/

Szegeden is lesz rehabilitáció a súlyos koponya- és agysérülteknek + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pszichiatriai_klinika_atado26kfKorábban csak a fővárosi központban kaphattak megfelelő rehabilitációs ellátást a a baleset következtében súlyos koponya- és agysérülést szenvedett betegek, a megújult Neurológiai Klinikán azonban már erre Szegeden is lehetőség lesz. A Szegedi Tudományegyetem több klinikáján jelentős mértékben megújult a pszichiátriai és neurológiai ellátás.

A II. Kórház melletti, a régi sürgősségi és betegellátó osztály épületében, megújult köntösben kapott helyet az egyelőre még üres Pszichiátriai Klinika, míg a Neurológiai Klinika kibővült ellátási rendszerrel gazdagodott a többéves projektnek köszönhetően. A két jelentős egészségügyi intézmény projektzáró bemutatóját a Kálvária sugárúti épület tövében tartották, ahol a dél-alföldi rehabilitációs szolgáltatások Szegedet érintő fejlesztéseit ismertették.

A dél-alföldi régió 12 konzorciumi partner összesen 14 fejlesztésének konzorciumi-vezetését vállalta el a Szegedi Tudományegyetem, mintegy 2,5 milliárd forint értékben, amely összegből 5 rehabilitációs és hospice területen hajtottak végre fejlesztést. A projekt során olyan rendszer jött létre, amely biztosítja a páciensek folyamatos ellátását, függetlenül attól, hogy fekvő- vagy járóbeteg kezeléséről van szó. A centralizált elhelyezésnek köszönhetően a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ érintett komplexumaiban lábadozó betegek megszokott orvosaikkal tarthatják a kapcsolatot anélkül, hogy a fővárosba vagy más országrészek kórházaiba kellene utazniuk.

pszichiatriai_klinika_atado06kf

Hiánypótló területeket sikerült korszerűsíteni a 2011-ben megkezdett projektnek köszönhetően, ami nemcsak a betegek gyógyulását, hanem a régió szakmai fejlődését is előremozdítja – hangsúlyozta keddi köszöntőjében Mészáros János, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke. “A korai rehabilitációs tevékenység, az aktív fekvőbeteg-ellátás tehermentesítése, illetve a hozzá kapcsolódó azonnali és adekvát feladatellátás több ezer négyzetméreten megvalósult, mintegy 670 millió forintot meghaladó összegű fejlesztés, amit az EMMI további 10 százalékos támogatással kiegészített annak érdekében, hogy a beruházás teljesen hiánytalan legyen.” Olyan szakmai fejlesztésnek nevezte a hamarosan lezáruló beruházást, amely az egyetem életében önálló tanszék létrehozását is eredményezheti, továbbá a régióba csábíthatja az orvosszakmát.

A pszichiátriai modul során a Kálvária sugárúti épületen végeztek építési, bővítési és felújítási munkálatokat, amelyet Kálmán János tanszékvezető mutatott be az érdeklődőknek. A kialakított épületrészben a pszichiátriai rehabilitáció fekvőbeteg-ellátás, az akut és krónikus betegellátás a volt sürgősségi osztály épületében pedig járóbeteg-ellátás valósulhatott meg. A háromemeletes épület földszintjén depressziós és szorongó tünetekkel kezelt betegeket kezelnek majd, az első emeleten az alkohol és drogfüggők kapnak helyet – ezen a két szinten 25 ápolási egységet alakítottak ki. Az emelteken kórtermeket, kiszolgáló és személyzeti, orvosi és főorvosi szobákat helyeztek el. Kálmán János kiemelte, az aktív fekvőbeteg-ellátás, a rehabilitáció, a krónikus fekvőbeteg-ellátás, valamint a járóbeteg-ellátás végre egy központba összpontosult.

pszichiatriai_klinika_atado22kf

A Neurológiai Klinikát érintő neurológiai fejlesztésbe során kialakítottak egy, a régióban hiánypótló 10 ágyas neurorehabilitációs részleget, amely ellátja a dél-alföldi régióban balesetet szenvedett koponya- és agysérülteket. A részleg, ellentétben a pszichiátriával, nem költözött sehová, csupán egy 40 ágyas Neurorehabilitációs Osztályt hoztak lére az intézményen belül, ahol majd a Parkinson-kórban, az izomsorvadásban és a Sclerosis multiplex-ben szenvedő betegeket kezelhetik. A Semmelweis utcai Újklinikán 3 háromágyas és 1 egyágyas kórtermet alakítottak ki. Vécsey László tanszékvezető a Neurológiai Klinikán történt beruházások ismertetése alatt emlékeztetett, a Makón 2008-ban megszüntetett stroke osztály pácienseit is a szegedi intézmény látja el.

“Az egészségügyi ellátást a saját, vagy hozzátartozó beteg rokonaink tapasztalatain keresztül tudjuk megítélni. Azt gondolom, hogy fontos mérföldkő ez, hiszen az elkövetkező időszakban lezáruló projektek összértéke 17-18 milliárd forint. Igen jelentős, soha nem látott fejlesztések ezek, amelyek középpontja a sürgősségi betegellátó osztály, de a rehabilitáció továbbfejlesztése is legalább ilyen fontos feladat” – kezdte köszöntőjét Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Úgy folytatta, miközben a korábbi fejlesztések inkább a betegellátó tevékenységek fejlesztése irányultak, a rehabilitációra nem fordítottak eleget. Tükrözi ezt, hogy a súlyos fejsérülést szenvedett betegeket eddig kénytelenek voltak a budapesti központban kezelni, így azonban a családhoz közel végezhetik a rehabilitációt. “A rehabilitációs tanszék létrehozása lényegében eldöntött kérdés, most elsősorban a hogyanról tárgyalunk, miként lenne ez a leghatékonyabb” – folytatta, majd azzal zárta gondolatait, következő lépésként további beruházást támogató projektekre pályáznak.

pszichiatriai_klinika_atado17kf

A klinikai fejlesztéssel a szegedi intézmények is felzárkóztak a magyar élvonalhoz – ezt már Devecz Miklós egyetemi kancellár tette hozzá. “Közel 100 éves elképzelés vált valóra azzal, hogy ilyen koncentráltan juthatnak megfelelő kezeléshez a betegek. Nagy öröm volt számomra, hogy rektor úr a következő fejlesztésekről beszélt, arról, hogyan tudnánk felgyorsítani a rehabilitációt. Gondolatokkal, ötletekkel és elképzelésekkel tele vagyunk, amelyekkel betegellátásra koncentrálva még jobbak és versenyképesebbek tudnánk lenni” – folytatta. Megemlítette, tíz ilyen területet neveztek meg a napokban, és ezek csak a legfontosabbak.

A projektismertetőt követően a részt vevő felek hivatalosan is átadták a II. Kórház területére áthelyezett Pszichiátriai Klinikát, majd megtekintették az egyelőre üresen álló, betegek nélküli épületet.

no images were found

Már nem kell a fővárosig utazni rehabilitációért. Megújult a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ pszichiátriai és neurológiai részlege.http://szegedma.hu/?p=537154

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 12.

Előző sztori

Bozóky Imre: hamarosan lesz modern stadion Szegeden

Következő sztori

Barcsay-kiállítás nyílik a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban