A levendula útja a füvészkertbe vezet + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

levendulanapok07kf

A tavalyi Levendula Napok sikerén felbuzdulva ismét az illóolajok királynőjének szentelik a hétvégét az SZTE Füvészkertben, ahol nemcsak gyönyörködni és szagolgatni lehet a pompás kék virágokat, hanem különféle feldolgozásokban az ízét is megkóstolhatják a látogatók. Szombaton mi is kint jártunk.

Mi sem hagytuk ki a lehetőséget, életünkben először kóstoltunk levendulával ízesített mézet, szörpöt és süteményt. A domaszéki Napfénybirtok nevet viselő levendulakertészet képviselője portálunk érdeklődésére elárulta, a levendula számlájára számos gyógyító tulajdonság írható, így például az, fertőtleníti a gyulladt sebeket, illata relaxál és regenerál, segít a vérnyomás helyreállításában, olaj formájában pedig rendkívül jó társa a masszázsnak, hiszen puhává és selymessé varázsolja a bőrt. Kiegyensúlyozottá tesz, és még belsőleg is alkalmazható – többet egyetlen “csodanövénytől” sem várhat el az ember. Szappanként a pattanásos bőrt csillapítja, a kakaóvajjal elkevert fürdősós vízben pedig a stresszes napok után pihenheti ki magát a megfáradt test és lélek.

levendulanapok08kf

Az SZTE Füvészkertnél szebb és nyugodtabb környezetet nem is párosíthattak volna a levendula jellegzetes illatához. Az “Út a levendulához” feliratú táblát sem kellett elolvasnia annak, aki bátran hagyatkozik az orrára, vagy a hallására, hiszen a gyógynövénykert melletti színpadon a nyitás idejére hangolt a Szegedi Egyetemi Színház és zenekara. Az egyetem kulturális irodája az universitas tavaszi programkavalkádjára hirdetett szerelmes vers pályázatot, a díjazott alkotásokat pedig a SZESZ dolgozta fel, éppen a Levendula Napokra. A fiatal poéták költeményeit persze nemcsak zenei aláfestéssel lehetett meghallgatni, a (természetesen levendulával díszített) verssarokban ki is függesztették a pályamunkákat.

Mivel a levendula – a fentebb említett jótékony hatásai miatt – a maga 48 fajával az egyik legkedveltebb gyógynövényféle, a füvészkert kolostorkertéjében 7 fajával is találkozhatnak a természet szerelmesei. A pink színűtől a levendulakéken át egészen a fehérig megtalálhatók az ágyásban a színkavalkádok. A levendulagyűjtemény rengetegében, valamint a fűszer- és gyógynövénykert csodái között Tivadar testvér és József testvér vezette körbe a rövidke túrára vállalkozó érdeklődőket, s ismertette meg a középkori szerzetesek gazdag tudásával. Szent Benedek azt mondta, a szerzetesek feladata imádkozni és dolgozni, utóbbi a kolostorok körüli teendőkkel teljesedett ki – tudtuk meg Tivadar testvértől. Mivel vágyuk az volt, hogy visszajussanak Istenhez az Édenkertbe, parcellákra osztott kertjüket is ennek szellemében gondozták, ugyanis ez volt az ő földi Édenük. Az itt nevelt növényekből gyógyították a rendek beteg tagjait, valamint a falvakból, városokból hozzájuk érkező utazókat. Az elsősorban főzéshez használt fűszerek között megismerkedtünk a korianderrel, a zsályával, a máriatövissel, a csicsókával, a kakukkfűvel, valamint a ragulevesek elmaradhatatlan hozzávalójával, a tárkonnyal is. Ezután következtek a gyógyhatású alapanyagok, mint a galagonya vagy a szinte végtelenül variálható levendula.

levendulanapok13kf

Vasárnapi várható

A szervezők minden korosztály számára színvonalas és színes kulturális programokat kínálnak. Koncertekkel, kiállítással, gyerekműsorral, zenés-verses irodalmi játékkal, növénybemutatóval és vásárral, kézműves termékekkel, gasztronómiai ínyencségekkel várják a levendula szerelmeseit. A füvészkertben piknikező családok számára is remek kikapcsolódás, akár az egész hétvégi szabadidőt is kitöltheti az újszegedi oázisban. A programsorozat természetesen nem ért véget a szombati nappal, vasárnap zenei rendezvényekkel, méhészeti bemutatóval és a házi szappankészítés fortélyaival várják a vendégeket. Részletekért kattintson IDE.

no images were found

Megkóstoltuk a levendulás mézet, sütit és szörpöt is. Csak ajánlani tudjuk, szóval irány a füvészkert!http://szegedma.hu/?p=550084

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 27.

Előző sztori

Illegális bevándorlás – Reggelre felépült a kiskunhalasi előállító tábor

Következő sztori

Az LMP új finanszírozási struktúrát javasol az önkormányzatoknak