Labdarúgás: villanyfényes rangadó vár a Szeged-Grosicsra Békéscsabán

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szeged_2011_siofok50_gs

A harmadik helyezett Békéscsaba otthonában próbál meg helyt állni a hétvégi fordulóban a Szeged 2011-Grosics Akadémia, Nyilas Elek tanítványaira nehéz kilencven perc vár szombaton este a Kórház utcai stadionban.

A Kaposvár elleni döntetlent követően a „szomszédba” látogat a Szeged 2011-Grosics Akadémia, amely a békési megyeszékhelyen lép pályára a 28. fordulóban. A Békéscsaba deklaráltan feljutási célokkal vágott neki az idei szezonnak, három fordulóval a vége előtt pedig minden esélye megvan Zoran Spisljak együttesének arra, hogy a pályán kiharcolja az élvonalbeli szereplés jogát, aztán persze kérdéses, hogy hogyan alakul majd a jövő évi NB I létszáma és ezzel mezőnye a licencproblémák és a létszámfeltöltés miatt. A csabaiak legutóbb november közepén, Soroksáron kaptak ki (1-0), és az utolsó öt bajnokijukat egyaránt hazai pályán vívhatják, ez pedig akár döntő tényező is lehet a feljutásért vívott harcban, amihez persze nem asszisztálna a Szeged-Grosics szombaton. Germán Tamásék legutóbb március elején, Cegléden tudtak nyerni idegenben, azóta viszont a Mezőkövesd, a Vasas valamint az Ajka otthonában is pont nélkül maradtak.

Online

Szombaton 19 órától folyamatosan frissülő, élő szöveges közvetítést adunk a Békéscsabai Előre FC – Szeged 2011-Grosics Akadémia NB II-es bajnoki mérkőzésről. Hajrá Szeged!

„Egy jó kapcsolat melletti egészséges rivalizálás van a két csapat között, ami teljes mértékben elfogadható. Az biztos, hogy egy nagyon jó hangulatú, villanyfényes mérkőzés lesz, azt várom, hogy egy igazi futballhangulat közepette a játékosok is átérezzék az igazi futballhangulatot. E mellett pedig várom azt, hogy miként tudunk egy nagyon jól szervezett, fegyelmezett Békéscsaba ellen mire leszünk képesek” – tekintett a hétvégi mérkőzésre Nyilas Elek, a Szeged 2011-Grosics Akadémia vezetőedzője.

A szegediek keretéből többen is ismerősek lehetnek a békéscsabai közegben, hiszen Zelenyánszki László és Germán Tamás több, míg Oláh Gergő egy szezon erejéig erősítette a hétvégi riválist, Pozsár Gábor pedig igazi csabai ikonnak számít, a csabaiak jelenlegi keretéből Borbély Bálint pedig korábban a Szeged-Grosicsot is erősítette. „Ez akár plusz motivációt is adhat, de vannak plusz információink is egymásról, nem csak azért, mert ilyen közel vagyunk egymáshoz, hanem mert elég sok olyan forrás található, amiből lemérhetőek ezek az információk, ugyanakkor nyilvánvalóan akadhatnak plusz dolgok is” – véli Nyilas Elek.

A Békéscsaba nem csak hogy régóta veretlen, de hazai pályán nagyon masszív, mindössze három csapat volt képes ponttal távozni a Kórház utcából: az Ajka és a Csákvár egyaránt gól nélküli döntetlent ért el, míg a Gyirmót a szezon elején aratott csabai győzelme az egyetlen olyan mérkőzést jelenti, amikor nem szerzett otthon pontot a Békéscsaba, ráadásul az utóbbi három meccset egyaránt kapott gól nélkül zárta a lila-fehér együttes, amely az ősszel 3-0-ra győzte le a gyulai Grosics Akadémián Nyilas Elek együttesét. „Egy nagyon fegyelmezett, kivárásra játszó csapatról van szó, aki jól és eredményesen tartja meg előnyét, ha meg tudja szerezni. Nekünk is hasonló felfogásban kell pályára lépnünk, nem nyílhatunk ki, masszívan kell védekeznünk ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el” – tette hozzá a Szeged-Grosics mestere.

Nyilas Elek ezúttal sem számíthat az Ajkán kiállított Szabó Péterre és Vladimir Veselinovra, valamint a tartósan sérült Pozsár Gábor, Gadó Gábor, Zaharia Csaba és Molnár F. Tamás alkotta négyesre, ugyanakkor Máté Péter és Oláh Lóránt már hadra fogható állapotban van.

A Szeged 2011-Grosics Akadémia várható kezdőcsapata:
Szántai – Hegedűs M., Mészáros, Markovic, Berde, Farkas M., Zelenyánszki, Oláh L., Máté, Manga, Germán.

Emlékeztetőül a két csapat legutóbbi egymás elleni mérkőzésén (2014. november 8.)

