Labdarúgás: a legjobbat nyújtanák a Csongrád megyeiek az U20-as Vb-n

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

keret-e1431694094240

Három Csongrád megyei labdarúgóval utazott el kedden délután Új-Zélandra az U20-as magyar labdarúgó válogatott, Zsótér Dontátot, Kecskés Ákost és Forgács Dávidot várakozásaikról kérdeztük a torna kezdete előtt.

A három labdarúgóban van egy közös pont: mindhárman a SZEOL SC névelődje, a Tisza Volán SC neveltjei. Forgács Dávid közel nyolc, Kecskés Ákos hét, míg Zsótér Donát több mint négy évet játszott a szegedi együttes korosztályos csapataiban, most pedig közösen utazhatnak a júniusban kezdődő U20-as világbajnokságra.

„Nagyon örültem, hogy meghívást kaptam erre a tornára, bíztam benne, hogy be fognak hívni. Mindig próbálok maximálisan pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, úgyhogy csak az lebegett a szemem előtt, hogy nekem mindenféleképpen itt kell lennem, ezért jól kell játszanom a klubomban, valamint a válogatott edzéseken is jól kell teljesítenem. Nem tűztünk ki célokat, a minél jobb eredményre törekszünk, ha meg tudjuk valósítani mindazokat, amiket tanultunk, gyakoroltunk, akkor jó esélyekkel indulunk minden meccsen” – mondta el a Videoton kölcsönjátékosaként a Puskás Akadémiában játszó Zsótér Donát.

zsoter_u_20_edzes

A támadó úgy érzi, jól sikerült a felkészülésük, mindenki odatette magát. A felkészülési mérkőzéseken a kiutazás előtti utolsó meccsen, a magyar U21-es válogatott elleni 4-1-s győzelemből góllal vette ki a részét. „Szerencsére egy győztes meccsel tudtunk kiutazni, még akkor is, ha úgymond egymás közt játszottunk az U21-es válogatottal, ez is pozitívum, hogy egy egy-két évvel idősebb csapatot meg tudtunk verni. Jó esélyekkel, pozitívan tudunk kiutazni Új-Zélandra” – értékelte a gárda felkészülését Zsótér Donát.

A futballista az esélyekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, egy világbajnokságon minden csoport, minden csapat erős, hiszen a legjobbak kerülnek ki a tornára. „Nekünk is erről az oldaláról kell megközelítenünk ezt a Vb-t, nem véletlenül vagyunk ott, nagyon sokat tettünk azért, hogy ott legyünk, a kerettagok közül egyaránt mindenki. Elég erős ellenfeleink lesznek, elemeztük őket, de nem akarunk senkivel sem foglalkozni, a saját játékunkat szeretnénk megvalósítani, és minél jobb eredményt elérni, önmagamtól is a lehető legtöbbet várom” – latolgatott Zsótér Donát.

A válogatott élére nemrég új szakvezetőt, a német Bernd Storckot nevezett ki az MLSZ, azonban az elmúlt hetekben egyre több időt tölthettek el a kerettagok az új edzővel. „Mindig biztat minket, mindenben próbál segíteni, ezt keresi minden alkalommal. Meg is mutatja a gyakorlatokat, próbálja elmagyarázni is, hogy például egy jó átvétellel mennyit nyerhetünk. Próbál arra törekedni, hogy mindig legyen több választási lehetőséged a pályán, ezáltal is a kreatív futballra sarkall minket. Egy nagyon precíz, egyenes ember, aki a pályán nem ismer semmilyen tréfát, de úgy érzem, jó kezekben vagyunk nála” – mesélt a csapatot irányító szakemberről a fiatal futballista.

A magyar válogatott mintegy 40 órás utazásnak vágott neki kedden délután, Budapestről Frankfurtba repül a csapat, majd onnan Hong-Kongba, ahol hat órát várakozással töltenek. Innen Ausztrálián át folytatják az útjukat, majd még egy mintegy öt órás buszút vár a gárdára, hogy megérkezzen New Plymouth-ba, ahol a csoportmeccseit fogja játszani.

Jó kitűnési lehetőség

kecskes_forgacs_szeol

Egyaránt az olasz Atalanta Primavera, azaz utánpótlás együttesében futballozik a két védő, Kecskés Ákos és Forgács Dávid. A két játékos egyetértett abban, hogy egy olyan lehetőség lesz ez a világbajnokság számukra, ahol kitűnhetnek jó játékukkal, az egész világ előtt megmutathatják képességeiket.

