Közélet

Kerítés állhat Magyarország és Szerbia közé - Toroczkai szerint az utókor még hálás lesz (FRISSÍTVE)

Kerítés állhat Magyarország és Szerbia közé - Toroczkai szerint az utókor még hálás lesz (FRISSÍTVE)

2015. június 17., szerda
Kerítés állhat Magyarország és Szerbia közé - Toroczkai szerint az utókor még hálás lesz (FRISSÍTVE)
drotkerites

A kormány utasította a belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, amely egy négyméter magas kerítéssel történhet meg - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten a kormányülés szünetében tartott tájékoztatón.

Toroczkai László

, a határ menti Ásotthalom jobbikos polgármestere üdvözölte a hírt, miszerint kerítéssel zárják le a magyar-szerb határt. A homokháti település vezetője szerint a problémára a fizikai határzár jelenti az egyetlen megoldást. "A kerítés felállítását már tavaly is javasoltam, illetve kezdeményeztem. E mellett persze meg kell erősíteni a határ őrzését, a kerítés önmagában ugyanis nem elég, kell mellé élőerős védelem is. A kerítés egyrészt lelassítja majd a sokszor akár százfős tömegben érkező határsértőket, másrészt pedig már önmagában a bejelentés el fog riasztani több millió afrikait és dél-ázsiait attól, hogy Magyarországon keresztül érkezzen az Európai Unióba" - mutatott rá az ásotthalmi polgármester az intézkedés várt hatásaira.

toroczkai_sajttaj01_gs

Toroczkai László portálunknak úgy fogalmazott, történelmi tettnek tartja a lépést, amiért az utókor még hálás lesz. "Ez egy olyan jelentőségű ügy, amibe szerintem az EU bele fog rokkanni, és Magyarországot is magával óhajtotta rántani. Ez a határozott és bátor lépés viszont olyan, amilyen nem sűrűn fordul elő. Nyilvánosan is gratulálok hozzá a kormánynak! Úgy gondolom, ragadós lesz a példa, és mint egy dominóban, sorban fogják majd az európai országok lezárni a határaikat" - tette hozzá.

175 kilométer hosszan húzódik majd a kerítés

Szijjártó Péter közlése szerint 175 kilométer hosszú határszakaszról van szó. A belügyminiszternek jövő szerdáig kell elvégeznie a határ fizikai lezárásával kapcsolatos előkészítési munkákat, amelyekről aznap kell tájékoztatást adnia a kabinetnek. Július 1-jén a magyar és a szerb kormány csúcstalálkozót tart, amelyen részletesen tájékoztatni fogják a szerb felet a magyar intézkedésekről - közölte

Szijjártó Péter

. Azt mondta, Magyarország a kerítés felállításával semmilyen nemzetközi jogi kötelezettségét, semmilyen nemzetközi szerződést nem szeg meg. Szerinte a kormány döntése nem egyedülálló. Ezzel kapcsolatban hivatkozott arra, hogy a görög-török, valamint a bolgár-török határon is volt kerítésépítés, és spanyol városok Észak-Afrikában is így védik magukat a bevándorlási nyomással szemben.

Kovács Zoltán; Pintér Sándor; Szijjártó Péter

A kormány arra is utasítást adott - közölte -, hogy el kell végezni azokat a szükséges jogi előkészítő munkálatokat, amelyek nyomán Magyarország az összes EU-s és EU-tagjelölt államot biztonságos országnak minősít. Szijjártó Péter tudatta továbbá:

Fazekas Sándor

földművelésügyi miniszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy a térségben élő gazdák között felméréseket végeztek, és ők is rendkívül súlyos problémaként említették a bevándorlók vonulását az adott határ menti területeken. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a belügyminiszterek keddi uniós tanácskozásán kiderült: Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlási kihívás a tagállamok közül. A tárcavezető a jelenleg az EU előtt álló egyik legsúlyosabb kihívásnak nevezte a bevándorlás kérdését, amelyre az uniós országok keresik a választ, de - mint fogalmazott - a közös válaszhoz vezető út egyelőre meglehetősen időigényesnek és hosszúnak tűnik. Ezért - bár "reméljük, hogy lesz közös európai megoldás" - Magyarország nem engedheti meg magának, hogy tovább várjon - jelentette ki. A kormány elkötelezett aziránt, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket a bevándorlási nyomással szemben - zárta szavait Szijjártó Péter.

