Hátország: összmagyar utánpótlás tornát rendeztek a Grosics-Akadémián + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

focitorna08_gs

A gyulai Grosics Akadémia is az egyik helyszíne volt az Aranycsapat Alapítvány által 12 éve életre hozott utánpótlás tornának, az általános és középiskolások számára kiírt bajnokság második szakasza szerdán vette kezdetét.

Miközben szerdán reggel az NB II új szezonjára készülő Szeged 2011-Grosics Akadémia is elkezdte a munkát, immáron tizenkettedik alkalommal indult el az Aranycsapat Alapítvány által életre keltett Kárpát-medencei összmagyar diákbajnokság utánpótlás torna a gyulai Grosics Akadémián, így a történelmi Magyarország területéről érkező csapatokat egyesítették a labdarúgás által.

„12 évvel ez előtt több mint 200 csapat jelentkezett, azóta más sportágakat is elindítottunk, mint például az asztalitenisz, kézilabda, sakk, birkózás, de irodalmi és történelmi vetélkedőket is rendeztünk, idén pedig a sárkányhajózás is bekerült a programba” – mondta el portálunknak Kű Lajos, olimpiai ezüstérmes labdarúgó, az alapítvány elnöke, aki számos kitüntetést és díjat kapott már a kezdeményezés elismeréseként, legutóbb, múlt szombaton a Magyar Örökség díjat vehette át.

Kű Lajos elmondta, a tornára már szeptemberben elkezdődtek az előselejtezők, és minden év júniusának végén a legjobb 20 csapat Magyarországon csap össze. Idén a két korosztály négy helyszínen csap össze, az általános iskolásoknak kiírt torna egyik helyszíne a gyulai Grosics Akadémia, a két csoport győztese Agárdon, a Sándor Károly Akadémián csap össze a döntőben. „Korábban a Ferencváros stadionjában és a Puskás Ferenc stadionban volt a döntő, ahol a gyerekek a köztársasági elnökkel, Mádl Ferenc köztársasági elnökkel, Puskás Ferenccel, Grosics Gyulával is találkozhattak személyesen, ami óriási megtiszteltetést jelentett számukra. 2010-ben bár a felnőtt válogatott nem jutott ki a dél-afrikai világbajnokságra, mi a nemzeti általános iskolás válogatottal, azaz például a felvidéki, erdélyi és délvidéki fiatalokkal kiegészült csapattal eljutottunk Dél-Afrikába, ahol veretlenül bajnokok lettünk a nemzetek kupáján. Utána behívtak minket a tartományi kormányzóság épületébe, ahol a tartományi kormányzó elmondta, azért hívott be bennünket, mert a képviselő testület megszavazta azt, hogy ahogyan mi minden meccs előtt énekeltük a magyar himnuszt, innentől kezdve mindenkinek a tartományba úgy kell énekelnie a dél-afrikai himnuszt, ahogy azt a mi csapatunk tette a meccsek előtt” – tette hozzá Kű Lajos.

A kezdetben Kárpát-medencei összmagyar diákbajnokság összmagyarrá változott, hiszen a Kanadában, vagy az Egyesült Államokban élő magyarok is beléptek, így szükségessé vált a névváltoztatás is, de csatlakozott Ausztrália és Szudán is a tornához, ahol szintén élnek magyarok. „A Ferencvárossal jártam Ausztráliában is, tudom, ott milyen szervezett magyar csoportok vannak. Ugyanígy az USA-ban is, ahol egy szezont játszottam a Buffalóban, személyesen jártam kint, majd három hónappal később már csatlakoztak hozzánk” – tért ki az egyre szélesedő torna fejlődésére a müncheni olimpián ezüstérmet szerzett labdarúgó.

Az Aranycsapat Alapítvány elnökének szívügye volt, hogy a Barcelonában eltemetett Kocsis Sándort haza tudják hozni, végül munkájuknak köszönhetően ez is megvalósult. „Minden évben szervezünk egy tornát, tavaly az U19-es Bajnokok Ligája-győztes Barcelona mellett a Ferencváros, a Puskás Akadémia és a Grosics Akadémia vett részt. A Grosics Akadémia úgy lett harmadik, hogy legyőzte a Ferencvárost” – fogalmazott Kű Lajos.

no images were found

Előző sztori

Sakk: ötmillióval segítené a város Lékó Péter felkészülését

Következő sztori

Hencz Péter: Szent László ünnepe