Közélet

Budapesten street fooddal nyomul a Kiskőrössy leánybisztrója

Budapesten street fooddal nyomul a Kiskőrössy leánybisztrója

2015. június 29., hétfő
Budapesten street fooddal nyomul a Kiskőrössy leánybisztrója
halaszle

Április közepén Kiskőrössy 2.0 néven nyitott bisztrót Somogyvári Péter a fővárosban, hogy a helyiek között terjessze a Tisza-parti város híres halászcsárdájának ízvilágát.

"Több olyan budapesti vendégünk is volt, akik arról érdeklődtek, mikor nyit végre a fővárosban is Kiskőrössy étterem. Csak a hangulatért így már nem kell leutazniuk Szegedre, az ízvilágot helyben megkapják."

Somogyvári Péter

tulajdonos harmadmagával egy éve vágott bele a bisztróba, ami nemcsak a halászlé helyi szerelmeseit célozza meg, hanem azokat a turistákat is, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük a "halfőzők városában" megkóstolni a híres magyar ételt. Nemcsak névleg és a menü tekintetében vannak áthallások a két étterem között: Somogyvári Péter veje a Kiskőrössy Halászcsárda tulajdonosának,

Oláh Dezsőnek

. Míg a szegedi Kiskőrössy inkább a tradíciókra épít, addig fővárosi leánybisztrójában a gasztronómiai trendeket követik, így a legfőbb különbséget az úgynevezett street foodok képzik. Amellett, hogy ugyanolyan halászlevet, túrós csuszát és halpaprikást szolgálnak fel a néhány tucat ember befogadására alkalmas étteremben, rohanva, kézben fogyasztható ételeket is árulnak. "A fővárosban nagyon sok a turista, ezért nagyobb hangsúlyt fektettünk a street foodokra, ilyen például a halburgerünk vagy a csirkecombos hambink, valamint kitaláltuk a szegedi fish and chipset, ami nem más, mint haltepertő sült burgonyával és paprikás szósszal" - folytatta a tulajdonos. Menüben és ízvilágban a Kiskőrössy 2.0 10-15-féle ételével leköveti a szegedi, nagycsaládos összejövetelek helyszíneként elhíresült halászcsárdát, mégis kicsit modernizálta azt. Több interjú és véleményírás is megjelent már a fővárosi újdonságról, Somogyvári Péter szerint tehát jó fogadtatásra talált társaival közös ötlete, annak ellenére vagy talán éppen azért, mert Budapesten inkább a tengeri halakra specializálódtak az étteremláncok. Két évvel ezelőtt világhírű Gault&Millau étteremkalauz kritikusai döngölték földbe a Tisza-parti városban kapható halászlé-felhozatalt, amikor is öt szegedi és egy algyői éttermet teszteltek, s pontoztak. A szakemberek akkor nem voltak túl jó véleménnyel a helyi konyháról, nagy visszhangot kapott értékelésük pedig megosztotta a szegedieket is. Kiskőrössy 2.0 tulajdonosa úgy véli, inkább a kritikusok osztják a negatív véleményt, a törzsvendégeket és azokat, akik a megszokott receptúra alapján készítik a halászlevet (legyen az bajai vagy szegedi), nem tudták eltántorítani. "A Kiskőrössyben már akkor átnéztük, hogy mi mindenen lehetne és kellene változtatnunk, de mint kiderült, az elvbe kötöttek bele, vagyis a passzírozásba. Ezen viszont nem akarunk és nem is fogunk változtatni. Szerintem inkább azokat befolyásolja egy-egy ilyen vélemény, akik először kóstolnák meg a halászlevet, ugyanakkor akik mégis rendelnek belőle, szeretni szokták."

A turistákat akarja megismertetni a szegedi halászlével a Kiskőrössy bisztró - immár nem csak Szegeden!http://szegedma.hu/?p=549061

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.