Szegedre látogatott az Egyesült Államok budapesti nagykövete (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

amerikai_nagykovet10kfColleen Bell Magyarországgal való ismerkedése során az elsők között tartotta fontosnak, hogy Szegedre látogasson.

Magyarországi látogatásának elő helyszínei között érkezett Szegedre Colleen Bell, az USA budapesti nagykövete. A nagykövet érkezését óriási sajtóérdeklődés fogadta a városháza kapujában, akkor még senki sem sejtette, hogy az előre beígért sajtótájékoztató nem lesz több mint Botka László polgármester bejelentése arról, milyen témákat érintenek majd a délutáni beszélgetésükön. A városvezető a díszteremben kiemelte: Szeged fejlesztési terveinek ismertetéséről, a város fejlődéséről, valamint nemzetközi kapcsolatainak erősítéséről lesz szó, s nem utolsó sorban a Szegedi Tudományegyetem helyi gazdaságélénkítő szerepéről. Utóbbiról Szabó Gábor beszél részletesebben nagykövetnek. Az újságírók csalódottan távoztak a városházáról, ugyanis sem Colleen Bellt, sem Botka Lászlót nem sikerült megszólaltatniuk. Körülbelül ötperces nyilvános beszélgetésük után azonnal a polgármesteri szobába vonultak.

amerikai_nagykovet08kf

A városházán tett látogatást követően Colleen Bellt a megyeházán Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott is fogadta. Megérkezésekor a Rákóczi téri megyeháza épülete előtt éppen egy csapat kisiskolás haladt el, akik lelkesen integettek a nagykövetnek, aki hasonlóan barátságosan viszonozta a köszöntést. A kormánymegbízott és a nagykövet beszélgetése sem volt nyilvános a sajtó számára, mindössze annyit lehet tudni, hogy a felek a kormányhivatal feladatairól, a közmunkaprogram megyei megvalósulásairól, valamint Csongrád megye a magyar gazdaságban betöltött szerepéről értekeztek. A SZEGEDma.hu információi szerint Colleen Bell Maroslele, Üllés és Derekegyháza közmunkaprogramjaiban készült, kiváló minőségű élelmiszereket kapott ajándékba a Csongrád Megyei Kormányhivatalban tett látogatása után, melyben fűszerpaprikával, gyógyteákkal és mézeskalács dísztárgyakkal kedveskedtek neki. Úgy tudjuk, a nagykövet élénk érdeklődés mutatott a megye minden települését érintő közmunkaprogram iránt, ami egyébként több mint 43 ezer embert vont be eddig a foglalkoztatásba. Arról is tájékoztatták, hogy a települések önkormányzatai, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja és a Járási Munkaügyi Kirendeltségek munkájának köszönhetően Maroslelén napraforgó- és tökmagolaj sajtolás, Csanádpalotán fóliás zöldségtermesztés, Csanyteleken és Nagyéren kertészeti program, Kisteleken pedig dísznövénytermesztés valósulhatott meg az értékteremtő munka támogatásaként.

Colleen Bell az SZTE-re is ellátogatott

A felsőoktatási intézmények közül az elsők között látogatta meg a Szegedi Tudományegyetemet Colleen Bell. A diplomata találkozott Szabó Gábor akadémikussal, a Szegedi Tudományegyetem rektorával és Fulbright ösztöndíjas hallgatókkal is.

„Az SZTE számára nagy megtiszteltetés, hogy a felsőoktatási intézmények közül az elsők között láthatta vendégül az amerikai diplomatát” – mondta Nagy Katalin professzor, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja.

Colleen Bell nagykövetnek Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora bemutatta az intézmény történetét, valamint az elmúlt időszak jelentősebb fejlesztéseit. A megbeszélésen szó esett a nagy európai kutatási lehetőségekkel kecsegtető ELI lézerközpontról is. A nagykövet rendkívül gyümölcsözőnek találja a különböző országok kooperációját ebben a projektben.

A megbeszélésen szóba kerültek még a magyar-amerikai közös kutatások, valamint az együttműködési lehetőségek. Szabó Gábor rektor beszámolt arról, hogy a Szegedi Tudományegyetemen több olyan kutató dolgozik, aki hosszabb-rövidebb időt töltött az Amerikai Egyesült Államokban, ahol korszerű kutatási módszereket tanultak, amelyeket ma már itthon alkalmaznak.

Colleen Bell nagykövet – Nagy Katalin, az SZTE rektori főmegbízottja társaságában, aki egyben a Fulbright Egyesület volt elnöke – tíz, egykori Fulbright ösztöndíjassal találkozott. A Magyarországról 1978 óta elérhető Fulbright Programról az ösztöndíjasok elmondták: az Amerikában tanulással, oktatással, kutatással eltöltött idő mindenképpen meghatározó fordulópontot jelentett karrierjükben.

no images were found

Korábban írtuk

A polgármester a nagykövetnek bemutatta a szegedi városháza dísztermét, ahol úgy fogalmazott, megtiszteltetésnek tartja, hogy a diplomata Magyarországgal való ismerkedése során az elsők között tartotta fontosnak, hogy Szegedre látogasson. Botka László közölte, Colleen Bellnek bemutatja Szeged fejlődését, a város fejlesztési elképzeléseit, és beszél arról, hogy milyen fontosak a településnek a nemzetközi kapcsolatok.

Az ezt követő közös programon részt vesz Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és az universitas vezetése is, hiszen az önkormányzat a fejlesztések terén a lehető legszorosabb együttműködést alakította ki az egyetemmel – tudatta a politikus.Szegedi programján Colleen Bell találkozik Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízottal. A megbeszélésen szó esik majd a kormányhivatal feladatairól és a közmunka program megyei megvalósulásáról is.

Szegedre látogatott Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete – részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=549555

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 25.

Előző sztori

Pert nyert az Átlátszó Oktatás – nyilvánosságra kell hozni az SZTE EHÖK elnöki pályázatait

Következő sztori

Lázár János: megépül az ideiglenes kerítés a magyar-szerb határon