Közélet

Véget ért az EU-csúcs, elfogadták a zárónyilatkozatot

Véget ért az EU-csúcs, elfogadták a zárónyilatkozatot

2015. június 26., péntek
Véget ért az EU-csúcs, elfogadták a zárónyilatkozatot

Zárónyilatkozat elfogadásával befejeződött pénteken Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozása - írja az MTI.

Preben Aaman

n, az Európai Tanács elnökének,

Donald Tusknak

a szóvivője Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a résztvevők közös következtetéseket fogalmaztak meg a migráció, a gazdasági és pénzügyi unió, a brit EU-tagság jövője, az európai védelem erősítése, az egységes digitális piac kialakítása, valamint a tagállami gazdaságpolitikák összehangolását célzó "európai szemeszter" ügyében. Tusk és

Jean-Claude Juncker

- utóbbi az Európai Bizottság elnöke - közösen tart záró sajtótájékoztatót, számos más tagállami vezető pedig külön nyilatkozik. Az eddigi értesülések szerint a menekültügyben - elsősorban a közép- és kelet-európai tagországok ellenzése nyomán - elvetették azt az európai bizottsági javaslatot, hogy az egyes uniós országok kötelező kvóta alapján vegyenek át menekülteket Olaszországtól és Görögországtól, illetve fogadjanak be az EU-kívül tartózkodó olyan szíriaiakat, illetve eritreaiakat, akik jogszerű menedékkérőknek minősülnek. Az előbbi kategóriában 40 ezer, az utóbbiban 20 ezer ember önkéntes alapon vállalható áthelyezésére, illetve áttelepítésére vonatkozó keretszámban ugyanakkor megállapodtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.