/

A kommunizmus áldozatainak kanadai emlékművét támogatja a Gulág emlékbizottság

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Huszonötmillió forinttal támogatja a Gulág emlékbizottság a kommunizmus áldozatainak emlékére a kanadai fővárosban felállítandó emlékmű megépítését – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából februárban létrehozott testület keddi budapesti ülésén Balog Zoltán tárcavezetőnek, az emlékbizottság elnökének javaslatára úgy döntött, hogy 25 millió forinttal támogatja a kommunizmus áldozatainak emlékére Ottawa központjában felállítandó emlékművet.

Az építmény azoknak állít majd emléket, akik a kommunista diktatúrákból menekültek Kanadába. A tervezett építési költség négymillió kanadai dollár (mintegy 880 millió forint), amelynek megközelítőleg 70 százalékát a kanadai kormány fedezi. A hiányzó összeget alapvetően olyanok biztosítják, akik a kommunizmus miatt hagyták el az országukat, és akiknek Kanada adott otthont. A felajánlással Magyarország az emlékhely egyik legnagyobb támogatója – emelték ki. Az 1956-os forradalom és szabadságharc után Kanada 43 ezer magyar menekültet fogadott be – írták.

Az emlékmű látványterve ITT tekinthető meg.

Előző sztori

A kormány 1,6 milliárd forinttal támogatja a Béres Gyógyszergyár Zrt. beruházását

Következő sztori

Vívó-vb – Márton Anna bronzérmes