Közélet

Folyami határátkelőhellyel bővül a Tisza Szegednél

Folyami határátkelőhellyel bővül a Tisza Szegednél

2015. június 9., kedd
Folyami határátkelőhellyel bővül a Tisza Szegednél
tisza01_gs

Állandó folyami határátkelőhely nyílik Szegednél augusztustól, ami a projektfelek szerint megerősíti a személy- és teherforgalmat, nem beszélve a turizmus fejlődéséről. A Novotel mellett kap helyet a személyforgalom ellenőrzése, míg a medencés kikötőt átadják a nagyobb teherhajóknak.

A Szeged főutcájaként emlegetett Tisza személy- és teherforgalmának fellendítésére, ezen belül is a jelenleg igencsak nehézkes határátlépés egyszerűsítésére született megoldás az uniós forrást biztosító határon átívelő projekt keretében. A tervezett kikötőfejlesztés, valamint az úszóművek kialakítása lehetővé teszik, hogy mind a szerb, mind pedig a magyar oldal folyó menti települései építkezzenek a turizmus nyújtotta lehetőségekből. Mint azt

Csókási Esztertől

, a DKMT Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk: augusztus 1-jén három állandó folyami átkelő nyílik a Tiszán: Szegeden a belvárosban, valamint a medencés kikötőben, illetve Magyarkanizsa központjában. A szegedi medencés kikötőben, melyet továbbra is az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezel majd, a zavartalan teherforgalom érdekében folytatják a kotrást, így akár mélyebb merülésű teherhajókat is képesek lesznek fogadni.

Kozák Péter

igazgató felhívta a figyelmet, az utóbbi években nagyobb hajók kikötésére alkalmatlan állapotok uralkodtak a medencés kikötőben, az ATIVIZIG azonban a tisztogatással Csongrádtól egészen Törökbecséig lehetőséget biztosít a teherszállítóknak - a vasúti iparvágány összekapcsolásával komoly logisztikai lehetőségek nyílnak a térség számára. A jelenleg is ott álló épület felújításával a hajók határrendészeti ellenőrzésére is lehetőség lesz.

ativizig_sajtotajekoztato37kf

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Szeged belvárosában, a Novotel melletti partszakaszon biztosítja majd a személyforgalom ellenőrzését a kikötőpontban, 7 és 19 óra közötti nyitva tartással - tette hozzá

Papp Károly

rendőr ezredes, megyei főkapitány-helyettes. Az úszómű július közepén érkezik meg, ahol a hajók kiköthetnek, és végre lehet hajtani a személyforgalom - schengeni előírásoknak megfelelő - ellenőrzését. A keddi sajtótájékoztató végén Csókási Eszter újságírói kérdésre kifejtette, amint a fejlesztések a végéhez érnek, és a turisztikai szervezetek is felfedezik benne a lehetőségeket, akár menetrend szerinti járatok is közlekedhetnek a magyar és szerb kikötők között. A projekt mintegy 1,592 millió euróból valósulhatott meg.

A Novotel mellett lesz a személyforgalom ellenőrzése, míg a medencés kikötőben a nagyobb teherszállító hajók kiköthetnek ki.http://szegedma.hu/?p=545587

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.