Közélet

G. Fodor Szegeden: A Fidesz a baloldal sorsára jut, ha nem lesz egy a tábor, egy a zászló

G. Fodor Szegeden: A Fidesz a baloldal sorsára jut, ha nem lesz egy a tábor, egy a zászló

2015. június 3., szerda
G. Fodor Szegeden: A Fidesz a baloldal sorsára jut, ha nem lesz egy a tábor, egy a zászló
g_fodor_gabor02kf

A Fidesz sikerének a titka az egységben rejlik G. Fodor Gábor szerint. A Századvég stratégiai vezetője a Tisza Lajos Közeleti Egyesület rendezvényén úgy értékelte, a kormánypárt mai sikeréhez nagyban hozzájárult 2002-es válaszátis vereségük, és Őszöd is csak a jobboldalt erősítette.

“A hitem nem erősebb, mint amit egy futóbolond vagy egy okoskodó politikai elemző mond?” – vetette fel

G. Fodor Gábor

, a Századvég stratégiai vezetője, aki szerint irreleváns, hogy ő mit gondol a “polgári Magyarország” eszméjéről. A

Magyar Narancsnak adott interjújában

fogalmazott úgy, hogy „a jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a ’polgári Magyarország’ hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt”, és G. Fodor nem is értette, miért kavart ez ekkora vihart, s miért próbáltak belőle eretneket, bűnbakot csinálni. Hozzátette, az interjúból kiragadott kijelentése – és a vita is erről szól -, hogy ez katalizátora volt egyfajta csalódottságnak. “Ez a mondat, és az ebből kialakult konfliktus a politikai viselkedés és az értelmiségi gondolkodását illusztrálta” – közölte. Megjegyezte, két éve indított blogjában is hasonlókat fogalmazott meg, ám akkor egy-két hozzászólásban reagáltak erre mindössze. G. Fodor Gábor szerint azt érdemes megvizsgálni, hogy kinek az érdeke, hogy ebből vita alakult ki a jobboldalon belül. “A várt következmények egy része nem teljesült, hiszen például én itt vagyok, és nem tört meg a jobboldal egysége, nem sérült az egy a tábor egy a zászló elv sem” – fogalmazott. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jobboldal megőrizte magabiztosságát, mindegyik közvéleménykutatás szerint magasan vezet, annak ellenére is, hogy az elmúlt fél év nem volt könnyű a Fidesznek. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület (TLKE) által életre hívott beszélgetéssorozaton – melynek első vendége

Török Gábor politikai elemző

, majd

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője

volt, a sorozat harmadik meghívott beszélgetőpartnere pedig április végén

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója

- a “polgári Magyarország” eszméjéről is kérdezik a meghívottat, a szervezet szerint ugyanis nem mint politikai marketing termékre, hanem igenis fontos célként tekint erre. Szeged volt polgármestere, a TLKE alapítója,

Bartha László

azt mondta, ő az 1998-2002 közötti időszakban és utána sem politikai marketingeszközként tekintett a “polgári Magyarországra”. A Századvég stratégiai igazgatója az 1998-2002-es időszakról elmondta, ő akkor úgy látta, két ország létezik: az egyik, amelyikkel lehet előre haladni, a másik pedig leegyszerűsítve a kommunisták alkotta tábor.

Jót tett a Fidesznek a 2002-es vereség

G. Fodor leszögezte, kizárólag jó kormányzati teljesítménnyel nem lehet választást nyerni, és ez a tanulság benne van a Fidesz 2002-es vereségében, s úgy értékelte, hogy a “polgári Magyarország” eszméje nem halványult el azóta sem. Az, hogy a Fidesz elbukta akkor a választást, pozitívumokat is hozott a Századvég stratégiai elemzője szerint, ugyanis a jobboldal mozgósított, például a polgári körök mozgalma is akkor indult, s ez a mozgósítás járult hozzá ahhoz, hogy a jobboldal ma Magyarországon ilyen erős tud lenni. “Őszöd sem gyengítette, hanem erősítette a jobboldalt, méghozzá abban, hogy erkölcsileg fölötte áll a baloldalnak. A nyolcévnyi baloldali kormányzásról és itthagyott örökségükről szólva elmondta, ki kellett dobni mindent, és újra berendezni a házat.

g_fodor_gabor01kf

Kérdésre válaszolva elmondta, valóban elhangztik többször, hogy ha nem lenne a Fideszben 3-4 ember, akkor minden sokkal simábban menne, de ezzel ő nem ért egyet. Ezek a politikusok napi 16-20 órát dolgoznak, alázattal végzik munkájukat, szem előtt tartva az ügyet, amit szolgálnak, ezért G. Fodor szerint nagy bajban lenne a jobboldal, ha nem lennének ezek a politikusok.

A politikai logika egyszerű

A politika természetéről szólva G. Fodor Gábor kijelentette, egyszerű a képlet: ami nem emelkedik, az süllyed,vagyis nincs aranykor, nincs stagnálás, mert az már a süllyedést jelenti valójában. Ezért is jelenti a politika az állandó küzdelmet és harcot. Megjegyezte, gondolkodhatunk sokféleképpen a politikáról, attól még annak a lényege nem változik: a politika a hatalom aggregálásáról szól. “Azért tart ma itt a Fidesz, mert felismerte, csak egységben lehet legyőzni a kommunistákat”- jegyezte meg. Fontosnak nevezte, hogy a stratégiai célok egy közösségben tartsák az embereket és a pártot, különben a baloldal sorsára jut. G. Fodor Gábor szólt arról is, hogy látszólag vannak politikai ellenfelei a Fidesznek, de úgy értékelte, hogy igenis kell teljesítmény ahhoz, hogy valaki ellenzék legyen. Kijelentette, a Fidesz faltól-falig ér, és mindenki, aki megpróbálja megbontani az egységet, a Fidesz ellen megy. Úgy látja, az egységet erősítő struktúrák ismét kezdenek létrejönni és erősödni, míg az ellenzéket béna kacsának titulálta a Századvég stratégiai vezetője. A politikusok hitelességét firtató kérdésre válaszolva elmondta, a “polgári Magyarország” eszméjével akkor van baj, ha az a képmutatásról szól, mert fontos, hogy ne csak hitelesnek látszódjon az ember - így a politikus is -, hanem valójában annak is kell lennie.

A Századvég stratégiai vezetője szerint irreleváns, hogy ő mit gondol a “polgári Magyarország” eszméjérőlhttp://szegedma.hu/?p=543852 Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.