Közélet

Matolcsy: tanulni kell Magyarország tapasztalataiból a szülőföldön való boldogulás terén

Matolcsy: tanulni kell Magyarország tapasztalataiból a szülőföldön való boldogulás terén

2015. május 16., szombat
Matolcsy: tanulni kell Magyarország tapasztalataiból a szülőföldön való boldogulás terén

A szülőföldön való megmaradás és boldogulás, valamint a sikeres vállalkozások létrehozása a Vajdaságban is lehetséges, csak tanulni kell Magyarország tapasztalataiból - jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szombaton Szabadkán a Pannon RTV beszámolója szerint.

A jegybankelnök hozzátette: a siker érdekében fel kell ismerni a lehetőségeket és el kell kerülni a gazdasági csapdákat.

Matolcsy György

szerint Szerbiának és Vajdaságnak jó esélyei vannak a felzárkózásra, hiszen közel van az egységes és fejlett európai piachoz, Belgrád egyre közelebb kerül az európai uniós tagsághoz, és az EU legdinamikusabban fejlődő régiója, Közép-Európa is az ország közvetlen szomszédságában van. "A Vajdaságban is lehet sikeresnek lenni. Lehet, hogy el kell menni egy időre, akár Magyarországra, akár az Európai Unióba valahova, fel kell szívni a tudást, egy kis tőkét is érdemes felhalmozni, de haza kell jönni, mert itthon vannak a gyökerek, és az egész térség nagyon sikeres lesz a következő évtizedekben" - fogalmazott az MNB-elnök, aki a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság konferenciáján vett részt a bácskai városban. Kifejtette, hogy Magyarország biztos hátországot jelenthet a külhoni, így a vajdasági magyaroknak is. A konferencián több tanulmányt is bemutattak, amely az elvándorlásról szólt - közölte a szabadkai Pannon RTV. Egy felmérés szerint a középiskolás diákok 56 és fél százaléka külföldön tanulna tovább, 33 és fél százalékuk pedig a jövőjét is külföldön tervezi. A népszámlálási adatok szerint 2002 és 2012 között 40 ezerrel csökkent a magyarok száma Szerbiában, ennek okát a szakértők a születések számának csökkenésében, az asszimilációban és az elvándorlásban látják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.