Közélet

Csepreghy Nándor: az uniós forrásokkal a 2020 utáni növekedés alapjait kell megteremteni

Csepreghy Nándor: az uniós forrásokkal a 2020 utáni növekedés alapjait kell megteremteni

2015. június 17., szerda
Csepreghy Nándor: az uniós forrásokkal a 2020 utáni növekedés alapjait kell megteremteni

Az uniós források felhasználásával a 2020 utáni fejlesztési időszak növekedési alapjait kell megteremteni - hangsúlyozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán a Napi Gazdaság konferenciáján, Budapesten.

Hozzátette: 2020 után várhatóan csökken az uniós fejlesztési forrás, ezért a jelenlegi lehetőségekkel úgy kell élni, hogy az Európai Unió felzárkóztatási támogatása nélkül is legyen gazdasági növekedési potenciál Magyarországon.

Csepreghy Nándor

felidézte, hogy Magyarország a 2014-2020-as időszakban rendelkezésre álló, 12 ezermilliárd forint uniós fejlesztési forrás 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, 40 százalékát közcélú beruházásra használja. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) a tervek szerint az idén júliusban újabb jelentős pályázati kiírások jelennek meg - mondta Karsai Tamás, Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára. Felidézte, hogy a GINOP-ban meghaladja a 2 ezermilliárd forintot a vissza nem térítendő támogatások kerete, és további 729 milliárd forint visszatérítendő támogatást nyújtó pénzügyi eszközök állnak rendelkezésre 2014-2020 között. Tájékoztatása szerint 2015-ben a vissza nem térítendő gazdaságfejlesztési uniós forrásokból a tervezetthez képest előbbre hozzák a vállalati kutatás-fejlesztésre vonatkozó kiírást, és júliusban megjelennek majd újabb területekre is, köztük az iparjogra, épületenergetikára vonatkozó felhívások is. Ugyanakkor szerinte a visszatérítendő támogatást tartalmazó pénzügyi eszközöknél idén a közvetítő cégek kiválasztása zárulhat le, és jövő évtől indulhat meg ezen támogatások kihelyezése.

Karsai Tamás

arról is beszélt, hogy az idén a GINOP-ban a kkv-k számára kapacitás bővítésére 65 milliárd forint, illetve 10 milliárd keretre írtak ki pályázatot, korábban már megjelent a felhívás a kkv-k külpiacra jutását segítő 150 millió forint keretre. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára kiemelte, hogy a 2014-2020-as időszak fejlesztési forrásainak felhasználásakor fontos szempont a munkahelyteremtés, illetve a gazdaságfejlesztés, ugyanakkor a két tényezőt a korábbi pályázati rendszerekkel ellentétben most külön célszerű kezelni. Ennek alátámasztására példaként említette a helyettes államtitkár, hogy a munkahely-teremtési szempontot a mezőgazdaságban, illetve a turizmusban célszerű szem előtt tartani a kkv-k támogatásakor, mert itt rendelkezésre áll a szabad munkaerő-kapacitás, ugyanakkor vannak olyan területek - ilyen a gépipar egy része, az informatika, a gyógyszergyártás és az innovációs rendszer - ahol inkább a gazdasági növekedésben betöltött szerep a szempont. Csepreghy Nándor felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani fejlesztési időszakban az innovációra 750 milliárd forint, háromszor annyi forrás áll rendelkezésre, mint 2007 és 2013 között. A megnövekedett innovációs források felhasználásával a magyar gazdaság modernebb, versenyképesebb lehet versenytársainál - jelentette ki. Kitért arra is, hogy az államot is versenyképessé kell tenni a jogszabályi környezet alakításával, például az e-ügyintézés bevezetésében a fejlesztéspolitikai intézményrendszer élen jár, illetve az idén az őszi-téli időszakban életbe lépő új közbeszerzési törvény az uniós versenyjogi szabályokat is betartva - más uniós tagállamokban hasonlóan - segíti a hazai vállalkozásokat az uniós források felhasználásában.

Krisán László

, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy felmérésük szerint 2015 első negyedévében az üzleti bizalom szintje növekvő tendenciát mutat, a kkv-k 80 százaléka tervez fejlesztést, és a kkv-k 24 százaléka 5 millió forint, 40 százaléka 5 millió és 20 millió forint, 17 százaléka 20 millió és 50 millió forint közötti támogatást kérne fejlesztéséhez. A Kavosz vezérigazgatója is azt hangsúlyozta, hogy az uniós források felhasználását értékteremtésre, termelés fejlesztésre kell felhasználni, hogy 2020 után is maradjon fejlődési lehetőség. Felhívta a figyelmet a korábban népszerű kombinált mikrohitel szükségességére, amely egyaránt tartalmazott vissza nem térítendő támogatást és kedvező kamatozású hitelt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.