Közélet

Szakértő: más volt a helyzet a világban, amikor meghozták a dublini rendeletet

Szakértő: más volt a helyzet a világban, amikor meghozták a dublini rendeletet

2015. június 24., szerda
Szakértő: más volt a helyzet a világban, amikor meghozták a dublini rendeletet

Más volt a helyzet a világban, amikor meghozták a dublini rendeletet, azóta drasztikusan nőtt az illegálisan az országba érkezők száma - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában szerdán.

Nógrádi György

- akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy Magyarország felfüggesztette a dublini rendelet alkalmazását - azt mondta: amikor ezeket a rendeleteket meghozták, teljesen más volt a helyzet a világban. Példaként említette, hogy négy-öt évvel ezelőtt csak "néhány ember" érkezett illegálisan Magyarországra, három éve kétezer, idén pedig az év első öt és fél hónapjában több mint hatvanezer. Hozzátette: a rendelkezések szerint aki illegálisan érkezik az országba, annak kell bizonyítania, hogy indokoltan kér politikai menedékjogot, ami szavai szerint ma lehetetlen, mert olyan nagy a migránsok száma. Ezen rendelkezéseken az idő túllépett - mondta. Úgy fogalmazott: a magyar kormány azért hozta ezt az intézkedést, mert az ország megtelt. Technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti "a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását" a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal - közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.