Írjon nekünk

Kultúra

Nyáry Krisztián: “Én ilyeneket szeretek írni”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

nyary_krisztian_konyvbemutato02kfLegújabb könyvében 33 magyar emberről, 33 magyar ismeretlen ismerősről ír Nyáry Krisztián, akiknek nevét napjainkban utcatáblák, terek viselik, vagy éppen ellenkezőleg, nem is ismeri őket a közösség. Pedig személyes döntéseik, életük ma is példaértékű, ez teszi őket valódi hősökké. Ilyen Halassy Olivér, a világ első mozgássérült olimpikonja, Hugonnai Vilma, az első magyar diplomás nő vagy Ocskay László százados, a magyar Schindler. A szerzővel csütörtökön a Somogyi-könyvtárban találkozhattak művei szerelmesei.

Nyáry Krisztián sikeres író, irodalomtörténész, akinek Így szerettek ők című kétrészes sorozata az irodalomkedvelők sokat forgatott bibliája. Nem lesz ez másként nemrégiben megjelent kötetével sem, Az igazi hősökkel, amelyben 33 kevésbé ismert magyar történelmi személy életét veszi górcső alá, s költözteti ily’ módon a nappalik könyvespolcaira. Akik rajongtak az irodalmi alakok szerelmi életének boncolgatásáért, az új könyvbe is hamar beleszeretnek, még annak ellenére is (vagy éppen azért?), hogy olyan kevésbé ismert nevek köszönnek vissza a lapokon, mint Halassy Olivér vagy Ocskay László.

A szinte minden Nyáry-rajongó előtt ismert, hogy első könyve valójában nem is kiadásra készült. A legnagyobb közösségi oldalra posztolt Radnóti-kép viszont annyira felkeltette követői érdeklődését, hogy sorra kapta a biztatásokat, legyen több, hasonló érdekességeket tartalmazó bejegyzése. Az oldalnak már több mint 30 ezer rajongója van, akik az író tollából szösszeneteket olvashatnak híres történelmi személyek életéből, betekintést nyerhetnek magánlevelezéseikbe, vagy egy-egy fiók mélyéről előkerült családi fotónak lehetnek szemtanúi. 2012-ben megjelent első sikerkötete, rá egy évre a folytatás, amiben azt állította, hogy a fiatal Kölcsey Ferenc szerelmet érzett Szemere Pál iránt.

nyary_krisztian_konyvbemutato04kf

Egészen mostanáig kellett várni az “igazi” hősök életét felölelő kötetre, amelyben olyan személyeket mutat be, kiknek élete a mai kor embere előtt is példaértékű lehet.

“Engem igazából mindig az emberi sorsok érdekeltek, a valódi történetek. Gyerekkoromban is jobban szerettem az élőt a fikciónál. Ha láttam az utcán egy névtáblát, akkor addig nem hagytam békén édesanyámat, míg meg nem mondta, kinek a nevét viseli. Nagyon idegesítő gyerek voltam. Tudtam, hogy ezeket a történeteket valahogy szeretném egybe megírni, csak nem állt össze a kötőanyag.”

Nyáry irodalmi témájú könyveit is azért szeretik az olvasók, mert ismeretlen ismerősként üdvözölhetik a fejezetekben a költőket, írókat. A harmadik mű viszont már mondhatni nagyobb fejtörést okozott a szerzőnek, hiszen olyan személyeket igyekezett bevenni a könyvbe, akikről eddig csak nagyon kevesen, vagy szinte egyáltalán nem hallott a nagyközönség.

Régóta gyűjtögette a személyeket, sokszor pedig pont a véletlenek közjátéka hozta úgy, hogy kikbe botlott bele. Ilyen például Papp Simon, a 20. század első szénhidrogén kutatója, aki forradalmasította a természettudományi területet, s akinek neve felmerül egy híres nemzetközi perben is.

“Annyira beszippantja a téma az embert, hogy nem is tudja abbahagyni.”