„Nagyon örülök, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek, remélem, hogy a hasznára válok ennek az együttesnek. Bízom abban, hogy minél több pontot tudunk szerezni a világbajnokságon. Egyik sem lesz könnyű meccs, de most csak az Észak-Korea elleni meccsre készülünk, majd ezt követően lépcsőfokonként kell venni az akadályokat” – mondta el portálunk érdeklődésére Kecskés Ákos.

A védő elmondta, az Atalantánál boldogok voltak a meghívó miatt, és szó nélkül elengedték a tornára.„Abszolút nem volt probléma, már az alapszakasznak vége van, így nekik is megtiszteltetés, hogy az U20-as Vb-n részt vehet egy játékos a csapatból. Szem előtt van a Vb, minden európai klub figyeli a tornát, már hallottam is erre irányuló dolgokat, úgyhogy igyekszem majd a legjobb énemet adni a Vb alatt. Valószínűleg a kezdőben kapok helyet, hiszen az előző meccseken is csapatkapitány voltam, érzem az edző bizalmát, így pozitívan állok a torna elé” – tette hozzá Kecskés Ákos.

Forgács Dávid mintegy 12 éve együtt játszik Kecskés Ákossal aktuális csapatában, így a két játékos számára nagy előny is lehet, hogyha együtt kerülnek majd pályára a világbajnokság alatt.”Mondhatjuk, hogy ismerjük egymás lépéseit is, ez nagyban könnyítheti a dolgunkat”

Dávid elmondta, nagyon örült a meghívónak, még ha remélte is, hogy benne lesz a keretben. „Bízom benne, hogy a csapat minél jobban fog teljesíteni és minél többet tudok hozzátenni majd ehhez. Tamás Krisztián van a posztomon, így nagyon nehéz lesz bekerülnöm a kezdőbe, de mindent megteszek azért, hogy ez sikerüljön, persze ez az edző döntése lesz” – fogalmazott a védő.

Az egység lehet az erősségük

A tornával kapcsolatban Forgács Dávid kifejtette, az első meccsen papíron a leggyengébb ellenféllel játszanak, hiszen Észak Korea együttesével találkoznak június elsején, magyar idő szerint reggel 5 órakor. „Már ha lehet ilyet mondani, hiszen itt már csak jó csapatok vannak. Remélem, egy jó kezdés megadja azt a pluszt, amivel önbizalommal teli játékot tudunk majd játszani a csoportkör alatt. Mindenféleképpen kiugrási lehetőségként is tekintek erre a Vb-re, hiszen nagyon sokan nézik ezt az eseményt. Jónak éreztem a hangulatot, az edzésen komoly meló volt, de megvolt az alkalom a viccelődésre is. Mindenki kellően felkészült, egy nagyon jó közösség van kialakulóban” – nyilatkozta portálunknak az Atalanta játékosa.

A csapat erősségére irányuló kérdésünkre Forgács Dávid úgy fogalmazott, nagy erényük lehet, ha szervezettek lesznek, és mindenki a közös cél irányába fog húzni, ezáltal jó lesz a csapatmunka, az nagy erényünk lehet. „Persze szükség lehet a jó egyéni teljesítményekre is, akik az adott szituációban el tudják majd dönteni esetleg a mérkőzést” – tette hozzá Forgács Dávid.

Abban egyetértett mindhárom játékos: minél tovább szeretnének jutni a tornán, de konkrét helyezést, vagy eredményt jelző célt nem tűztek ki maguk elé.

Forgács és Kecskés behívásával az Atalantából tehát ketten is ott lehetnek majd az U20-as világbajnokságon. „Mindenképpen örültek, sokan gratuláltak az egyesületből is. Ez egy nagyon nagy dolog számukra is, hogy ketten is ott lesznek a Vb-n a csapatból, mindenféleképpen jó hírt vet rájuk a két behívó, ők is büszkék lehetnek erre” – zárta Forgács Dávid.

A magyar U20-as labdarúgó válogatott Észak Koreával, Nigériával és Brazíliával játszik a csoportkörben, először június elsején, Észak Koreával mérkőznek meg a magyar fiatalok. A négyfős csoportból az első két csapat, valamint a hat kvartett négy legjobb harmadikja jut tovább.

Még az elutazás előtt kérdeztük az U20-as válogatott három SZEOL-nevelésű labdarúgóját, Forgács Dávidot, Kecskés Ákost és Zsótér Donátot.http://szegedma.hu/?p=539603

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 19.

Előző sztori

Floorball: győzelemmel fejezte be a szezont a Szegedi FE + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Városismereti vetélkedőt hirdet az Agóra

Legutóbbi hasonló cikkek