Gazdaság

NGM: az államháztartás májusban többlettel zárt, az első öt havi hiánya 511,1 milliárd forint

NGM: az államháztartás májusban többlettel zárt, az első öt havi hiánya 511,1 milliárd forint

2015. június 8., hétfő
NGM: az államháztartás májusban többlettel zárt, az első öt havi hiánya 511,1 milliárd forint

Az államháztartás központi alrendszerének májusi többlete 98,7 milliárd forint volt, az első öt havi deficit 511,1 milliárd forintot ért el - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormány.hu portálon az előzetes adatok alapján.

Az európai uniós módszertan szerinti 2015. évi hiánycél nem változik, az továbbra is a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százaléka. Az államháztartás központi alrendszerének első öt havi hiánya 58,25 százaléka az egész évre tervezett 877,4 milliárd forintnak, ugyanakkor a minisztérium megjegyzi, hogy a hiány nagyságának lefutása nem időarányos: az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket. (Az Országgyűlés a közeljövőben fogadja el a jelenleg tárgyalás alatt lévő 2015. évi költségvetési törvénymódosítást.) 2014 májusában jelentős, 269,4 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere. Az államháztartás központi alrendszerének tavalyi első öt havi hiánya 681,7 milliárd forint volt. Az államháztartás idei első öt havi adatait tekintve a központi költségvetés 588,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 47,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 30,4 milliárd forintos szufficittel zártak. Az idei és tavalyi májusi többlet különbsége elsősorban az uniós források eltérő alakulásának a következménye: a fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei közel 70 milliárd forinttal maradtak el az előző évi május havi bevételektől, mely az évenként változó elszámolások különbségéből ered. A szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai viszont mintegy 140 milliárd forinttal haladták meg az előző évi kiadásokat a felfutó kifizetéseknek köszönhetően. A tavalyi és az idei május végi egyenlegek eltérő alakulásában egyrészt a gazdaság folyamatos növekedése miatti idei magasabb adóbevételek, másrészt a kedvezőbb kamategyenleg játszott szerepet. A nagyobb bevételek a magasabb bérkiáramlás miatti befizetés-növekedéseknek, valamint az adófizetési morál javítása érdekében hozott intézkedések (például online pénztárgépek bekötése) sikerének köszönhetők - olvasható az NGM közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.