Közélet

Civil Városi Unió: Újabb díjemelés Szegeden!

Civil Városi Unió: Újabb díjemelés Szegeden!

2015. július 15., szerda
Civil Városi Unió: Újabb díjemelés Szegeden!

"Az új szolgáltató számlázási gyakorlata bizonyítottan több helyen nem megfelelő, nem jogszerű" - írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a Civil Városi Unió.

Dacára annak, hogy a városházi kommunikáció rendre cáfolja a szegedi lakosokat érintő áremeléseket (lakbér, parkolás, tömegközlekedés, stb.), a távhőszolgáltatást igénybe vevők most újabb teherrel kénytelenek szembesülni. A polgármester többszöri kérésének megfelelően szolgáltatót váltott Szeged, így 2015. április 16-tól az IKV Zrt. látja el a távhőszolgáltatást 27.000 szegedi távfűtéses lakásban. Az új szolgáltató számlázási gyakorlata bizonyítottan több helyen nem megfelelő, nem jogszerű. A számlák tartalmi, formai hibái mellett olyan, legalább két és fél hónapos időszakra is számláz fűtési-hődíj előleget (április 16.- június 30.), amellyel az előző szolgáltató a Szegedi Hőszolgáltató Kft. már elszámolt. Azon közel 13.000 fogyasztó esetében, ahol a fűtés mért, de nem szabályozható, az új szolgáltató, az IKV Zrt. burkolt fűtési-hődíj áremelést hajtott végre, mely a távfűtést igénybe vevő lakosság legalább 50 % át érinti. A szabályozható fűtéssel rendelkező fogyasztókat az éves elszámolás időpontjától függően terhelheti a díjemelés! Az előző szolgáltató által kiadott számlákban az elmúlt fűtési szezonra (2014. július 1. – 2015. június 30.) vonatkozóan az egy lakásra jutó éves átlagos hődíj-előleg 64.400 Ft volt, míg az IKV Zrt.-nél ugyanez a költség 77.600 Ft-ot tesz ki következő fűtési időszakra a változatlan alapdíjak mellett! Ez a burkolt, fűtési-hődíj előleget érintő díjemelés a szegedi lakosok részére a következő egy évben több mint 10 % többlet távfűtési díjköltséget jelent. Az önkormányzati cégek szándékosan alultervezett üzleti terveikből következően úgy tűnik, hogy burkolt póttámogatásokra szorulnak. Vajon erre teremti meg a forrásokat a városvezetés az ismételt lakossági sarcokkal?

Civil Városi Unió

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.