Kultúra

Régészeti kulisszatitkok a szegedi várban

Régészeti kulisszatitkok a szegedi várban

2015. május 27., szerda
Régészeti kulisszatitkok a szegedi várban
regeszet01

Mini-ásatás, régészeti homokozó, a szegedi vár rejtelmei, a régészeti és restaurátori munka kulisszatitkai – ezekkel a programokkal is várják a régészet iránt érdeklődőket május 29-30-án, pénteken és szombaton a szegedi Régészet Napján a Vármúzeumban.

Idén az országos Régészet Napjához a szegedi Móra Ferenc Múzeum is csatlakozni fog: a Vármúzeumban, valamint a Cserepes sori raktárbázison tartanak különleges előadásokat, bemutatókat a múzeum szakemberei a régészettel, restaurátori munkával kapcsolatban. A két napos ingyenes rendezvényen kiderül, milyen titkokat rejt a szegedi vár, hogyan dolgozik egy restaurátor, vagy éppen miről árulkodhat egy többezer éves kőeszköz vagy csontlelet. A Régészet Napjának szegedi központja a Vármúzeum lesz, de pénteken a Cserje sori raktárban is körbejárhatnak az érdeklődők. A szervezők a gyerekeket és családokat kerámiázással várják, ahol őskori és Árpád-kori minták alapján készíthet bárki agyagedényeket. E mellett a leglelkesebbek mini-ásatáson is részt vehetnek, valamint a legkitartóbb látogatók régész oklevelet is szerezhetnek. A Vármúzeumban 9-17 óra között várják az érdeklődőket május 29-én és 30-án, a Cserje sori raktár pénteki programjai pedig előzetes bejelentkezéssel látogathatóak.

Program:

Május 29. péntek:

Vármúzeum:

9.30 A lelőhely térképi ábrázolása, kutatása (Czukor Péter régész előadása) 11.00 Terepbejárástól a leletek múzeumba helyezéséig (T. Gábor Szilvia régész előadása) 12.00 Kőbe zárt titkok – Őskori kőeszközök bemutatása (Szilágyi Kata régész bemutatója) 13.00 Amiről a csontok mesélnek (Paja László antropológus előadása) 15.00 Kerámiázás – Őskori, Árpád-kori fazekasság (Véninger Péter keramikus vezetésével)

Cserje sori raktárbázis:

A restaurátor műhely megismerése (Dobó Bernadett restaurátor vezetésével) Csak előzetes bejelentkezéssel látogatható! A tervezett vezetések időpontja: 8.30, 10.30, 12.30, 14.00

Május 30. szombat Vármúzeum

10.00 Terepbejárástól a leletek múzeumba helyezéséig (T. Gábor Szilvia régész előadása) 11.00 Egy eltűnt vár nyomában (a Vár megismerése Törőcsik István régész vezetésével) 12.00 Kerámiázás – Őskori, Árpád-kori fazekasság (Hamar Edina restaurátor vezetésével) 13.00 A restaurálás varázslatos tudománya (Dobó Bernadett restaurátor előadása) 15.00 Amiről a csontok mesélnek (Paja László antropológus előadása) 15.00 A lelőhely térképi ábrázolása, kutatása (Czukor Péter régész bemutatója)

További programok a Vármúzeumban:

Kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak, miniatűr ásatás – régészeti homokozó, agyagozás, drótékszer-készítés, vetélkedők, játékok „Ki mit tud?” régész oklevélért. Elérhetőség és előzetes bejelentkezés csoportok számára: 62/549-040 vagy 20/581-0660

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.