//

Rétvári: 53 milliárd forinttal bővül az Egészségbiztosítási Alap

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több fontos kormányzati cél fedezete az Egészségbiztosítási Alap jövő évi 53 milliárd forintos bővülése. Ezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszolta a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésre.

Az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában az államtitkár kifejtette: az Egészségbiztosítási Alap jövő évi kiadási főösszege 1963,69 milliárd forint, amely közel 53 milliárd forinttal több, mint az idei előirányzat. Az alap jövő évi költségvetésén belül az egészségügyi szakdolgozók és orvosok mozgóbérének korrekciójára 12,8 milliárd forint áll rendelkezésre. Kitért arra, hogy az ügyeleti díj, a készenléti díj, a rendkívüli munkavégzés (túlmunka), valamint a műszakpótlék számításának alapja a 2012. június 30-án hatályos kinevezésben, munkaszerződésben szereplő összeg, vagy az akkori közalkalmazotti bértábla alapján járó illetmény, azaz ezen illetményelemeknek nem a béremeléssel megemelt illetmény az alapja. Az intézkedéssel biztosítható, hogy a 2012-es és a 2013-as béremelés is a mozgóbér alapját képezze, ezáltal megvalósul a béremelések teljes alapbéresítése – mutatott rá az államtitkár.

Rétvári Bence közlése szerint a költségvetés 2,5 milliárd forint forrást biztosít a fiatal szakorvosok támogatására, így ők a szakvizsga megszerzését követően is a rezidens ösztöndíjhoz hasonló mértékű támogatásban részesülhetnek. A nyugdíj mellett tovább dolgozók pénzellátást helyettesítő jövedelem-kiegészítésére pedig 800 millió forinttal magasabb összeg áll rendelkezésre.

A háziorvosi ellátórendszer megújításának folytatásaként, az alapellátás megújításának második ütemére 10 milliárd forintot fordítanak. Ez a 2016-os költségvetést tekintve többletforrás, ugyanis a háziorvosi ellátórendszer megújításának első ütemére kifizetett 10 milliárd forint beépült a háziorvosi finanszírozásba.

A gyógyszertámogatás az előző évhez képest közel 7 milliárd forint növekedést mutat, a 2016-ra tervezett összeg megegyezik a gyógyszertámogatás jogcímcsoport idei várható teljesítésével – sorolta.

A gyógyászati segédeszközök támogatására 4,9 milliárd forinttal több juthat az idei törvényi előirányzathoz képest. A táppénzkiadás előirányzata az ideihez képest több mint 8,4 milliárd forinttal nő, a csecsemőgondozási díj 2016-os előirányzata pedig közel 3,5 milliárd forinttal több, mint az idei. A gyermekgondozási díjra az ideihez képest mintegy 6,8 milliárd forinttal több forrást terveztek be. A nemzetközi egyezményekből eredő és külföldön történő, tervezett ellátások előirányzatára jövőre csaknem 1,36 milliárd forinttal több forrás biztosított, a jövő évben belépő és többletkapacitási igényt jelentő fejlesztések és egyéb többletkapacitások finanszírozására jövőre együttesen 5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Rétvári Bence összegzése szerint a számokból egyértelműen látszik, hogy a kormány a következő évben is megtesz minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy a magyar polgárok minőségi egészségügyi ellátásban részesülhessenek.

Előző sztori

Az újabb botrányt már nem élte túl a FIFA vezetője – Rippel-Szabó Péter sportjogász a Blatter-ügyről

Következő sztori

Hétfőn véget ér a tanév, kezdődik a vakáció