ÁNTSZ: a hétvégén több allergén növény is tüneteket okozhat az allergiásoknak

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

allergia_pollen_nyar

A hétvégén több allergén növény pollenkoncentrációja is elérheti a tüneteket okozó szintet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

Kifejtették: a hétvégén a pázsitfüvek pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas, nagyon magas szintet. A kültéri allergén gombák spóraszáma is nő: az a közepes-magas szintre, sőt helyenként a Cladosporium gombáé a nagyon magas szintre is emelkedhet. Továbbá a csalánfélék virágporának mennyisége is a közepes-magas tartományban alakul.

Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja is elérheti helyenként a közepes szintet, de jellemzően alacsony tartományban lesz. Emellett megkezdődött a libatopfélék virágzása is, de pollenjükből egyelőre csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kevésbé jelentős allergének közül jelen van még a fenyőfélék, a bálványfa, a hársfa, a bodza, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora, általában alacsony koncentrációban – írta az ÁNTSZ.

Előző sztori

Kuzma Levente: Az orgonaversenyekbe rengeteg energiát kell fektetni

Következő sztori

Biszku-per – Földváryné Kiss Réka: a per a pártállamról is ítéletet mond