Bulvár

Tudjuk, mi kerül a muskátlira: tápoldatokat tesztelt a Nébih

Tudjuk, mi kerül a muskátlira: tápoldatokat tesztelt a Nébih

2015. június 2., kedd
Tudjuk, mi kerül a muskátlira: tápoldatokat tesztelt a Nébih
muskatli_virag_noveny

Tápoldatokat ellenőrzött legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az élen az „Auchan általános tápoldat”, a „Terrasan muskátlitáp” és a „Compo kaktusztáp” végzett. Az átfogó vizsgálat során 50 termékből csaknem minden másodiknál akadt valamilyen probléma.

A tápoldatok (szakmai nevükön engedélyköteles és EK jelölésű oldatműtrágyák) a növények tápanyag-utánpótlására szolgálnak, illetve a talajok tápanyag-szolgáltató képességét, termőképességét javítják. A forgalomba hozott termékeknek vagy az Európai Unió szabályozásának kell megfelelniük, vagy pedig hazai forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel kell rendelkezniük. A Nébih májusi terméktesztjén általános-, muskátli és kaktusz tápoldatokat vizsgált. A hazai boltok kínálatát figyelembe véve 50 termékből vettek hatósági mintát az ellenőrök. A tápoldatok közül jellemzően a 250-, a 400-, az 500- és az 1000 ml-es kiszerelésű termékeket vizsgálták a szakemberek, hisz a vásárlók körében is ezek a legnépszerűbbek, de megmintázták az önadagolós 32 ml-es flakonokat is. A hatóság vizsgálta az engedélyokiratban szereplő minőségi paramétereket, a teljes tápelem összetételt; ellenőrizte a termékek jelölésének, címkézésének megfelelőségét, a magyar nyelvű felirat meglétét, valamint a gyártó által garantált tápelem tartalmat. Fogyasztói kedveltségi vizsgálatra is sor került, olyan szempontok figyelembe vételével, mint, hogy mennyire pontosak az adagolási információk; könnyen, jól olvasható-e a címke; vagy épp mennyire biztonságos, könnyen kezelhető-e a flakon. A vizsgált 50 tápoldat közül 19 terméknél talált a hatóság beltartalmi (makro- és mezoelem) hiányosságot. Az Albatrade Kft. „Valentin virágtápja”, valamint az Eurogarden Kft. által gyártott „Általános tápoldat” és „Muskátli és balkonnövény tápoldat” megnevezésű terméknél több paraméter a garantált tápanyagtartalomnak csupán a töredékét tartalmazta, súlyosan megtévesztve ezzel a felhasználókat. A szakemberek a jelölési követelményeket is ellenőrizték és 6 db terméknél találtak jelölési hibát. Összesen 24 termék nem felelt meg az előírásoknak (egy terméknél jelölési és beltartalmi problémák is voltak). A hatóság a kifogásolt termékek esetében forgalomba hozatali és felhasználási korlátozását rendelt el. A szakemberek érdekességként kiszámították a tápoldatok fő tápelem tartalmának fajlagos árát is, azaz, hogy 1 kg hatóanyag mennyibe kerül a különböző termékekben. A mért eredmény szerint a legkedvezőbb áron a Tesco virágtáp, Tesco muskátlitáp, valamint a Compo kaktusztáp szerepelt. 1 kg hatóanyagért pedig azok fizetnek a legtöbbet, akik önadagolós termékeket választanak. Az összesítésben az „Auchan általános tápoldat”, a „Terrasan muskátlitáp” és a „Compo kaktusztáp” végzett az élen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.