Közélet

Hamarosan pont kerülhet a keretjelzáloggal terhelt károsultak ügyének végére

Hamarosan pont kerülhet a keretjelzáloggal terhelt károsultak ügyének végére

2015. június 17., szerda
Hamarosan pont kerülhet a keretjelzáloggal terhelt károsultak ügyének végére
szabo_balint_sajtotajekoztato03kf

Szerdán a keretjelzáloggal terhelt szegedi és makói károsultak egy csoportját képviselő cég vezetője, a Raiffeisen Bank által megbízott ügyvédi iroda, valamint az érintett építési vállalkozó is tárgyalóasztalhoz ült. Nyár végére lezárulhat az ügy, s ha minden jól alakul, a károsultak nem veszítik el otthonaikat.

"Az érintetett lakók egy részénél a napokban helyiségeket mért fel a végrehajtó, illetve a végrehajtási eljárásokat, valamint az azokkal kapcsolatos lépéseket foganatosította. A többi lakó egy megismételt bírósági eljárásban egy elsőfokú, nem jogerős döntésen van túl, őszre pedig várjuk a másodfokú tárgyalást" - foglalta össze az érintett, keretjelzáloggal terhelt lakók jelenlegi helyzetét

Szabó Bálint

, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a szerdai sajtótájékoztatón, rögtön az 1 órásra nyúlt tárgyalást követően. A megbeszélésen a Raiffeisen Bank által megbízott ügyvédi iroda, valamint az érintett építési vállalkozó egyaránt képviseltette magát, ami az ügyvezető szerint egyértelműen együttműködési szándékukról tesz tanúbizonyságot. Szabó Bálint azt mondta: a mai napon olyan megállapodás született, mely szerint "az építési vállalkozó az ügy rendezésére vonatkozó egyoldalú ajánlatot tesz a Raiffeisen Bank felé, a lakók pedig ezen ajánlattal egyidejűleg kérelmezni fogják a banktól, hogy a folyamatban lévő végrehajtási és bírósági eljárásokat függesszék fel a megállapodásra adott válasz megszületéséig". Az ügyvezető szerint nyár végére az ügy eljuthat oda, hogy a Raiffeisen Bank is hozzájuthat az álláspontjuk szerint jogosan őket megillető összeghez, valamint az építési vállalkozó érintett cégeiben szereplő ingatlanokat végre felhasználják, továbbá a vételárat fizetett tulajdonosok megszabadulhatnak a kellemetlenségtől, s nem kell attól félniük, hogy a 100 százalékban kifizetett lakásukból menniük kellene.

szabo_balint_sajtotajekoztato04kf

Az ügyvezető azt is hozzátette: összesen öt, zömében szegedi és részben makói családot képvisel irodájuk. Az ügyben javarészt idősek érintettek, akik koruknál fogva döntöttek úgy, hogy lakásba költöznek, illetve olyan fiatalok, akiknek ez az első saját ingatlanuk. Egyetlen egy érintett tulajdonos van, akinek fennálló tartozása van, a többiek mind kifizették a vételárat.

Keretjelzálog – kétszer fizethetnek a becsapott lakók?

A keretjelzáloggal terhelt szegedi és makói lakástulajdonosok ügyével többször foglalkoztunk,

egy fórumon

arról panaszkodtak, hogy az egyszer már kifizetett lakások eredeti vételárát kéri több családtól a bank. Például egy szegedi 51 négyzetméteres lakásért 24 milliót, egy nyolcvan éven felüli özvegyasszonytól „méltányosságból” 23 helyett 17 millió forintot.

Ha minden jól alakul, az érintett tulajdonosoknak nem kell attól félniük, hogy kifizetett lakásukból menniük kell. Nyár végére rendeződhet az ügyük.http://szegedma.hu/?p=547702

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.