Közélet

Nagy sikerrel zárult a Nemzeti Bor Maraton

Nagy sikerrel zárult a Nemzeti Bor Maraton

2015. június 18., csütörtök
Nagy sikerrel zárult a Nemzeti Bor Maraton
1

Megszületett egy újabb magyar világsiker! A Nemzeti Bor Maraton rendezvénysorozat záró-, értékelő sajtótájékoztatót tartott Budapesten, a budai Vendéglő a KisBíróhoz étteremben június 17-én délelőtt.

A magyar bor. A magyar sport. A magyar vidék. Ezekkel a hívószavakkal tavaly decemberben ugyanitt bemutatkozó Nemzeti Bor Maraton az év egyik legnagyobb közösségi élményének ígérkezett mind a sport és a borkedvelők számára. A célul kitűzött tervek sikerültek, az idei évben először megrendezett országos rendezvény sikerrel, és egy Magyar világrekorddal zárt. A sajtótájékoztatót megnyitotta

Dobor Dezső

sajtófőnök, akinek rövid bevezetője után,

Balla Attila

programigazgató beszámolt az eredményekről. Köszönetét fejezte ki a támogatók és együttműködők irányába, majd elmondta:“Egy olyan összefogást sikerült építenünk, amelynek teljesítménye és színvonala méltó az elismerésre. Minden támogatónk, szakmai együttműködőnk, a saját területén kimagasló munkával járult hozzá, hogy a rendezvénysorozat sikerrel megvalósuljon." “Közel 9.000 futó résztvevő, 103 település, 11 kiemelt napi helyszín és azok színes programjai, melyekre több mint 20.000 ember volt kíváncsi, és egy világrekord. A világ leghosszabb maratonváltó világrekordja. 257 óra és 5 perc folyamatos futás 2581 km-en, Magyarország mind a 22 borvidékén. Ez az első évi mérlegünk. A közös sikerünk.” - mondta a programigazgató. Kitért még arra is, hogy sok új fejlődési lehetőséget látnak már most, komoly attrakciók és ötletek jelentek meg a Nemzeti Bor Maraton rendezvénye körül a jövőt illetően. Ugyanis a közös siker eldöntötte, lesz II. Nemzeti Bor Maraton.

Dobák László

, az AXA Bank értékesítési igazgatója, mint a Nemzeti Bor Maraton arany fokozatú támogatója azt emelte ki, hogy hatalmas emberi teljesítmények születtek, és büszkék rá, hogy már első alkalommal sikeresen tudtak együttműködni a közös célokért. “Bebizonyítottuk, hogy tudunk komoly összefogást teremteni, és jól szervezni.

Darabos Tamás

, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megbízott főigazgatója, aki szintén egy Arany fokozatú támogató képviseletében ült az asztalnál arról beszélt, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az első pillanattól tudott azonosulni a célokkal: “… bemutatni a helyi termékeket, a helyi borokat és többé válni ettől.” A 11 kiemelt helyszínen sikerült közel 100 helyi termelővel is bemutatkozni, amit önmagában is sikernek könyvel el a Kamara. “Személyesen is nagy élmény volt látni a helyszíneken, hogy milyen nagy örömöt nyújt a közös siker!” – mondta.

Barátossy Gábor

, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a NÉBIH, mint modern hatóság nem csak a napi közigazgatási ellátásban kell szerepet vállaljon, hanem interaktív, személyes kapcsolatfelvételen keresztül is meg kell mutatkozniuk, melyre kitűnő lehetőséget biztosított a Nemzeti Bor Maraton. Szakmai programokkal és többek között a borhibák borbetegségek bemutatásával várták a kilátogatókat a rendezvény ideje alatt. “Azzal, hogy megismerik a fogyasztók, hogy mennyi apró hibalehetőséggel kell megküzdenie nap, mint nap a borásznak, nagyobbra és jobban értékelik a kiváló magyar borokat.” - tette hozzá Barátossy Gábor.

Domján Zsuzsanna

, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkárságának titkárságvezetője köszönetét fejezte ki a Nemzeti Borkiválóság Programmal való együttműködés kapcsán, valamint továbbította Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkárának gratulációját a sikeres rendezvényhez.

Czene Attila

, olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke elmondta, komoly teljesítmény, hogy helybe vitte a rendezvény a szabadidősport és a kultúra lehetőségeit. Igenis van igény az emberek részéről a szabadidősport efféle megnyilvánulásaira is. “Az első évben megmozgatott 9000-es résztvevői létszám kiemelkedő a magyarországi szabadidősportok vonatkozásában”

Bock József,

borász, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke, a Villányi borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta: „A magyar bormarketing nagyon kevés volt az elmúlt 25 évben, de ez a rendezvény nagy lehetőség arra, hogy a magyar bormarketing előrelépjen!” – a személyes részvételén kívül öröm volt számára hallani és nyomon követni a 11 nap eseményeit.

Gere Attila

villányi borász a Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke arról beszélt, hogy: „Az első gondolatom az volt, amikor Attila megkeresett, hogy fantasztikus ötlet! … Nem volt kérdés, mellé állunk, Villány is mellé áll! … Gratulálunk hozzá!”

Koch Csaba

, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai nagykövete, aki maga is csapatával együtt végigfutotta a Hajós-Bajai borvidéket kiemelte: “Nagy köszönet a magyar borszakmának, akik a kezdetektől melléálltak a kezdeményezésnek” … „még, ha eddig nem is mertünk ekkorát álmodni! Ennél nagyobb dolgot nem tehettünk a magyar szőlő-bor ágazatért ebben az évben!”

Tábor István

, a borászportál.hu-t üzemeltető Trinety Media Kft. ügyvezetője elmondta, hogy szívesen kapcsolódtak vezető bormédiumként ehhez az illusztris, sokszínű kezdeményezéshez, és már most a további kapcsolódási és együttműködési pontokat keresik a Nemzeti Bor Maratonnal és betétrendezvényeivel, melyekkel ősztől már közösen lépnek a borkedvelő nagyközönség elé. Ezután a Nemzeti Bor Maraton sikeresen teljesített rekordkísérletének diplomaátadására került sor, melyet

Sebestyén István

a rekord hitelesítését végző Magyar Rekord Egyesület elnöke adta át

Balla Attila

programigazgatónak, a világ leghosszabb maratonváltójának járó elismerő diplomát. Sebestyén hozzátette: „Egyetlen rekordkísérletben tulajdonképpen három rekord került felállításra.” Egyetlen maraton váltóval a legtöbb 9012 ember futása, ez a leghosszabb távon, 2581 km-en és a leghosszabb idő alatt 257 óra 5 perc teljesítve. A sajtótájékoztató végén Balla Attila kihirdette a 103 résztvevő település különversenyének végeredményét, amelyet a lakosság arányához mérten legtöbb embert megmozgató település nyert el. Soltvadkert lett a győztes, akik a lakosság 4.61% mozgósították a világrekord kísérlethez. Különdíjat érdemelt és egyben második lett a versenyben Bátaszék, aki a település 3.98%-át állította rajthoz. A vidéki kistelepülés egy 200.000 Ft értékű média különdíjat nyert, amiben bemutatkozhat, mint település, valamint borvidéki termőhely. Balla Attila zárásként a további tervekről beszélt, melyben szó esett az ősztől megújuló és tovább folytatódó Nagy Egyetemi Bortesztről, ami a Nemzeti Bor Maraton kiemelt betétrendezvény volt már az idén is, az álaluk fejlesztett borértékelő mobilapplikációról, és az októberi II. Nemzeti Bor Maraton nyitányáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.