/

Trogmayer Ottó csak halálát követően térhetett haza szeretett városába + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

trogmayer_otto_temetese08_gs

Kollégái és Szeged város elbúcsúztatta Trogmayer Ottót. Az egykori múzeumigazgatót díszsírhelyre temették.

Korábban beszámoltunk róla, május 28-án elhunyt Trogmayer Ottó régész, volt múzeumigazgató, a város díszpolgára. Ravatalánál megjelentek a város neves régészei, történészei, korábbi munkatársai, a kultúra és politika helyi szereplői. Pataki Ferenc szavalatát követően Botka László búcsúztatta a város nevében a volt múzeumigazgatót. A polgármester búcsúbeszédében kifejtette, a napfény és a kultúra városa nem lehet eléggé hálás annak a múzeumigazgatónak, aki a közösség része és formálója is volt egyben. Szegedibb volt a szegedieknél, pedig a körtöltésen kívül született. Első országgyűlési képviselősége idején, élete fő műve, az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark átadásakor azt tanácsolta neki Trogmayer: „Ha jó akarsz lenni a jövőben, ne feledd szemed elől a múltat.”

trogmayer_otto_bucsuztatasa13kf

Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum jelenlegi igazgatója felelevenítette neves elődje pályájának fontosabb állomásait. 1956-tól munkálkodott az intézményben, előbb gyakornokként, majd segédmuzeológusként és muzeológusként. 1970-től irányította a múzeumot, olyan neves elődök, mint Tömörkény István és Móra Ferenc után. 27 évig töltötte be e pozíciót, a leghosszabb ideig állt az intézmény élén, annak összes vezetője közül. A rendszerváltás nehéz éveiben is megtartotta a múzeum magas színvonalát. Ünnepi alkalmakkor csokornyakkendője, baráti körben hajós sapkája tűnt ki.

Fodor István régész kiemelte, szellemi frissességét élete végéig megőrizte. Régi dédelgetett terve volt, hogy visszaköltözik Szegedre, ez azonban nem valósulhatott meg életében. Véletlenül került ide a forradalom évében, azonban Szegeddel szerelme kölcsönös lett. Mindig nagy komolysággal, szeretettel látott neki munkájának. Szívéhez az őskor állt legközelebb, de tudta, minden föld mélyén található értéket meg kell őrizni. Legkedvesebb kitüntetése a tavaly megkapott díszpolgári címe volt, többet jelentett számára, mint a Széchenyi-díj. Igyekezett minden tudását közkincsé tenni, a kutatók mellett az érdeklődők számára is. A régészeti tanszék mellett a Feszty-körkép feltámadása is neki köszönhető. Évei elteltek, de nem munka és eredmény nélkül. Elmondhatjuk, teljes életet élt.

trogmayer_otto_bucsuztatasa28kf

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark első igazgatója, Nagy László nekrológjában elmondta, Trogmayer megvalósítja volt egy közös álomnak, Ópusztaszernek. Erdei Ferenc 1970-ben azt mondta neki, ássa ki a honfoglalást, s ő komolyan vette e szavakat. Ásatott, tárgyalt, harcolt, de mindig haladt előre. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark közös mű, amelyben megkerülhetetlen, vezető személyiség volt Trogmayer. Mikor átvette a parkot első igazgatóként a folytonosságra, a vele való együttműködésre törekedett, bizalma erőt jelentett számára. A halála előtti utolsó telefonbeszélgetés is a parkról szólt. Trogmayer budapesti születésű sváb-magyar volt, aki példát adott igaz magyarságból.

Trogmayer Ottót, a Móra Múzeum volt igazgatóját, Szeged város díszpolgárát délután három órakor díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra a Belvárosi Temetőben.

no images were found

no images were found

Örök nyugalomra helyezték Trogmayer Ottót, Szeged díszpolgárát. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=547313

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 15.

Default thumbnail
Előző sztori

Szerdától permetezik a gesztenyefákat Szegeden

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: a Szeged 2011 gólvadászai nyomában...

Legutóbbi hasonló cikkek