Közélet

Martonyi: most sokkal fontosabb az európai országok egysége, mint valaha

Martonyi: most sokkal fontosabb az európai országok egysége, mint valaha

2015. május 8., péntek
Martonyi: most sokkal fontosabb az európai országok egysége, mint valaha
SZS20140424_martonyi_janos_70_eves_026

Most sokkal fontosabb az európai országok egysége, mint korábban bármikor - mondta Martonyi János volt külügyminiszter az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája által a május 9-i Európa-nap alkalmából adott fogadáson, pénteken Budapesten.

A korábbi külügyi tárcavezető szerint a jelenlegi helyzetben még nagyobb a hangsúly az Európai Unió tagállamainak egységén.

Szűcs Tamás

, az Európai Bizottság magyarországi képviseletvezetője köszöntőjében ugyancsak a tagállamok egységének jelentőségét hangoztatta, ez meglátása szerint az EU globális szerepvállalását tekintve is rendkívül fontos. Úgy vélte, az Európa-nap alkalmas arra, hogy megvizsgáljuk, mit ért el Európa eddig, és milyen célok állnak előtte. Amikor Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950-ben együttműködésre hívta fel az európai nemzeteket, a béke és az egység megteremtése volt az üzenete, és ez ma is ugyanolyan aktuális - vélekedett. Hozzátette: immár 28 ország tartozik az unióhoz, és az egykori cél - a világ legnagyobb békeprojektje - valósággá vált. A fogadáson, amelyen a diplomáciai testület több képviselője is részt vett, Szűcs Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a demokrácia, az emberi jogok tiszteletben tartása és a jogállamiság nem magától értetődő, ezekért folyamatosan dolgozni kell. Május 9. az Európa-nap, az európai béke és egység ünnepe, amikor az Európai Unió 28 tagállamában az Európai Unió létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását. Európa napja - az európai himnusszal, zászlóval és a közös valutával együtt - az integráció legfontosabb jelképei közé tartozik, megtartásáról 1985-ben döntöttek az akkor még Európai Közösségeknek nevezett szervezet állam- és kormányfői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.