Szakértő: szükséges döntést hozott a kormány

Nógrádi György

biztonságpolitikai szakértő szükséges lépésnek nevezte a kormány döntését, hogy

Pintér Sándor

belügyminisztert arra utasították, tegye meg az előkészületeket a szerb-magyar határ négy méter magas kerítéssel való lezárására. Nógrádi György az M1 aktuális csatornának logikusnak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentését. A szakértő felidézte, hogy a G7-es csúcstalálkozó előtt a németek ideiglenesen lezárták Németország déli és keleti határát. Ennek nyomán egy nap alatt lebukott 6600 ember, akinek nem volt semmilyen engedélye a schengeni határokon belüli tartózkodásra, és kábítószercsempészek is fogtak - fejtette ki. Hasonló intézkedéseket hoznak a spanyolok, a bolgárok is - mondta Nógrádi György, aki szerint a magyar kormány szerdai bejelentésében sincs "semmi különös". A szakértő úgy fogalmazott: "a lényeg, hogy ezt meg kellett csinálni, mert a menekülés fő útvonala a tengeren Görögország, Olaszország, a szárazföldön Magyarország". Hozzátette: az albán maffia úgy használta ki Magyarországot, "mintha otthon lenne", átcsempészett egymillió albánt Nyugat-Európába, és a kábítószer-kereskedelem fő iránya lett a Belgrád-Pozsony-Budapest-Prága útvonal.

migracio08_gs

Ez a lépés szükséges volt - jegyezte meg, hozzátéve: ebben az esetben a morál és a politika ütközik, de egy kormánynak a politikát kell választania. Be lehet fogadni száz, kétszáz vagy akár ötezer embert, de milliókat lehetetlen. Ezt az emberáradatot, fel kell tartóztatni - mondta a szakértő. Ausztriában egy napja bejelentették, hogy nem adnak ki több menekültengedélyt, pár órája a bajor pénzügyminiszter azt mondta: "Európának nincs szüksége menekültekre", hajnalban a televíziós hírek arról szóltak, hogy a menekültek miatt a görög szigeteken nem lehet nyaralni - emlékeztetett Nógrádi György. Azt mondta: a kormány döntése arról szól, hogy egyeztetünk Szerbiával, amelynek a belügyminisztere is bejelentette korábban, hogy hasonló intézkedést terveznek a szerb-macedón határon. Nógrádi György szerint a jelenlegi technikával ez a fal a teljes szerb-magyar határszakasz 175 kilométeres hosszában "pillanatok alatt felhúzható". Ettől kezdve a szerbek feladata lesz, hogy a macedón határt lezárva megakadályozzák a menekültek bejutását. A magyar kormánynak az a feladata, hogy Magyarországot, a magyar embereket védje - hangsúlyozta.

Jobbik: egy határzár nem szünteti meg a menekültáradatot

A Jobbik véleménye szerint egy határzár elrendelése nem jelent rendszerszintű megoldást, hosszú távon nem szünteti meg a menekültáradatot - erről

Z. Kárpát Dániel

beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közölte, pártjuk segítő kezet nyújt minden valódi üldöztetés elől menekülő embernek, de ez nem vonatkozik a gazdasági okokból menekülőkre. Szavai alapján az ide érkezők elsősorban nem a munkaerőpiacot, hanem az európai szociális rendszert célozzák meg. Magyarországnak sem forrása, sem lehetősége, sem kötelessége nincs arra, hogy a gazdasági okok miatt érkezőket támogassa - szögezte le. Az ellenzéki párt azt javasolja, hogy segítsenek az üldöztetés elől menekülőkön, de ez "ne letelepítésbe torkolljon, ne kvóta szerinti brüsszeli diktátumok mentén történjen". Akinek bizonytalan az identitása és nem ismertek a céljai, az visszafordítható legyen - közölte céljaikat, miközben újra javasolta az önálló határőrség felállítását és a nyílt menekültszállók zárttá minősítését. A politikus egyúttal arról is beszélt, hogy a "magukat balliberálisnak vagy liberálisnak valló" erők korábban 23 millió román munkavállalóval riogattak a kettős állampolgárságról szóló népszavazás során. Most viszont szociális bérlakásokat utalnának ki nekik, hosszú távon szavazati jogról és kvóta szerinti letelepedésről beszélnek - tette hozzá. A Jobbik "ezen liberális társaságoknak" azt javasolja, hogy fogadjanak örökbe egy menekültcsaládot, költözzenek velük össze egy rövidebb időre és azután "próbáljanak olyan véleményt megfogalmazni, amely Magyarország állampolgárának érdekét képviseli" - mondta.

