Közélet

Megújította együttműködését a Richter, az SZTE és az SZBK + FOTÓK

Megújította együttműködését a Richter, az SZTE és az SZBK + FOTÓK

2015. május 11., hétfő
Megújította együttműködését a Richter, az SZTE és az SZBK + FOTÓK
szter_szbk_richter_gedeon_nyrt_alairas07_gs

Egyetemi és kutatási háttér nélkül nem lehetne sikeres a Richter Nyrt., mely megújította a kutatást, az oktatást és az innovációt szolgáló együttműködési keretmegállapodását az SZTE-vel és az SZBK-val.

A kutatás-fejlesztésnek (K+F) köszönheti a Richter Gedeon Nyrt., hogy az önállóságát, a függetlenségét magyarországi központtal megőrizhette – jelentette ki

Bogsch Erik

, a gyógyszeripari cég vezérigazgatója hozzátéve, hogy erre a területre 42 milliárd forintot költöttek az elmúlt évben. Szólt arról is, hogy régiónkban a K+F tevékenységre legtöbbet költő ezer céget rangsoroló listán a 166-ik a Richter Gedeon Nyrt., míg a gyógyszeripari társaságok közül a 19-ik helyet foglalja el. Hangsúlyozta, a Richter nem lehetne eredményes az egyetemi és kutatási háttér nélkül, amiben kulcsszerepe van az SZTE-nek és az SZKB-nak is. Kitért arra is, hogy a gyógyszeriparban megfigyelhető felvásárlások és fúziók a kutatás-fejlesztés visszaszorulásával járnak együtt, ám a Richter Gedeon Nyrt. nem szeretne visszalépni ezen a területen, számukra az egyetlen kitörési pont a hozzáadott érték. A Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával (MTA SZBK) közös munkával kapcsolatban Bogsch Erik kiemelte a központi idegrendszerrel kapcsolatos kutatásokat, a biológiai készítmények területét, illetve a társaság árbevételének egyharmadát kitevő nőgyógyászati készítményeket. Mint elmondta, mindhárom területen vannak kapcsolódási pontjaink az universitassal és az akadémiai intézettel, és méltatta az eddigi együttműködést is. „Ha nem is tudjuk pótolni az oktatás és az egészségügy felé azt a kiemelt támogatást, amelyek szükségesek ezeknek a területeknek, de a magunk módján próbálunk segíteni. Ez erkölcsi kötelességünk is, hiszen a mi jövőnk, hogy lehetőséget adjunk közösen a tehetséges fiataloknak, hogy eredményes tevékenységet tudjanak végezni Magyarországon, melynek eredményei szinté hazánkban hasznosulnak, akár anyagi értelemben is” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az egyetem nem közvetlen anyagi támogatást vár a cégtől, hanem például azt, hogy sikerrel szerepeljünk közösen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal várhatóan még az idén megjelenő pályázatain – szögezte le Szabó Gábor, az SZTE rektora. „Egyfajta struktúrát és logikát kívánunk az együttműködésünkbe vinni, ami néhány néhány nagy témára fókuszál. Megállapodásunk azt is tartalmazza, hogy rendszeresen tájékoztatjuk egymást, így felkészülünk a közös pályázatokra. A megállapodás célja, egyfajta felkészülés a jövőre” – tette hozzá. Ormos Pál, az MTA SZBK főigazgatója elmondta, a gyakorlathoz közel álló kutatóközpontnak nagy segítséget ad a Richterrel való együttműködés, például bizonyos rész munkákat közösen végeztek eddig is és több kutatási programot is támogatott a gyógyszeripari cég. Devecz Miklós kancellár az együttműködéssel kapcsolatban kifejtette, hogy ez nemcsak öröm és megtiszteltetés, hanem felelősséget is jelent az SZTE számára. Mint elmondta, fontosak az ipari partnerekkel való együttműködései az universitassal, illetve az, hogy ezek a partnerek jó hírét keltsék az intézménynek. A rektori hivatal dísztermében együttműködési megállapodást írt alá a Richter a többek között kutatási ösztöndíjakat, tudományos programokat felvállaló Straub Örökség Alapítvánnyal is. A dokumentumot Penke Botond kuratóriumi tag és Bogsch Erik vezérigazgató látta el kézjegyével.

Kölcsönösen gyümölcsöző együttműködést írt alá a Szegedi Tudományegyetem a Richter Nyrt-vel.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 11.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.