Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Kultúra

Amerikai díjat nyert iPhone-nal készült filmjével a timelapse videók alkotója + VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Vágólap01

Az egyesült államokbeli iPhone Film Fest első díját hozta el Cinematography kategóriában Guba Gergő és csapata. Nézze meg nálunk először a díjnyertes alkotást!

Guba Gergő, a szegedi timelapse videók elkészítője újabb sikert ért el alkotótársaival, Lénárt Gáborral, Kothencz Attilával, Varga Benedekkel és Bracsok Norberttel. Ugyanis az iPhone6 Budapest című rövidfilmjükkel elnyerték az amerikai iPhone Film Fest első díját a Cinematography kategóriában. A projekt megszületéséről, a díjig vezető útról, s a jövőbeni terveiről is kérdeztük őt.

„Hobbi projektnek indult, egy nap alatt forgattuk le a rövidfilmet Budapesten, 2014 őszén. Minden évben csinálunk egy ilyen jellegű munkát, két és három évvel ezelőtt a timelapse videók voltak ezek, tavaly pedig ez az alkotás. Eredetileg nem az iPhone Film Festre, hanem az iPhone 6 magyarországi megjelenésére készült a videó, mert úgy gondoltuk, megnézzük, hogy mire képes az eszköz kamerája, avagy mit vagyunk képesek mi kihozni belőle” – mondta Guba Gergő, a film készítője, aki elárulta, a korábbi terveik szerint nem fekete-fehér lett volna a film, végül technikai okokból döntöttek emellett.

„A filmet a munkálatok befejeződése után felraktuk a Vimeo videómegosztóra, majd készítettünk a népszerűsítésére egy oldalt. Ezt követően kaptam e-mailt az egyik zsűritagtól, hogy hallottunk-e az iPhone Film Festről, s esetleg kívánunk-e indulni rajta. Ritkán szoktunk ilyen fesztiválokra nevezni, de tavaly novemberben úgy döntöttünk, elindítjuk az alkotást. El is feledkeztünk a dologról hosszú időre, mikor kaptunk egy üzenetet: a legjobb 10 induló között vagyunk. Tegnap robbant a hír, hogy megnyertük a kategóriánkat. Nagyon örültünk neki, mert csak abban reménykedtünk, hogy meg tudjuk csípni a dobogó valamelyik fokát” – mesélte a díjig vezető útról a film alkotója.

iphone6budapest_streetwerk_11

„Korábban csak egyszer volt hasonló élményben részünk, amikor a második time lapse videóval harmadikak lettünk a Highlights of Hungary nevű megmérettetésen, ahol más kreatív anyagokkal versenyeztünk. Különbség volt azonban az, hogy a hazai fesztiválon a közönség döntött, míg az iPhone Film Festen egy szakmai zsűri” – vetette össze korábbi és mostani sikerét Guba Gergő.

„Az analóg fényképezőgép és a digitális felvételek bizonyos módon párhuzamba állíthatóak, de fontosabb volt az, hogy egy lányról készítettük a munkát, akinek útját, fotózásait lekövetjük Budapest utcáin. Igyekeztük a munkát úgy beállítani, mint egy street fotó témát” – mondta az alkotó a rövidfilmjéről.

Megkérdeztük a film készítőjét arról is, hogy mennyire alkalmas minőségi felvételek létrehozására egy mobiltelefon, terveznek-e hasonló alkotásokat, mint a díjazott rövidfilm. „Lassan már egy-egy olcsóbb kamerával felveszi a versenyt az iPhone, de a művészek továbbra is inkább profi technikával dolgoznak. Egyelőre még nem tudjuk, hogy folytatjuk-e a mobiltelefonos videókat, habár kíváncsiak vagyunk arra, mire képes az iPhone 6S” – válaszolta Guba Gergő.

Amerikai díjat nyert iPhone-nal készült filmjével a timelapse videók alkotója.Részletek és videó itt: http://szegedma.hu/?p=555534

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 25.

Tovább olvasom

Kultúra

Vadászgörényt sétáltatott egy „gróf” Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Komédiások lepték el a Széchenyi teret.

Tovább olvasom

Hírzóna

Miklósa Erika ad koncertet a dómban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Augusztus 5-én, szerdán, 20 órától az OrgonaPont első szegedi előadásán.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nem hirdet bérletet a Szegedi Nemzeti Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Íme a részletek.

Tovább olvasom

Aktuál