Közélet

Utazás előtt gondoljon a szükséges védőoltásokra - Szegeden is működik nemzetközi oltóhely

Utazás előtt gondoljon a szükséges védőoltásokra - Szegeden is működik nemzetközi oltóhely

2015. június 15., hétfő
Utazás előtt gondoljon a szükséges védőoltásokra - Szegeden is működik nemzetközi oltóhely
hepa_B_terkep_kicsi

Az egész évben várva várt, gondosan kiválasztott nyaralást könnyen kellemetlen élménnyé változtathatja egy olyan betegség, amelyet kis előrelátással akár meg is lehetne előzni. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya működteti az ország egyik nemzetközi oltóhelyét, ahol készséggel adnak tájékoztatást arról, milyen védőoltások, gyógyszerek kötelezőek illetve ajánlottak az utazás célpontjaként kiválasztott országban.

Az országok járványügyi helyzete alapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évente jelenteti meg az International Travel and Health kézikönyvet, mely a fertőző betegségekkel, illetve az utazásokkal kapcsolatos, kötelezően előírt és ajánlott védőoltásokat területenként részletezi. Mediterrán, vagy távoli egzotikus országokba egyre többen jutnak el az év szinte bármely időszakában. A legtöbb egzotikus úti cél a fejlődő világ országaiban helyezkedik el, ahol az utazók az Európában megszokottól eltérő egészségügyi környezettel találkoznak. A vízrendszer fertőtlenítésének, a csatornahálózat hiánya számos megbetegedés kiindulópontja lehet, a trópusi rovarok számos fertőzést adhatnak át. Utazás előtt időben érdemes tájékozódni a helyi higiénés viszonyokról, fertőzésveszélyekről és megfelelő gyógyszerekkel, oltásokkal felkészülni. Tapasztalt járványügyi szakemberek szerint az utazás előtt egy hónappal mindenképpen célszerű felvenni a kapcsolatot az oltóhellyel, ahol az utazókat ellátják a szükséges információkkal és személyre szóló oltási tervet készítenek szükség esetén. Teljesség nélkül az alábbi megbetegedések ellen érhető el oltóanyag: Diftéria (torokgyík), Hepatitis A, Hepatitis B, Kullancs-encephalitis (kullancs terjesztette agyvelőgyulladás), Malária (tabletta formájában), Meningococcus Meningitis (Járványos agyhártyagyulladás), Poliomyelitis (járványos gyermekbénulás), Rabies (veszettség), Sárgaláz, Tetanusz, Hastífusz.

A Nemzetközi Oltóhely helyszíne:

Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, 6726 Szeged, Derkovits fasor 7-11.

Rendelési idő:

minden kedden 12-től 15 óra 30 –ig. Bejelentkezés és érdeklődés az alábbi telefonszámokon: (+36) 62/592 555, valamint (+36) 62/592 141 és (+36) 62/592 138

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.