Pásztor István: a magyar-szerb határzár Szerbia számára is hasznos lehet

Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet, ha Magyarország fizikailag lezárja a magyar-szerb zöldhatárt, mert ha a migránsok ezen az útvonalon nem tudnak bejutni az Európai Unióba, akkor "nagy valószínűséggel meg fogják kerülni ezt a területet" - reagált

Pásztor István

, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentésére, miszerint a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, ami egy négy méter magas kerítéssel történhet meg. A VMSZ elnöke az MTI belgrádi tudósítójának azt is elmondta, hogy a magyarországi határzárral Szerbia számára nem oldódik meg a probléma. "A mi számunkra akkor oldódik meg igazából a probléma, ha a szerb bejövő oldalon is meglesznek ezek az intézkedések" - tette hozzá. Kifejtette, hogy pártja támogatja a szerb kormány azon törekvéseit, amelyek az illegális bevándorlók megfékezésére vonatkoznak.

dkmt29_gs

Emlékeztetett arra, hogy

Nebojsa Stefanovic

szerb belügyminiszter kedden arról beszélt: Szerbiának nincs lehetősége arra, hogy több ezer menedékkérőt és migránst befogadjon, illetve ellásson. A belügyi tárca vezetője hozzátette, hogy Szerbia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de fontos szerepet kíván vállalni a migránsok megfékezésében, ezért pedig megerősíti a Magyarországgal, valamint a Macedóniával közös határ védelmét. Pásztor István szerint sem lehet Szerbia olyan ország, amelyben több tízezer illegális migráns tartózkodik. Hozzátette, hogy azokat az illegális bevándorlókat, akik jelenleg Szerbiában tartózkodnak, vissza kell toloncolni. "Meg kell oldani ezt a problémát, ennek a folyamatnak le kell állnia" - szögezte le. Megnyugtatásul közölte, hogy a törvényesen, útlevéllel történő határátkelést nem befolyásolja a zöldhatár lezárása, mert annak elsősorban az a célja, hogy "a Közel-Keletről jövő szociális migránsokat megfogják, illetve visszafordítsák".

MSZP: nem jó eszköz a határzár

Az MSZP elutasítja a magyar-szerb határon felállítandó 175 kilométer hosszú, négy méter magas kerítés felállítását, mert nem tartja jó eszköznek a menekültkérdés megoldására.

Tóbiás József

, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, az európai határok védelméről egyeztetni kell az uniós tagállamokkal, közösen kell megvédeni minden menekültet, és közösen kell megvédeni Magyarország polgárait az illegális bevándorlóktól. Ehhez józan észre és szakmai egyeztetésre van szükség - hangoztatta. Az ellenzéki politikus szerint Európában nem felépíteni kell a szögesdrótot, hanem ahogy 25 évvel ezelőtt is, lebontani azt. A kormány döntése méltatlan ahhoz a Magyarországhoz, amely már egyszer egyesítette Európát - tette hozzá. A megoldást firtató kérdésre Tóbiás József azt válaszolta, a kormánydöntéssel beismerték, hogy a határrendészeti, rendvédelmi szervek forráshiánya miatt, vagy politikai okokból kell ezt az utat választani. Hozzátette: modern eszközök segítségével elvégezhető lenne a zöldhatár védelme. Hogyan süllyedhettünk idáig? - tette fel a kérdést a pártelnök. Majd úgy folytatta: rosszul van attól a gyűlöletkampánytól, amit a Fidesz az elmúlt hetekben folytatott. A nap folyamán bejelentett döntés felteszi erre a koronát - mondta. Tóbiás József közölte, az MSZP azt várja el a kormánytól, hogy Magyarországot, a magyar embereket megvédje minden eszközzel, de ugyanilyen fontos, hogy a magyarok továbbra is szabadon mozoghassanak az EU-ban, ne legyen még egy határ.

Négy méter magas kerítés zárhatja le a magyar-szerb határt - részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=547741

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.