Afrika-kiállítás nyílik a Móra múzeumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

afrika01

A kontinens állatvilágának és néprajzának érdekességeit bemutató Afrika-kiállítás nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Varga András, a tárlat kurátora szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítás első felében állatpreparátumokat, trófeákat mutatnak be a közönségnek, akik a földrészt bejáró magyar utazók és vadászok életrajzával is megismerkedhetnek július végétől.

Az kiállítás második, augusztus elején nyíló részére belépve a Kenya déli síkságain és Tanzánia északi részén élő maszájok házában találják magukat a vendégek. A néprajzi anyagban hangszerek, használati tárgyak, textilek szerepelnek – közölte a muzeológus.

A következő teremben a kontinens állatvilágát mutatják be testközelből az érdeklődőknek. Az anyagban szerepelnek olyan ismertebb fajok, mint a zebra, az oroszlán vagy a krokodil, a tárlat egyik különlegessége pedig az a körülbelül 350 kilós elefántfej lesz, melyet már az egyik terem falára is erősítettek a múzeum munkatársai.

A ritka állatok közül a madagaszkári cibetmacskafélék közé tartozó fosszákra és a szintén a szigeten élő gyűrűsfarkú makira vagy más néven kattára hívta föl a figyelmet a szakember.

A kiállításról nem hiányozhat a gyermekfoglalkoztató sem, ahol játékos formában mutatják be Afrika érdekességeit a legfiatalabb látogatóknak. Táblagépek segítségével egy afrikai faluba kalauzolják a vendégeket, hangeffektusokkal pedig különböző állatokat és egy vihart idéznek meg.

A tárlat anyaga a Nagykárolyi Városi Múzeumból, a Magyar Természettudományi Múzeumból, a Savaria Múzeumból, magángyűjtőktől és vadászoktól érkezett Szegedre. A néprajzi tárgyakat pedig a nagyszebeni Astra Múzeum anyagából válogatták.

Default thumbnail
Előző sztori

Kibővült a hadigondozotti ellátásra jogosultak köre

Következő sztori

Körözött Opelt foglaltak le Nagylakon

Legutóbbi hasonló cikkek