Már közel ötezren vettek részt a Szegedről indult bibliamásolási programban

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

masolas_a_bibliabol15_gs

A hagyományoknak megfelelően idén is család napot tartottak pünkösdhétfőn a Szeged-Tarjánvárosi Szent Gellért Plébánián.

Az idei program különlegessége volt, hogy nem egy, hanem három előadó indított a gyűlölet és kiengesztelődés témaköréhez kapcsolódó vitát, amely a résztvevő hallgatóság körében is aktív részvételt váltott ki.

Az eseményre a határon túlról, Pozsonyból, Nagykikindáról, Zentáról, Kispiacról, Csókáról, Csíkszeredából, Belgiumból és Rómából is érkeztek csoportok. Hivatalosak voltak ugyanis a családi napra azok a közösségek, amelyek részt vettek a tavaly meghirdetett, nagyszabású bibliamásolási programban. Benyik György bibliakutató, szeged-tarjáni plébános kezdeményezésének lényege, hogy a hívek kézzel másolják le a Szentírást, mindenki egy-egy oldalt.

A 138 bibliamásoló csoportból 23 képviselői hozták el személyesen a választott bibliai könyv kézzel másolt lapjait. A “Szegedi Bibliát”, amely az Újszövetséget foglalja magában, 811 fő másolta laponként, a Magyarok Bibliája programban résztvevők száma pedig összesen több mint ötezer.

bibliamasolok_szeged

A vállalkozás világi szempontból a Guinness Rekordok Könyvébe illik, hiszen egyrészt Magyarországon még soha nem másolta kézzel ennyi ember a Szentírást, másrészt soha nem történt meg, hogy ekkora méretű ökumenikus összefogásból szülessék meg a magyar fordítású Biblia kézi másolása. A másolásban a többségi katolikus hívők mellett ugyanis nagy számban vettek részt az evangélikus, a református, a baptista és az unitárius közösségekhez tartózó másolók is. Harmadsorban a társadalom legkülönbözőbb rétegéhez és műveltségi csoportjához tartozók csatlakoztak ehhez az egyedülálló mozgalomhoz. Alkotmánybírótól kezdve a sportolóig, tanároktól, teológiai hallgatótól kezdve a börtönben fogva tartottakig és a rendvédelmi szervek képviselőiig.

“Több dolog motiválta a másolókat. Egyrészt az, hogy az ősegyházhoz hasonlóan saját kezükkel járulnak hozzá a Biblia tovább örökítéséhez, másrészt hogy az eredeti kéziratot Ferenc pápának készítjük ajándékként, amelyet egy 2015 októberében tervezett zarándoklat keretében szeretnénk átadni a katolikus egyház fejének. De nem utolsó sorban az is motiválta a másolásban résztvevőket, hogy a szétszóródott magyarok, most egy könyvben örökíthetik meg kézírásukat, és az éppen a mindeni által nyelvemlékként is őrzött Biblia” – fogalmazott Benyik György a vállalkozásról, amelyről bővebb információ a plébánia honlapján olvasható.

Előző sztori

Lezárult az országos tej és tejtermék célellenőrzés

Következő sztori

Átalakulnak a szakképző iskolák