Szeged 2011-Grosics Akadémia – Békéscsabai 1912 Előre SE 0-3 (0-2)
Gyula, Grosics Akadémia, 600 néző. Vezette: Takács János (Demeter János, Szilágyi Norbert).
Szeged: Belecan – Farkas, Markovic, Tóth, Mészáros, Fitos (Kéri 69′), Máté, Zabari (Pászka 58′), Zelenyánszki, Oláh L., Germán (Oláh G. 23′). Vezetőedző: Nyilas Elek.
Békéscsaba: Póser – Balogh M., Koszó, Balog Zs., Juhász, Balázs (Birtalan 62′), Bagi, Berki, Király, Kertész (Tölgyesi 90+2′), Szilágyi (Zsilinszki 87′). Vezetőedző: Zoran Spisljak.
Gólszerzők: Balázs (14′), Király (21′), Birtalan (75′).
Sárga lap: Zelenyánszki (28′), Oláh L. (41′), Belecan (88′), ill. Kertész (73′).

Így játszottak a csapatok a 27. fordulóban

Békéscsaba 1912 Előre–Szigetszentmiklósi TK 1–0 (1–0)
Békéscsaba, 1300 néző. Vezette: Takács J. (Szalai, dr. Kulcsár Judit).
Békéscsaba: Mursits – Koszó, Balog Zs., Fehér, Bényei – Borbély, Birtalan (Prasler, 88.), Spitzmüller, Király (Bagi, 79.) – Berki (Viczián, 62.), Szilágyi. Vezetőedző: Zoran Szpilsjak.
Szigetszentmiklós: Horváth L. (Sánta, 55.) – Sós, Póti, Vágó, Pollák – Mészáros L., Domokos (Hevesi-Tóth, 69.) – Bonifert, Osváth, Weitner – Szepessy (Fekete, 62.). Vezetőedző: Horváth Ferenc.
Gólszerző: Birtalan (35.)

Szeged 2011-Grosics Akadémia – Kaposvári Rákóczi FC 1-1 (0-1).
Gyula, Grosics Akadémia, 300 néző. Vezette: Berger József (Demeter János, Galán Roland).
Szeged-Grosics: Szántai – Hegedűs M. (Hegedűs E. 66′), Mészáros, Germán (Polareczki 69′), Berde, Farkas M., Zelenyánszki, Oláh L., Máté, Manga (Fitos 46′), Markovic. Vezetőedző: Nyilas Elek.
Kaposvár: Bozsó – Kovács O., Lakatos, Kiss M. (Olasz 90′), Faggyas, Petrók, Nagy K. (Fejős 73′), Albert, Vermes, Rajczi, Zsivóczky (Király 76′). Vezetőedző: Prukner László.
Gól: Hegedűs M. (54′), illetve Zsivóczky N. (28′)
Sárga lap: Máté P. (59′), illetve Nagy K. (17′), Fejős Á. (82′), Kovács O. (87′)

Ami a történelmet illeti

Vérbeli délkeleti “örökrangadóra” kerül sor szombat este Békéscsabán, ahol a hazai lila-fehér gárda a Nyilas Elek által irányított Szeged 2011- Grosics Akadémia együttesét fogadja. Az örök rivális békéscsabaiak Zoran Szpisljak vezetésével már idén is az első osztályt célozták meg, míg az újonc szegedi kék-feketék jövőre ugyanezt tervezik… – írja népszerű honlapján Vitos György, a szegedi futball krónikása.

Ami a Szeged-Békéscsaba bajnoki futballhistóriát illeti, a két délkeleti város hajdani legendás hírű élvonalbeli elődei, mindenek előtt a SZAK, majd a Szegedi Haladás, a SZEOL AK, a Szeged SC, illetve a Békéscsabai Előre kitűnő, az NB I-ben is bronzérmes gárdákkal rendelkeztek, így a ’40-es, majd a ’70-es, ’80-as és ’90-es években rendre az élvonalban küzdöttek egymással!

Ezúttal a második vonalban találkoznak sorrendben 35. alkalommal. de ebben az NB I-es párharcok is benne vannak!

Amíg a Szeged 1941-ben a Ferencváros és az Újpest mögött végzett a 3. helyen, addig a Békéscsaba 1993-94-ben a Vác és a Kispest után volt bronzérmes! Ráadásul a csabaiak 1988-ban még a Magyar Kupát is megnyerték a Bp. Honvéd elleni döntőben!

A két világháború közötti közel száz délkerületi bajnoki összecsapásukat követően – amelyeket még az 1912-ben alapított DLASZ égisze alatt rendeztek – 1945 és 1991 között 14-szer találkozott egymással a Szeged és a Békéscsaba az NB I-ben, ám ezt követően a Tisza-partiak kiesése miatt már csak a második vonalban mérkőzhettek.

1943-2014 között éppen 20-szor találkoztak a másodosztályban, s ezeken a találkozókon a szegediek szerepeltek sokkal jobban!

Az 1943. november 7-i NB II-es premieren az NB I-ből kiesett SZAK például a Békéscsabai Törekvés pályáján 4-2-re győzött 0-1-es félidő után a mai Előre legendás hírű jogelődje ellen, s a gólokat Bognár Kálmán (2), Szabó Lajos, Gaáz Ferenc ill.Kliment (2) szerezték!

