Rendszerváltás, történelem, diplomácia – beszélgetés Szűrös Mátyással az Emlékpontban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szuros_89Az Emlékpont Rendszerváltó portrék, rendszerváltó pillanatok című sorozatának vendége lesz Szűrös Mátyás. A volt ideiglenes köztársasági elnökkel Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője beszélget a rendszerváltoztatás diplomácia vonatkozásairól május 21-én 17 órai kezdettel a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Szűrös Mátyás a vakhitűséget és torz internacionalizmust hirdető és megtestesítő rezsimek világában volt külpolitikus és diplomata. Könyvének előszavában azt írja a szerző, hogy az „eszményi” magyar diplomata számára változatlanul zsinórmérték kell, hogy legyen „a hazaszeretet, a hazafias kötelesség szüntelen érzete”. Emellett időszerű dolognak tartja hangsúlyozni, hogy ennek a hozzáállásnak vonatkoznia kell mindenki másra, aki külföldön, a nemzetközi szintéren Magyarország nevében, vagy képviseletében bármilyen minőségben, formában eljár, illetve tevékenykedik. Az egykori ideiglenes köztársasági elnök fontosnak tartja a történelem, a múlt ismeretét, hiszen akié a múlt, többnyire azé lehet a jelen és a jövő. A múltat azonban teremteni is kell, aminek az egyik eredeti módja az emlékírás, az aktív szereplők és közvetlen szemtanúk élményszerű kiegészítő hozzájárulása a történészi munkákhoz, és – akár szerény mértékben – a fiatalok történelmi szemléletre való neveléséhez – olvasható a Püski Kiadó gondozásában megjelent kötet bevezetőjében.

Az est meghívott előadója bemutatja a Szűk volt a mundér – Egy magyar diplomata emlékezései és emlékeztetése (1959-2013) című könyvét is, mely a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható lesz.

Default thumbnail
Előző sztori

Szabó Gabi lesz a Szegedi Nemzeti beszélgetős estjének következő vendége

Következő sztori

Pünkösdi rózsakiállítás a mórahalmi Mini Hungary Parkban

Legutóbbi hasonló cikkek