Labdarúgás: NB I-es szintű tinédzserekből profi sem lesz Olaszországban

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

paksi_peter_roma

A római GSD Nuova Tor Tre Teste utánpótlás-nevelő egyesületnél, illetve az AS Románál tett szakmai látogatásán szerzett tapasztalatairól beszélgettünk Paksi Péterrel, a SZEAC Labdarúgó Akadémia szakmai vezetőjével.

A Lazio tartomány legnagyobb utánpótlás-nevelő műhelyeként számon tartott klub ismerős lehet a szegedi fiatalokról szóló hírek követőinek, hiszen a SZEAC 2002-es korosztálya tavaly nyáron Török Kevin találatával két vállra tudta fektetni az olasz csapat fiataljait a XI. Montecatini Murialdo nemzetközi tornán. Az akkor elért eredmény helyes és pontos értékelésének érdekében ugyanakkor érdemes számba venni, milyen munka is folyik valójában az egyesületnél.

A Nuova Tor Tre Testét 1976-ban alapították, azóta pedig Olaszország utánpótlás labdarúgásának egyik meghatározó résztvevőjévé nőtte ki magát. A tulajdonos teljes mértékig profitorientált szemlélettel működteti a vállalkozást, amit a szervezetnél folyó szakmai munka színvonala lehetővé is tesz. Nyugat-Európa nagy klubjai rendszeresen igazolnak tehetségeket a római alakulattól, tavaly például az AS Roma, a Lazio, az Inter, továbbá a londoni Tottenham és Chelsea is csábított el játékost tőlük. E mellett a gyerekekkel dolgozó edzők számára is kiemelten jó referencia az egyesületnél folytatott munka, többen léptek már tovább közülük magasabb szintre, például éppen a római Farkasokhoz.

„Sorban állnak a jelentkezők a klubhoz, tulajdonképpen egy rangot jelent, ha valaki oda bekerül. Ebből kifolyólag nincsenek fegyelmezési gondok az edzéseken, sőt, az is ritka, hogy az egyes csapatok ne teljes létszámmal tréningezzenek. Ennél az egyesületnél minden gyerek profi futballistává szeretne válni, és maximálisan komolyan veszi a feladatát. Meg is kell küzdenie egyébként mindenkinek a helyéért, mert ha egy új tehetséget érdemesnek találnak a felvételre a tesztjáték alapján, akkor helyette valaki kiesik a rendszerből. Ez egy abszolút profi mentalitású műhely, úgy a gyerekek, mint az edzők és a vezetők oldaláról nézve. Amíg mi idehaza tulajdonképpen tanítjuk a futballt, miközben reméljük, hogy találunk egy-egy extraképességű futballistát, addig náluk sokkal inkább szem előtt tartják a tehetséget, ami alapjaiban megkönnyíti a munkát és az előrelépést” – mutatott rá Paksi Péter, aki a debreceni Olasz Focisuli delegációjával utazott az olasz fővárosba.

Hozzátette, négynapos látogatásuk alkalmával megtekintették az 1996-97-es generáció tartományi döntőjét is. Mint elmondta, a találkozó két résztvevőjének soraiban legalább öt olyan labdarúgót látott, akik képességeik és felkészültségük alapján beférnének akár a magyar korosztályos válogatottakba, vagy egy-egy NB I-es gárda keretébe is. A helyi vezetők elmondása szerint azonban egyikük sem fog már felkerülni egy Serie A-ban, vagy Serie B-ben érdekelt együtteshez, hiszen azok a legnagyobb tehetségeket már fiatalabb korban leigazolják, így ezen játékosok számára javarészt marad a negyed- és ötödosztály felnőtt korukra.

Paksi Péteréket a vendéglátók elkísérték az AS Roma edzőkomplexumába is, ahol többek között olyan szakmai nagyságokkal volt alkalmuk találkozni és eszmét cserélni, mint az egykori 47-szeres olasz válogatott Bruno Conti, vagy az Internazionale tagjaként olasz bajnoki címet is szerzett Domenico Caso. Érdekesség, hogy a fővárosi egylet utánpótlásában pallérozódó gyerekek csak heti négy tréningre hivatalosak, ráadásul a felnőttek mestere, Rudy Garcia határozott utasítása okán sem ők, sem más nem léphet be a megközelítőleg 10-12 hektáros komplexum területére, amikor Tottiék ott gyakorolnak.

A Nuova Tor Tre Teste esetében nincs szó ekkora volumenű infrastrukturális háttérről, ugyanakkor a három nagypálya és több kisebb méretű, többségében műfűvel borított pálya, továbbá az 50 méteres uszoda és konditerem jelentette felszereltség rengeteg magyar klub számára irigylendő minőséget jelent. Az egyesületnél U7-től U19-ig sorakoznak a korosztályos csapatok, amelyek mindegyikénél legalább két edző foglalkozik a tehetségekkel, U13-tól felfelé pedig három.

„Ami a szakmai felfogást illeti, jellemző, hogy a Nuova Tor Tre Testénél minden edzést különböző játékszituációk köré alakítanak ki. Minden foglalkozás, minden gyakorlat azokról a helyzetekről szól, amelyekkel a gyerekek a mérkőzések folyamán találkoznak. Természetesen, azzal az infrastruktúrával, amivel az olaszok dolgoznak, mi nem rendelkezünk. Így nincs arra lehetőségünk, hogy egy az egyben azt az edzésmunkát elvégezhessük, amelyet ők meg tudnak csinálni. A helyes irányt viszont legalább láthattam, és afelé el tudunk mozdulni mi is az egyesülettel. Amit láttam Rómában, át tudom adni az edzőinknek, és fel tudom hívni a figyelmüket az ott tapasztaltakra. Ha ezzel csak egy-két lépéssel előrébb jutunk, akkor már megéri ilyen klubokhoz ellátogatni” – summázott Paksi Péter.

Kitért rá, a SZEAC 2002-es korosztályával augusztus végén Genovába hivatalosak egy nemzetközi tornára, ahol a szegedi fiatalok nagypályán mérettethetik meg magukat az olaszországi elittel szemben. Előtte, május 21-én pedig a szerbiai Vojvodina és az Olasz Focisuli látogat a Tisza-parti városba három generációval (2002, 2003, 2005). „Fontos, hogy minél többször találkozzunk előttünk járó külföldi csapatokkal, mert ezek a mérkőzések mutatják meg az elvégzett munka valódi értékét, illetve azt az irányt, amerre el lehet kezdeni a felzárkózást” – fogalmazott a szakmai vezető.

Előző sztori

Hátország: országos bajnoki címet nyertek a Junior Sport SZEAC U13-as futsalosai + FOTÓK

Következő sztori

Röplabda: behúzta a bajnoki címet az SZTE EHÖK SE az NB II-ben