Kultúra

Összegyűltek az örökifjú „öreg rockerek”

Összegyűltek az örökifjú „öreg rockerek”

2015. június 2., kedd
Összegyűltek az örökifjú „öreg rockerek”
plesi02_gs

Hagyomány- és közösségteremtő szándékkal ültek össze az Ifjúsági Házban a beatnemzedék szegedi és vajdasági rockerei és dalaik rajongói. Ősszel folytatják a város zenei múltjáról szóló beszélgetéseket.

A házigazda

Pleskonics András

, azaz Dr. Rock mellett a

Kréter Károly

és a 68 éves

Kelemen István

is részt vett a péntek este tartott beszélgetésen, ahol az 1960-as évek második felének és a következő évtized elejének könnyűzenei múltjáról anekdotáztak a művészek. Az első szegedi beatzenekarnak, a Beatniknak Kréter Károly is tagja volt. Közel ötven év után derült ki csupán, hogy a határ két oldalán azonos névvel jöttek létre az első beatzenekarok, ugyanis Zentán is alakult ekkoriban egy ugyanilyen nevű banda. A korszak kultúrpolitikája által csak megtűrt zenekarok tagjai gyakran a vasútállomástól a fellépő helyig teljes felszerelésüket kézben szállították el, ők mégis vállalták még így is a fellépéseket. Az egykori koncertre járók sem maradtak adósak a történetekkel, megelevenedett a korszak ifjúsági szubkultúrája alulnézetből, közös élmények, kalandok, illegális belógások a rendezvényekre mind előkerültek. Aki lemaradt, annak sem érdemes kétségbe esnie, az est nem marad folytatás nélkül, ősztől havi rendszerességgel ülnek össze a város könnyűzenei múltjáról beszélgetni. Dr. Rock bízik benne, hogy az ifjabb zenészgeneráció és a fiatal, egyetemista közönség is nyitott lesz a rendezvénysorozatra. Az Ifjúsági Ház és Pleskonics András várják a Szeged zenei múltjával kapcsolatos dokumentumokat, plakátokat, jegyeket, klubtagsági kártyákat, fénykép- és hangfelvételeket, amelyeket a tervek szerint később egy honlapon tesznek elérhetővé minden érdeklődő számára.

Ismét bebizonyosodott, hogy a rock örök és elpusztíthatatlan!http://szegedma.hu/?p=543198

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.