Egészség

Mibe kerül gyógyíthatatlan betegnek lenni?

Mibe kerül gyógyíthatatlan betegnek lenni?

2015. május 27., szerda
Mibe kerül gyógyíthatatlan betegnek lenni?
MagyarSMTársaság_logo

800 magyar sclerosis multiplexes (SM) beteg válaszát várják egy nemzetközi kutatásban arról, milyen nehézségeket okoz a mindennapokban a betegség, hogyan alakul a betegek életminősége, milyen kiadásokkal terheli meg a családi költségvetést a gyógyíthatatlan idegrendszeri kór – jelentette be szerdán, az SM Világnapon Budapesten Vincz-Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke.

Milyen súlyosak az SM tünetei, mennyire korlátozza az SM a mindennapokat? Milyen szakorvosokkal került kapcsolatba? Mennyi időt kellett kórházban töltenie? Volt-e lehetősége rehabilitációban részt venni? Kapott-e gyógyszert a betegséggel járó fáradékonyságra, urológiai problémákra, depresszióra? Mennyi pénzt kell különféle gyógyszerekre vagy segédeszközre költenie? Ehhez hasonló kérdések szerepelnek abban a kérdőívben, amely azt hivatott feltérképezni, hogy egyrészt mennyiben befolyásolja a betegek életminőségét a sclerosis multiplex, másrészt mekkora anyagi áldozatot követel a betegektől és családjaiktól a betegséggel való együttélés. A sclerosis multiplexet azért hívják ezerarcú kórnak, mert tünetei attól függnek, hogy a gerincvelőt és az agyat pontosan hol és milyen mértékben támadja meg az autoimmun gyulladás: amíg a betegek egy része akár több évtizedes távlatban is viszonylag kevés panasz mellett élhet, másokat mozgáskorlátozottság, látásuk elvesztése, krónikus, kipihenhetetlen fáradékonyság, kiszolgáltatottság is fenyeget. Magyarországon mintegy 8 ezren élnek a betegséggel, ami jellemzően az érintettek húszas-harmincas éveiben alakul ki, így minden évben újabb és újabb fiatalok százainak árnyalja be a jövőjét a gyógyíthatatlan kór. – Nem elég a betegség testi és lelki tüneteivel megvívni, sok érintett családot fenyeget szegénység is az SM miatt: a betegek sokszor elveszítik állásukat, ráadásul sokszor a párkapcsolatuk is rámegy a nehézségekre, s egyedül maradnak – érzékeltette

Vincz-Marton Nikoletta

, a Magyar SM Társaság elnöke milyen dominó-effektust képes kiváltani az SM diagnózis. A most elinduló kutatás azt célozza, hogy minél pontosabban megismerjék az SM által kiváltott gondokat, s hogy milyen kiadásokkal jár a betegség. A felmérés az Európai SM Platform (EMSP) támogatásával 16 európai országban zajlik párhuzamosan, a magyarországi kutatást a Budapesti Corvinus Egyetem Egészségügyi Közgazdaságtan Tanszéke vezeti. A kérdőívek anonimak, az interneten és papíron is kitölthetők: az internetes kérdőív a www.smtarsasag.hu oldalon érhető el, míg a kinyomtatott íveket a neurológiákra és a helyi betegközösségekhez ingyenesen eljuttatott, júniusban megjelenő országos lap, a Multiplex Magazin közli. A kérdőívek mellé bérmentesített borítékok is kerülnek, így a visszaküldés nem kerül pénzbe a betegeknek. Az összegyűlt adatokat nemzetközi és hazai szinten elemzik és publikálják, hogy ezáltal is elősegítsék, hogy az érintettek visszajelzéseit a döntéshozók is megismerjék, s figyelembe vegyék a sclerosis multiplexes betegek ellátásáról szóló döntésekben. A kérdőív interneten tehát a www.smtarsasag.hu oldalon érhető el, papír alapon a Multiplex Magazinnal együtt országszerte megkapják a szakrendelők és a betegklubok, továbbá ingyenesen igényelhető az info@smtarsasag.hu címen vagy a (0622) 328-454 üzenetrögzítős telefonszámon is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.