Kultúra

Afrika-kiállítás nyílik a Móra múzeumban

Afrika-kiállítás nyílik a Móra múzeumban

2015. július 22., szerda
Afrika-kiállítás nyílik a Móra múzeumban
afrika01

A kontinens állatvilágának és néprajzának érdekességeit bemutató Afrika-kiállítás nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Varga András

, a tárlat kurátora szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítás első felében állatpreparátumokat, trófeákat mutatnak be a közönségnek, akik a földrészt bejáró magyar utazók és vadászok életrajzával is megismerkedhetnek július végétől. Az kiállítás második, augusztus elején nyíló részére belépve a Kenya déli síkságain és Tanzánia északi részén élő maszájok házában találják magukat a vendégek. A néprajzi anyagban hangszerek, használati tárgyak, textilek szerepelnek – közölte a muzeológus. A következő teremben a kontinens állatvilágát mutatják be testközelből az érdeklődőknek. Az anyagban szerepelnek olyan ismertebb fajok, mint a zebra, az oroszlán vagy a krokodil, a tárlat egyik különlegessége pedig az a körülbelül 350 kilós elefántfej lesz, melyet már az egyik terem falára is erősítettek a múzeum munkatársai. A ritka állatok közül a madagaszkári cibetmacskafélék közé tartozó fosszákra és a szintén a szigeten élő gyűrűsfarkú makira vagy más néven kattára hívta föl a figyelmet a szakember. A kiállításról nem hiányozhat a gyermekfoglalkoztató sem, ahol játékos formában mutatják be Afrika érdekességeit a legfiatalabb látogatóknak. Táblagépek segítségével egy afrikai faluba kalauzolják a vendégeket, hangeffektusokkal pedig különböző állatokat és egy vihart idéznek meg. A tárlat anyaga a Nagykárolyi Városi Múzeumból, a Magyar Természettudományi Múzeumból, a Savaria Múzeumból, magángyűjtőktől és vadászoktól érkezett Szegedre. A néprajzi tárgyakat pedig a nagyszebeni Astra Múzeum anyagából válogatták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.