A szegedi visszavágót 1944 tavaszán többek között Nagy Antal mesterhármasával 6-1-re nyerték a Tisza-partiak és nagy fölénnyel bajnoki címet nyerve – a 28 NB II-es találkozón nem kevesebb, mint 137 gólt rúgva! – jutottak vissza az első osztályba!

Majd ismételt kiesésük után 1949-ben 6-2-re, 1950 tavaszán 5-2-re, 1950 őszén, az egyfordulós bajnokságban 7-2-re verték a csabaiakat.

Az NB II-es rekord-győzelmet a Szegedi Haladás aratta 1955. augusztus 21-én, miután kapott gól nélkül Cziráki (2), Böjtös, Szabó és Gilicz góljaival 5-0-ra győztek!!

Az élvonalbeli rekord pedig 1977 tavaszához fűződik, akkor az 1977 januári SZEOL SC-SZAK fúziót követően a SZEOL AK csapata Kozma Zoltán, Forgács Lajos, Birinyi István és Kádár Lajos góljaival úgy verte sziporkázó játékkal 4-0-ra a lila-fehéreket, hogy a szegedi Hojszák Zoltán az utolsó percekben még büntetőt is hibázott!

Az összesített bajnoki mérleg szerint a szombati összecsapásuk előtt a szegediek már 13 bajnoki győzelemnél tartanak és 9 döntetlen mellett a csabaiak a legutóbbi, 2014 őszén Gyulán, a Grosics Akadémián aratott 3-0-ás győzelmükkel együtt is csak 12-szer nyertek, a gólkülönbség 65-45 (!) a Szeged és legendás hírű elődei javára!

Ami viszont elgondolkodtató: a Szeged 2011-érában a legutóbbi 5 NB II-es meccsükből egyet sem tudtak megnyerni a Tisza-partiak és a már fent említett 3-0-ás, valamint 1-0-ás csabai sikerek mellett háromszor is döntetlenre mérkőztek az ősi rivális futballvárosok legújabb kori élcsapatai…

Ha szombaton megtörne a jég, s Nyilas Elekék végre győztesen hagynák el a csabaiak ellen a Kórház utcai stadion felújított gyepszőnyegét, szakállas negatív rekordot adhatnának át a múltnak.

Tudniillik a Szeged utoljára 1991 tavaszán – immár 24 esztendeje – tudta megverni bajnoki mérkőzésen a Békéscsabát 2-1-re!

Akkor is a Kórház utcai pályán, s góljainkat a román gólgyáros, Sorin Cigan illetve Kovács József szerezték, így boldogan utazhatott haza Szegedre (s nem Gyulára…) – e sorok írójával együtt – a Szalai “Dzsínó” István által irányított Szeged SC csapata.

Vitos György

A bajnokság állása:

# Név MSZ GY D V LG KG GK P
1. Vasas FC 27 19 2 6 57 27 30 59
2. Gyirmót Győr 27 16 9 2 49 26 23 57
3. Békéscsaba 27 16 6 5 37 23 14 54
4. Mezőkövesd Zsóry 27 13 8 6 48 30 18 47
5. Szolnoki MÁV 27 12 7 8 46 42 4 43
6. Soproni VSE 27 11 10 6 41 34 7 43
7. Szeged 2011 27 11 5 11 32 30 2 38
8. Zalaegerszeg 27 8 8 11 37 43 -6 32
9. SZTK-Erima 27 6 12 9 21 31 -10 30
10. FC Ajka 27 7 8 12 36 40 -4 29
11. Aqvital Csákvár 27 7 8 12 39 44 -5 29
12. Soroksár SC 27 7 6 14 26 36 -10 27
13. BFC Siófok 27 6 9 12 35 47 -12 27
14. Balmazújváros 27 6 7 14 29 50 -21 25
15. Ceglédi VSE 27 5 9 13 31 48 -17 24
16. Kaposvári Rákóczi 27 5 8 14 26 39 -13 23

A 28. forduló programja:

Május 16., szombat, 18.00 FC Ajka–Ceglédi VSE, 18.30 Vasas FC–Aqvital FC Csákvár 19.00 Békéscsaba 1912 Előre–Szeged 2011-Grosics Akadémia, Gyirmót FC Győr–Soproni VSE-GYSEV, Szolnoki MÁV FC–Szigetszentmiklósi TK, Kaposvári Rákóczi FC–Soroksár SC, 20.00 Mezőkövesd Zsóry FC–FGSZ Siófok. Május 17., vasárnap 18.00 Balmaz Kamilla Gyógyfürdő–Zalaegerszegi TE FC.

Regionális derbi vár szombat este a Szeged-Grosicsra: Germán Tamásék Békéscsabára utaznak az NB II soros fordulójában! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=537694

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 15.

Előző sztori

Labdarúgás: meg kell harcolnia a három pontért a SZEOL-nak Maglódon

Következő sztori

Olaszország tárt karokkal várja a Csongrád megyei kézműveseket