A Múzeumok Éjszakájára megnyit a Dömötör-torony Aba-Novák freskóival

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

aba-novak_kiallitas03kfFestő, grafikus, falfestő és mester – így emlékszik Aba-Novák Vilmosra unokája, aki a hétvégi Múzeumok Éjszakája programsorozat előtt megtekintette a Kass Galéria kiállítására szánt gyűjteményi darabokat. A számos szállal Szegedhez kötődő művész életművét két kiállítóhely és a Dömötör-torony fogja majd közre.

A Múzeumok Éjszakája szegedi programsorozatán idén összefog a Móra Ferenc Múzeum és a Reök-palota, a két kiállítóhelyen megtekinthető Aba-Novák-alkotások pedig az aznap éjszakára megnyitó Dömötör-torony falfestményeivel válnak teljessé. Csütörtökön a Kass Galériában tartottak sajtótájékoztatót a kiállításszervezők, ahol Herczeg Tamástól, a Reök igazgatójától megtudtuk: a szecessziós épület kiállítótermeiben szén, toll, és szénkarc technikával készült grafikák, míg az aulában a Dömötör-torony és a Hősök Kapuja ismert vázlatait csodálhatják meg az érdeklődők – így kapcsolódva a galériában berendezett, gyűjteményekből származó Aba-Novák-festményekhez.

Szeged megbecsülte a magyar avantgarde festőművészt, neve fogalommá vált a Tisza-parti városban – folytatta Nátyi Róbert, a Kass Galéria kiállításának kurátora, mely tárlattal Aba-Novák Vilmos munkásságának legérdekesebb darabjait emelték ki a gyűjteményekből. Két évtized hatásai elevenednek meg a falakon, így az érdeklődők közelebbről megismerkedhetnek az itáliai korszakkal, a cirkuszi, valamint az erdélyi vásárok világával; utóbbinak egyébként hagyományai vannak a magyar festővásznakon. A Móra-múzeum és a REÖK összefogásával több mint 50 alkotást tekinthetnek meg a múzeumi éjszaka vendégei június 20-án.

aba-novak_kiallitas10kf

A művész unokája, Kováts Kristóf is figyelemmel követte a Kassban zajló előkészületeket, s váltott pár szót a múzeum főrestaurátorával, Szabó Tamással is. Tőle megtudtuk, Aba-Novák több bemutatásra szánt vázlatot is készített a Dömötör-torony kifestése előtt, Szeged legidősebb építménye azonban kétszeri festést igényelt a rendszeres beázások miatt. Kováts Kristóf grafikusként, festőként, falfestőként és mesterként tekint nagyapjára, aki az első világháborúban átélt borzalmak miatt volt képes hiteles alkotással megajándékozni Szeged városát a Hősök Kapuján található életszerű festményekkel.

Az egyházmegyével való együttműködésnek köszönhetően kivételes lehetőség vár a múzeumi éjszaka látogatóira. Egyszeri és megismételhetetlen alkalom, hogy szombati éjszaka a két kiállítóhelyre váltott jeggyel bepillanthatnak a Dömötör-torony ajtaján, ahol eredeti szépségükben csodálhatják Aba-Novák falképeit. Izgalmas program ígérkezik a Hősök Kapujánál is, ahol majd a freskókról tartanak ingyenes zseblámpás tárlatvezetést.

no images were found

A Múzeumok Éjszakáján megnyílik a Dömötör-torony ,így a látogatók megleshetik Aba-Novák Vilmos falfestményeit is.http://szegedma.hu/?p=547995

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 18.

Előző sztori

Tágas Tér Fesztivál – Egy lélekkel készül keresztény ünnepre Szeged

Következő sztori

Kosárlabda – Juhos Levente: kiváló a közösség a Szedeáknál