Kultúra

A Múzeumok Éjszakájára megnyit a Dömötör-torony Aba-Novák freskóival

A Múzeumok Éjszakájára megnyit a Dömötör-torony Aba-Novák freskóival

2015. június 18., csütörtök
A Múzeumok Éjszakájára megnyit a Dömötör-torony Aba-Novák freskóival
aba-novak_kiallitas03kf

Festő, grafikus, falfestő és mester - így emlékszik Aba-Novák Vilmosra unokája, aki a hétvégi Múzeumok Éjszakája programsorozat előtt megtekintette a Kass Galéria kiállítására szánt gyűjteményi darabokat. A számos szállal Szegedhez kötődő művész életművét két kiállítóhely és a Dömötör-torony fogja majd közre.

A Múzeumok Éjszakája szegedi programsorozatán idén összefog a Móra Ferenc Múzeum és a Reök-palota, a két kiállítóhelyen megtekinthető Aba-Novák-alkotások pedig az aznap éjszakára megnyitó Dömötör-torony falfestményeivel válnak teljessé. Csütörtökön a Kass Galériában tartottak sajtótájékoztatót a kiállításszervezők, ahol

Herczeg Tamástól

, a Reök igazgatójától megtudtuk: a szecessziós épület kiállítótermeiben szén, toll, és szénkarc technikával készült grafikák, míg az aulában a Dömötör-torony és a Hősök Kapuja ismert vázlatait csodálhatják meg az érdeklődők - így kapcsolódva a galériában berendezett, gyűjteményekből származó Aba-Novák-festményekhez. Szeged megbecsülte a magyar avantgarde festőművészt, neve fogalommá vált a Tisza-parti városban - folytatta

Nátyi Róbert

, a Kass Galéria kiállításának kurátora, mely tárlattal

Aba-Novák Vilmos

munkásságának legérdekesebb darabjait emelték ki a gyűjteményekből. Két évtized hatásai elevenednek meg a falakon, így az érdeklődők közelebbről megismerkedhetnek az itáliai korszakkal, a cirkuszi, valamint az erdélyi vásárok világával; utóbbinak egyébként hagyományai vannak a magyar festővásznakon. A Móra-múzeum és a REÖK összefogásával több mint 50 alkotást tekinthetnek meg a múzeumi éjszaka vendégei június 20-án.

aba-novak_kiallitas10kf

A művész unokája,

Kováts Kristóf

is figyelemmel követte a Kassban zajló előkészületeket, s váltott pár szót a múzeum főrestaurátorával,

Szabó Tamással

is. Tőle megtudtuk, Aba-Novák több bemutatásra szánt vázlatot is készített a Dömötör-torony kifestése előtt, Szeged legidősebb építménye azonban kétszeri festést igényelt a rendszeres beázások miatt. Kováts Kristóf grafikusként, festőként, falfestőként és mesterként tekint nagyapjára, aki az első világháborúban átélt borzalmak miatt volt képes hiteles alkotással megajándékozni Szeged városát a Hősök Kapuján található életszerű festményekkel. Az egyházmegyével való együttműködésnek köszönhetően kivételes lehetőség vár a múzeumi éjszaka látogatóira. Egyszeri és megismételhetetlen alkalom, hogy szombati éjszaka a két kiállítóhelyre váltott jeggyel bepillanthatnak a Dömötör-torony ajtaján, ahol eredeti szépségükben csodálhatják Aba-Novák falképeit. Izgalmas program ígérkezik a Hősök Kapujánál is, ahol majd a freskókról tartanak ingyenes zseblámpás tárlatvezetést.

A Múzeumok Éjszakáján megnyílik a Dömötör-torony ,így a látogatók megleshetik Aba-Novák Vilmos falfestményeit is.http://szegedma.hu/?p=547995 Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 18.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.