Egyház

Katolikus papszenteléseket tartanak országszerte júniusban

Katolikus papszenteléseket tartanak országszerte júniusban

2015. június 13., szombat
Katolikus papszenteléseket tartanak országszerte júniusban

Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek ma és a következő hetekben országszerte - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az MTI-vel.

Országszerte összesen 20 papot és 17 diakónust szentelnek fel. Ma délelőtt

Erdő Péter

bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában,

Márfi Gyula

veszprémi érsek a veszprémi Szent Mihály-bazilikában,

Veres András

szombathelyi megyés püspök a zalaegerszegi Jézus Szíve-templomban tartja a pappá, valamint diakónussá szentelési szertartást. Jövő pénteken

Pápai Lajos

győri megyés püspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, jövő szombaton

Ternyák Csaba

egri érsek az egri bazilikában,

Udvardy György

pécsi megyés püspök a pécsi székesegyházban, Veres András a szombathelyi székesegyházban,

Beer Miklós

váci megyés püspök pedig a váci Szent Mihály-székesegyházban tart pap- és diakónusszentelést. Június 24-én

Spányi Antal

székesfehérvári megyés püspök a székesfehérvári székesegyházban, június 27-én

Bosák Nándor

debrecen-nyíregyházi megyés püspök a nyíregyházi társszékesegyházban,

Bábel Balázs

kalocsa-kecskeméti érsek a kalocsai Szent József-templomban,

Balás Béla

kaposvári megyés püspök pedig Somogyváron szentel papokat és diakónusokat.

Várszegi Asztrik

főapát-püspök augusztus 6-án Pannonhalmán, augusztus 21-én Győrben,

Kocsis Fülöp

görögkatolikus érsek-metropolita június 24-én és augusztus 2-án végez papszentelést. A diakónusok temethetnek, eskethetnek, keresztelhetnek és igét hirdethetnek, a papok pedig már misézhetnek, gyóntathatnak és feladhatják a betegek kenetét is.

Frankó Tamás

, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet prefektusa az MTI-nek elmondta: a papság, vagyis egyházi rend a hét szentség egyike. Három fokozata van: a diakonátus, az áldozópapság és a püspökség. A papok felszentelésükkel kapják meg azt a küldetést, hogy Jézus nevében hirdessék az evangéliumot, kiszolgáltassák a szentségeket és a hívők pásztorai legyenek. A szentmise keretében történő szertartásról a prefektus elmondta: a jelöltek először ígéretet tesznek, hogy szolgálatukat Istennek tetsző módon fogják végezni. Majd - a mindenszentek litániája közben - a felszentelendők földre borulnak, ami a teljes önátadás jele. A püspök ezután a fejükre teszi a kezét, ezzel adja át a papi hatalmat. Ezt követi a főpásztor szentelési imádsága. A szentelési liturgiához tartozik, hogy a püspök átadja az újonnan felszentelt diakónusoknak az evangéliumos könyvet, a papoknak pedig a szentmise ünneplésére előkészített kenyeret és bort. Az újonnan felszentelt papok ünnepélyesen engedelmességet fogadnak püspöküknek, majd a szentmise további részében a püspökkel együtt miséznek. Az első újmisés áldást az új papok püspöküknek adják a szentmise végén, első miséjüket pedig általában azon a településen tartják, ahonnan származnak. Magyarországon a Római Katolikus Egyház 2013-as statisztikai évkönyve, az Annuarium Statisticum Ecclesiae szerint 2210 pap szolgál, 1782 egyházmegyés és 428 szerzetes pap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.