Közélet

Fáklyás vonuláson emlékezett Trianonra a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom

Fáklyás vonuláson emlékezett Trianonra a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom

2015. június 8., hétfő
Fáklyás vonuláson emlékezett Trianonra a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Trianon-felvonulása

Fáklyás vonulást tartott Budapesten a trianoni békeszerződésre emlékezve a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vasárnap este; a szervezet tagjai és a hozzájuk csatlakozók útjukon érintették az 1920-ban elszakított területeket megszerző trianoni utódállamok több nagykövetségét.

A demonstráció az Ötvenhatosok teréhez közeli Regnum Marianum keresztnél kezdődött; az itt felszólaló szónokok a 95 évvel ezelőtti igazságtalan békediktátum ellen tiltakoztak.

Novák Előd

(Jobbik) országgyűlési képviselő a magyar történelem legnagyobb tragédiájának nevezte Trianont. Azt mondta, a magyarság legnagyobb gyásznapjáról nem lehet nemzeti összetartozás napjaként megemlékezni. Arról beszélt, abban, hogy a történelmi dátumot törvénybe emelték, a Jobbiknak és a HVIM-nek nagy szerepe volt korábbi rendezvényeikkel. Az ellenzéki politikus azt is mondta, hogy a rendszerváltás óta több lehetőség is lett volna a revízióra, például Románia uniós csatlakozása előtt, ám ez nem történt meg, és ez - szerinte - nemzetárulás a 20. századi pártok részéről. Novák Előd szerint június 4. nemcsak 1920, hanem 1956 miatt is gyásznap a magyarság számára, akkor tették ugyanis lehetővé Magyarországon, hogy a nők az abortuszt is választhassák. A magyar és árpádsávos zászlók alatt vonuló tömeg a "Vesszen Trianon!" rigmust skandálta, a demonstrálók egy több tíz méter hosszú székely zászlót is magukkal vittek. Először a szerb követséghez vonultak, majd a román nagykövetséghez a "Székelyföld nem Románia" rigmust kiabálva érkeztek. Itt

Zagyva György Gyula

, a HVIM társelnöke a menet elején vonuló teherautóról elmondott beszédében azt mondta, még az ő életében hozzányúlhatnak a trianoni szerződéshez, szerinte ugyanis lassan kialakul egy ehhez vezető geopolitikai helyzet. "A következő évtizedekben tanúi lehetünk, hogy nemcsak Magyarországot lehet feldarabolni, hanem Romániát is" - fogalmazott. A fáklyás tömeg ezt követően tovább haladt, a menet hossza ekkor a Thököly és a Stefánia út sarkától a román nagykövetségig ért. A megmozdulás a szlovák nagykövetség - a többi érintett külképviselethez hasonlóan - körbekordonozott Stefánia úti épülete előtt, görögtűzgyújtással ért véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.