Közélet

Töriérettségi 2015: Nem érte meglepetés a vizsgázókat

Töriérettségi 2015: Nem érte meglepetés a vizsgázókat

2015. május 6., szerda
Töriérettségi 2015: Nem érte meglepetés a vizsgázókat
erettsegi_radnoti02_gs

A harmadik nap vizsgáján is túl vannak a diákok. A Nyugat-római birodalomról, a reformációról, a török hódításról, az osztrák-magyar kiegyezésről, a két világháború közötti Magyarországról, a második világháborútól a rendszerváltásig terjedő időszakról is kérdezték őket.

Vége a középszintűnek

Ezekben a másodpercekben 3504 Csongrád megyei diák zárja le a borítékot. Ők már túl vannak a középszintű érettségin, 310-en azonban még egy órán át írják a vizsgát.

Felkerültek a tegnapi matekérettségi feladatsorai és megoldásai

A matematika és a matematika idegen nyelven középfokú feladatsort, illetve a javítási-értékelési útmutatót megtalálhatják az alábbi

linken

, az emelt szintű vizsga pedig

itt

érhető el.

Ma is átrágjuk a teljes középszintű feladatsort szaktanári segítséggel. Érdemes lesz követni a SZEGEDma.hu cikkeit az érettségi zárása után is.

Nem csak a szövegértés számít

Nem lehet egyszerűen csak a szövegértési ismeretekre hagyatkozni, a vizsgázóktól megkövetelik a pontos fogalmak használatát, a szaknyelvet és a kiterjedt történelmi látásmódot. A középiskolákban azonban ezeket négy éven keresztül "verik" a diákok fejébe. Reggel ezekkel kezdenek, este ezekkel fekszenek. Az évszámok pontos leírásában azonban segítségükre van a történelem atlasz. Ezt a segédeszközt az egész vizsga során használhatják.

A második rész témái is kiderültek

A Rákosi-korszak iparfejlesztése, az 1960-70-es évek életkörülményei, Hunyadi Mátyás adópolitikája, Szent István államszervezete, a jobbágyfelszabadítás, II. József, Németország az első világháborúban és a felvilágosodás alapelvei A Rákosi-korszak iparfejlesztése, az 1960-70-es évek életkörülményei, Hunyadi Mátyás adópolitikája, Szent István államszervezete, a jobbágyfelszabadítás, II. József, Németország az első világháborúban és a felvilágosodás alapelvei - ezek a témák bukkantak fel a második részben.

A török hódítás, az osztrák-magyar kiegyezés

Lassan 30 perce írják a diákok a történelmet, közben az Edunline.hu oldalon az is "kiszivárgott", milyen témákat kaptak a fiatalok. A Nyugat-római birodalomról, a reformációról, a török hódításról, az osztrák-magyar kiegyezésről, a két világháború közötti Magyarországról, a második világháborútól a rendszerváltásig terjedő időszakról valamint a jelenkori népességrobbanásról kaptak kérdéseket a diákok a középszintű töriérettségi első, rövid feladatokból álló részében.

További érettségi időpontok: május 7. angol nyelv május 8. német nyelv május 11. nemzetiségi nyelv és irodalom május 12. latin nyelv május 13. biológia május 13. társadalomismeret május 14. kémia május 14. földrajz május 15. informatika május 15. ének-zene, művészettörténet május 18. fizika május 18. rajz és vizuális kult. május 19. szakmai előkészítő tárgyak május 20. francia nyelv május 20. filozófia május 21. olasz nyelv május 21. médiaismeret, dráma május 22. spanyol nyelv május 26. orosz nyelv május 26. katonai alapismeretek

Csongrád megye számokban

Összesen 3814 diák kezdi meg ma a történelemérettségit, mintegy 3504-en középszinten és 310-en emelten. Visszatekintve az elmúlt két napra: hétfőn a

magyarérettségivel

kezdték a sort a vizsgázók, kedden a

matekkal

folytatták. A linkelt cikkeinkben szaktanárok véleményét olvashatják. A középszintű írásbelire 180 percet kapnak a diákok, először 10-12 rövid feladatot kell megoldaniuk, ahol ügyelniük kell a szaknyelvre is. Szövegeket, diagramokat kell értelmezniük; tulajdonképpen forráselemzésből áll a vizsga. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint 60 százalékban magyar, 40 százalékban pedig egyetemes történelmet érintenek a feladatok. A feladatok 50 százalékát a XIX. és a XX. század történései adják. Az emeltre viszont 240 percet kapnak a vizsgázók, s bontásban írják a feladatlapokat. 90 percet kapnak az első részre, a maradékkal pedig az esszékérdéseknél gazdálkodhatnak.

Ilyen volt a tavalyi vizsgalap

Tavaly a középszintűn a középkori egyház, az ipari forradalom, Hunyadi Mátyás, a középkori Magyarország, a Kossuth-program, 1956 és Nagy Imre merültek fel az esszékérdések között. Bolsevik diktatúra, rendszerváltás, az 1989-es alkotmány, a magyarországi holokauszt, ókori kultúra és a közép-európai országok 2001 és 2009 közötti gazdasági teljesítménye – ezeket a témákat kapták a diákok. Az emelet érettségin az USA alkotmányáról, az 1848/49-es szabadságharcról, a két világháború közötti magyar gazdaságról, az 1956-os forradalomról és a nyugdíjrendszerről faggatták a diákokat. Az esszékérdésekbe pedig mélyen belekérdeztek, volt: Klebelsberg Kuno oktatáspolitikája, a magyarországi cigányság Kádár-kori és rendszerváltás utáni társadalmi, szociális helyzete, a reformkori Magyarország gazdasági helyzete, a reformáció kulturális hatásai, valamint a fejlődő országok jelenkori népesedési helyzete is.

Folytatódik a vizsgasorozat, ma a törivel birkóznak meg a fiatalok. A középszintű vizsga témái között nincs meglepetés.http://szegedma.hu/?p=534880

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.