, aki szerint, ha valaki turistaként Szegedre látogat, nem arra vágyik, hogy egy konvenciók által megtervezett sátrat fotózzon le, ezért nem fog eljönni városunkba. „Nem sérült a tér látványa? Próbáljon meg az oroszlános kút felől fényképezni, úgy néz ki a nyitott sátor, mintha Kossuth Lajosnak szárnyai nőttek volna! - mondta tanítványom,

Tari Róbert

. Ha ez nem zavaró, akkor nincs több kérdésem Zákány Ildikóhoz, a Tér és Forma Építésziroda tervezőjéhez!” - zárta szavait a tapasztalt fotóművész.

Dusha Béla a Virág teraszáról: Nem mondható tervezésnek ez a hodály!http://szegedma.hu/?p=554391

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 19.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.