Kultúra

Végső búcsút vettek Kóti Árpádtól, a nemzet színészétől

Végső búcsút vettek Kóti Árpádtól, a nemzet színészétől

2015. május 8., péntek
Végső búcsút vettek Kóti Árpádtól, a nemzet színészétől

Több százan vettek végső búcsút Kóti Árpádtól, a nemzet színészétől pénteken a debreceni Köztemetőben.

Debrecen egy ikonikus polgárát gyászolja, búcsúzik

Kóti Árpádtól

, a város díszpolgárától, egy olyan embertől, aki hajlíthatatlanul egyenes, őszinte, kivételesen karakteres egyéniségként írta be magát Debrecen történetébe - méltatta az életének 81. évében, április 26-án elhunyt Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művészt a ravatalnál

Papp László

, a város polgármestere. Felidézte, hogy a múlt esztendő Kóti Árpád éve volt: megkapta a Kossuth-díjat, köszöntötték 80. születésnapján, majd a nemzet színészei közé választották, amivel egész pályáját, egész életművét ismerte el a szakma. "Mindazt, amit ötven éven át a magyar nyelvért és irodalomért, a magyar színművészetért, a nemzeti színjátszásért tett" - mutatott rá Papp László.

Ráckevei Anna

, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója és a színésztárs Csikos Sándor a társulat nevében búcsúzott Kóti Árpádtól, aki több mint fél évszázadot játszott a debreceni teátrumban. Felidézték egyebek mellett első nagy debreceni sikerét, amelyet a Kapaszkodj Malvin, jön a kanyar című darabban, a magyar hősi halott katona megformálásával aratott. Azóta több mint 60 rendezővel dolgozott, és 1963 óta több mint 200 bemutatója volt a Csokonai Színházban. Kóti Árpád a halála előtti napokban is játszott, de már kiosztották új szerepét a következő évad első bemutatójára is. A ravatalnál a pályatársak nevében

Tréfás György

operaénekes búcsúzott Kóti Árpádtól, majd Kállai Bori elénekelte a Kék nefelejcs című nótát, amelyet - mint a ravatalnál elmondta - még fiatal színészként kért tőle Kóti Árpád egy közös nótázáskor - erre az alkalomra. Kóti Árpádot a római katolikus egyház szertatása szerint helyezték örök nyugalomra a debreceni Köztemetőben, a szertartást Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök vezette. A színház társulatának a tagjai a temetés után a Csokonai Színház épületében idézték fel Kóti Árpádhoz kötődő közös emlékeiket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.