Közélet

Jövő augusztusra kulcsrakész állapotban lesz az ELI

Jövő augusztusra kulcsrakész állapotban lesz az ELI

2015. június 2., kedd
Jövő augusztusra kulcsrakész állapotban lesz az ELI
251923__518x345_eli02_gs

Az ELI kulcsfontosságú az EU versenyképességének erősítésében, hiszen a kutatások a tudomány és az orvoslás mellett a mobiltelefonoktól a gépkocsikig a mindennapi élet alapvető fontosságú eszközeinek a lényegét jelentő lézerekre alapozó iparág, a fotonika fejlődését is szolgálják. Jövő augusztusra várhatóan befejezik az öthalmi épületegyüttest.

Várhatóan jövő augusztusra a lézeres kutatóközpont épületegyüttese kulcsrakész állapotban lesz, 2016 végére pedig már csak a kertépítési, területrendezési munkák vannak hátra a létesítmény és a hozzá tartozó infrastruktúra a projektfeladatai közül - tudtuk meg

Mucsi Jánostól

, az ELI-HU Nonprofit Kft. műszaki igazgatójától. Már mind az öt épület áll, jelenleg a belső munkálatok zajlanak, s a nyár folyamán a közepes és magas sugárvédelmet igénylő kísérleti területek 1 illetve 2 méter vastag vasbeton falú és födémű bunkereinek betonozására is sor kerül.

Amennyiben az időjárás is úgy akarja, határidőre be tudják fejezni a lézeres kutatóközpontot, s elkezdhetik a technológiai eszközök beszállítását. Az EU tudományos nagyberuházásának szegedi állomásán, ahol már most is közel 200 dolgozót foglalkoztatnak, jövőre a kutatómunka is elkezdődhet.

Kedden Szegeden tartottak információs napot az ELI-ALPS projekt aktualitásairól, s szakemberek előtt azt is bemutatták, milyen szerepeket és feladatokat szánnak a háromszereplős kutatókomplexum hazai állomásának.

Lehrner Lóránt

ügyvezető igazgató portálunk kérdésére elárulta: az elmúlt időkben tartott brüsszeli, berlini, londoni és párizsi workshopok tapasztalati szerint óriási érdeklődés övezi többek között a szegedi kutatóközpontot, így a világszínvonalú cégek megszólítása bár nem egyszerű, nem tartozik a lehetetlen feladatok közé. "Az ELI-beruházás egy európai kutatóintézet, ami az egyetem, az állam és a város összefogásából, valamint a környező területre épülő science parkból áll. Itt számos kis- és középvállalkozás, kutatóintézet, sőt, akár multinacionális cég is le tud telepedni, s így egy sajátos gazdasági szeletet képes megvalósítani" - emelt ki néhányat a jellemzők közül. A lézeres kutatóközpont ugyanakkor nemcsak a külföldi partnerek megszólításában lát esélyeket, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és kutatói bázisára is épít, mégpedig oly' módon, hogy egyetemistáknak szóló állásbörzéken hirdeti országszerte egyedülálló munkalehetőségeit.

eli_konferencia01_gs

A keddi információs napra hazai és külföldi mérnökök, az anyagtudományok képviselői, technológusok és fizikusok érkeztek szép számmal, hogy többet tudjanak meg az ELI-ben tervezett kutatásokról. Mint ismert, az úgynevezett ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) világszínvonalú nemzetközi tudományos létesítmény, amelynek nemcsak Magyarország, hanem az egész közép- és kelet európai régió kutatás-fejlesztésében is meghatározó szerepet szánnak. Az ELI-ALPS elsődleges küldetése, hogy az ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját – különös tekintettel a koherens extrém-ultraibolya és röntgensugárzásra, valamint az attoszekundumos impulzusokra – hozzáférhetővé tegye a nemzetközi tudományos közösség különböző felhasználói csoportjai számára.

Osvay Károly

kutatási technológiai igazgatótól megtudtuk: négy lézerrendszerrel kötött eddig szerződést az ELI-HU Nonprofit Kft., vagyis két francia és két német cég gyártja és szállítja majd le a berendezéseket.

"Bár hazánkban a lézeres kutatás magas színvonalon folyik, ugyanakkor a gyártók között nem találni az ELI-nek megfelelő lézergyártással foglalkozó hazai vállalkozást. Azonban az egyéb beszállítók terén, mint például, az optikai lézerdiagnosztika és vákuummechanikai elemek, komoly hazai gyártókapacitást tudunk felmutatni, ezért ezt a potenciális hazai beszállítói kört szeretnénk informálni."

A Szegedi Tudományegyetem szerepével kapcsolatban megjegyezte: az universitas falai között zajló kutatások egybevágnak az ELI-ben tervezett kísérletekkel, s számos szegmensen (ultrarövid lézerimpulzusok, attoszekundumos jelek keltése, anyagtudomány, lézerrel segített orvostudományi alkalmazások - bőr és fogklinika) átívelnek - többek között ezért döntöttek úgy annak idején, hogy Pécs helyett a dél-alföldi várost célozzák meg a beruházással. Magyarországon az atomok, plazmák és molekulák gyors folyamatait igyekeznek feltérképezni az első, civil lézeres kutatóközpontban, melyhez hasonló eddig a katonai szférát leszámítva nem létezett. Hozzátette: a fotonika egy olyan tág iparág, ami a számítógépes display-eken át a tévémonitorok fejlesztéséig szinte minden alapvető fontosságú eszközzel foglalkozik. Az elmúlt 10 évben a terület gazdasági növekedés szempontjából bőven lehagyta az elektronikai ipar fejlődését, még a válság ellenére is dinamikusan fejlődött.

eli_konferencia06_gs

Az építkezés első fázisában mintegy 36,998 milliárd forint támogatási összeggel gazdálkodhatott a nonprofit kft., április közepén pedig az is kiderült, a beruházás második fázisára 36 milliárd forintos keretösszeggel számolhatnak a Gazdaságfejlesztési- és Innovációs Operatív Program keretein belül.

Már mind az öt épület áll, jelenleg a belső munkálatok zajlanak, s a nyár folyamán a közepes és magas sugárvédelmet igénylő egységek betonozására is sor kerül. http://szegedma.hu/?p=543382

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.