Írjon nekünk

Közélet

A kommunizmus áldozatainak emléke előtt is tisztelegne a szegedi KDNP az Ortutay-átnevezéssel

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

ortutay_kollegium_google

Botka László MSZP-s polgármester, illetve a városháza előterjesztésére tiltakozó határozatot készül elfogadni az Ortutay Gyula-ügyben a szegedi közgyűlés baloldali többsége. A KDNP-frakció pedig ezt ítéli el a kommunizmus áldozatainak emléke előtt tisztelegve.

“Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata működtetőként határozott tiltakozását fejezi ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma azon szándéka ellen, hogy a Szegedi Ortutay Gyula Városi Kollégium nevéből elvegye a szegedi kötődésű néprajztudós, Ortutay Gyula nevét. Erről a tisztségviselőket, a Címzetes Főjegyzőt, a Jegyzői Irodát, a Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztályát, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szegedi Tankerületét jegyzőkönyvi kivonaton értesíti” – ezt a határozatot fogadhatja el pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, egészen pontosan annak baloldali többsége.

Beszámoltunk róla: a kulturális bizottság május 20-i ülésén heves vita robbant ki erről a kérdésről, majd a testület baloldali többsége tiltakozását fejezte ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azon szándéka ellen, hogy a Szegedi Ortutay Gyula Városi Kollégium nevéből törölje a névadót, Ortutay Gyulát. A 330 fős kollégiumnak a Klik a fenntartója, az önkormányzat a működtetője. A Klik egyébként arra hivatkozik, hogy a Magyar Tudományos Akadémiának a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló állásfoglalása alapján az Ortutay-kollégium névhasználat nem felel meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma vonatkozó rendeletében foglaltaknak. A SZEGEDma.hu is külön cikkben tárgyalta, hogy a nemzetközileg is elismert szegedi néprajzkutató tudományos munkássága mellett lelkes támogatója és kiépítője volt a szovjet típusú, diktatórikus rendszernek.

A városházi előterjesztéshez kedden módosító indítványt nyújtott be a KDNP részéről Haág Zalán frakcióvezető és Hüvös László képviselő. A kereszténydemokraták javasolják, a közgyűlés támogassa Ortutay Gyula nevének kivételét a városi kollégium elnevezéséből, hiszen

“magas rangú politikusként, saját meggyőződésből, miniszteri tisztségben aktívan közreműködött a Rákosi Mátyás vezette rettegett diktatúra kiépítésében és a második világháború utáni magyar demokrácia felszámolásában.”

Kérik továbbá, hogy a közgyűlés eme határozatával rögzítse: nem tesz különbséget a diktatúrák ideológiai alapjai szerint az elnyomó rendszerek áldozatai között, és kifejezi együttérzését a kommunizmus magyarországi áldozataival, tiszteleg emlékük előtt. A KDNP emlékeztet, 1946-tól koncepciós perek sorában száznál több embert végeztek ki, és több tízezer magyar állampolgárt börtönöztek be. A diktatúra tombolása alatt 1956-ig mintegy egymillió honfitársunk ellen indítottak politikai vagy köztörvényes köntösbe bújtatott koncepciós eljárást. Akiket pedig még a diktatúrát teljességgel kiszolgáló bíróságok sem tudtak elítélni, azokat egyszerűen internálták, százezreket pedig “osztályidegennek”, “osztályárulónak” bélyegeztek. A kereszténydemokraták kiemelik, ezekért az eseményekért “Ortutay Gyulát politikai és erkölcsi felelősség terheli, amely méltatlanná teszi arra, hogy nevét köznevelési intézmény viselje”.

A szegedi baloldal tiltakozik Ortutay-ügyben, a KDNP-frakció viszont ezt a a magatartást a kommunizmus áldozatainak emléke előtt tisztelegve elítéli – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=549110

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 24.

Közélet

Püspökké szentelték, és az erdélyi római katolikus főegyházmegye élére állították Kovács Gergelyt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szentelésen mintegy félszáz püspök vett részt a Szent Mihály székesegyházban, a templom előtti teret pedig a hívek ezrei töltötték meg.

Tovább olvasom

Hírzóna

A helyi munkavállalókat hozná helyzetbe a Fidesz Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Azaz ne olcsó külföldi munkaerőt alkalmazzanak a nagy cégek.

Tovább olvasom

Közélet

Senki sem tekintheti lábtörlőjének az MSZP-t – mondta Tóth pártelnök Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyre több politikus hagyja faképnél a szocialistákat.

Tovább olvasom

Aktuál