Kultúra

Rendszerváltás, történelem, diplomácia - beszélgetés Szűrös Mátyással az Emlékpontban

Rendszerváltás, történelem, diplomácia - beszélgetés Szűrös Mátyással az Emlékpontban

2015. május 20., szerda
Rendszerváltás, történelem, diplomácia - beszélgetés Szűrös Mátyással az Emlékpontban
szuros_89

Az Emlékpont Rendszerváltó portrék, rendszerváltó pillanatok című sorozatának vendége lesz Szűrös Mátyás. A volt ideiglenes köztársasági elnökkel Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője beszélget a rendszerváltoztatás diplomácia vonatkozásairól május 21-én 17 órai kezdettel a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Szűrös Mátyás

a vakhitűséget és torz internacionalizmust hirdető és megtestesítő rezsimek világában volt külpolitikus és diplomata. Könyvének előszavában azt írja a szerző, hogy az „eszményi” magyar diplomata számára változatlanul zsinórmérték kell, hogy legyen „a hazaszeretet, a hazafias kötelesség szüntelen érzete”. Emellett időszerű dolognak tartja hangsúlyozni, hogy ennek a hozzáállásnak vonatkoznia kell mindenki másra, aki külföldön, a nemzetközi szintéren Magyarország nevében, vagy képviseletében bármilyen minőségben, formában eljár, illetve tevékenykedik. Az egykori ideiglenes köztársasági elnök fontosnak tartja a történelem, a múlt ismeretét, hiszen akié a múlt, többnyire azé lehet a jelen és a jövő. A múltat azonban teremteni is kell, aminek az egyik eredeti módja az emlékírás, az aktív szereplők és közvetlen szemtanúk élményszerű kiegészítő hozzájárulása a történészi munkákhoz, és – akár szerény mértékben - a fiatalok történelmi szemléletre való neveléséhez - olvasható a Püski Kiadó gondozásában megjelent kötet bevezetőjében. Az est meghívott előadója bemutatja a Szűk volt a mundér - Egy magyar diplomata emlékezései és emlékeztetése (1959-2013) című könyvét is, mely a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.