Az igazi hősök című kötetben hangsúlyos szerepet kapnak a sportolók is, leszámítva a focistákat. Az író ezt azzal magyarázta, hogy sajnos az Aranycsapat árnyékából nehezen léptek ki a hasonló kaliberű tehetséges labdarúgók, feljegyzések is alig-alig maradtak róluk. Nyáry Krisztián egyébként már gyermekkorában is érdeklődött a sportok iránt, korábban vívott, s ma is követi kedvenc vízilabdacsapata szereplését.

nyary_krisztian_konyvbemutato03kf

Nyáry szoros kapcsolatot ápol a közösségi oldalon követőivel, néhányuk ajánlása szerves részét képzi mostani könyvének. “Madzsar Józsefről egy Facebook-posztban írtam először, majd jelentkezett egy családtagja, aki könyvet írt a feleségéről, Madzsar Alízról, aki egyébként hazai gyógytornászat megteremtője volt. Elképesztően sok forrásanyaggal rendelkezett: naplók, egymásnak írt levelek, egy nagyon izgalmas családregényt lehetne írni mindezek alapján egy 20. század eleji budapesti értelmiségi család mindennapjairól.”

“Öt évvel korábban biztosan másik harminchármat választottam volna, bár lehet, hogy lettek volna átfedések. Mindenkinek megvannak a saját hősei. Őket azért írtam meg, mert számomra példaértékű, amit csináltak. Biztosan mindenki más szereplőket választana ki. Az szerkesztési szempont volt, hogy ne olyanokról írjak, akiket mindenki ismer, hogy újdonságokat kínáljak ebben a kötetben. Kevés olyan szereplője van, akik országos szinten kanonizáltak és ismerik a nevüket, róluk viszont megpróbáltam olyan történeteket leírni, ami kevésbé ismert az életrajzukból. […] Én ilyeneket szeretek írni.”

Az olvasók szeretnek olykor a fantázia világából visszalépni a valóságba, s valós személyek szemüvegén keresztül megérteni és megismerni az olyan meghatározó eseményeket, mint például a második világháború. A szerzőt egyébként rendkívüli büszkeséggel tölti el az a közelmúltban történt esemény, hogy Zuglóban, a Városliget szélén utat neveztek el Ocskay László százados tisztelete gyanánt, aki ugyancsak szereplője a kötetnek. Ocskay – bár kevesen ismerik – több ezer zsidó életét mentette meg a háború idején, akiket a fővárosi Radnóti-gimnáziumban bújtatott el. A kerület polgármesterének annyira megtetszett az ismeretlen hős története, hogy megszavaztatta egy névtábla kiállítását a magyar Schindlernek.

Nyáry Krisztián két éve tölti be a Magvető kiadó igazgatói szerepét, de a temérdek munka nem szegi alkotási kedvét. Tervei szerint a nyári időszakban lesz ideje arra, hogy folytassa Az igazi hősöket. A közönségtalálkozón a résztvevők soraiból érkezett hozzá ajánlás, miszerint göngyölje fel a Szegeden óriási felháborodást keltett Ságvári-gimnázium névadójának történetét, hátha ezzel pont kerülhet az intézmény kálváriájának végére. A szerzőnek azonban ki kellett ábrándítania a helyeiket, úgy fogalmazott, Ságvári Endre alakja nehezen megfogható, akiről nem lehet csak feketét vagy fehéret írni, ezért nyúlnak hozzá félve az írók.

A világ első mozgássérült olimpikonja, az első magyar diplomás nő, a magyar Schindler és további 31 kevésbé ismert magyar történelmi személy életét írja Nyáry Krisztián új könyve. http://szegedma.hu/?p=542160

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 28.

Kommentek

Kultúra

Erős érzelmeket vált ki a Valahol Európában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Új bemutatóval készül a Szegedi Nemzeti Színház az ünnepek előtt.

Tovább olvasom

Hírzóna

A múlt századi szegedi női fotós, Bäck Manci képeit láthatjuk a Reök-palotában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Érzékeny szépségű portréiból, művészi aktjaiból készítettek válogatást.

Tovább olvasom

Kultúra

Darvasi László az év írója

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A közönség szavazatai alapján nyert Arany Medál-díjat a szegedi író.

Tovább olvasom

Aktuál