Közélet

Humán calicivírus okozta a tömeges megbetegedést a Gregor-iskolában (FRISSÍTVE)

Humán calicivírus okozta a tömeges megbetegedést a Gregor-iskolában (FRISSÍTVE)

2015. május 8., péntek
Humán calicivírus okozta a tömeges megbetegedést a Gregor-iskolában (FRISSÍTVE)

Május 7-én délelőtt 10 órakor Bikádi Melinda, a Gregor József Általános Iskola igazgatója bejelentés tett Kovács Ferenc járási tisztifőorvosnak arról, hogy egy nappal korábban a délutáni órákban az iskolából 120 gyermeket küldtek haza hányással, hasmenéses tünetekkel, végül 201-en lettek betegek.

A mai napon 14 órakor megérkeztek a szegedi Gregor József Általános Iskolában történt megbetegedések okaira vonatkozó első vizsgálati eredmények. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának laboratóriumában vizsgált székletminták humán calicivírus jelenlétét igazolták. Így valószínűsíthető, hogy a tömeges megbetegedést ez a vírus okozta - írja közleményében a kormányhivatal. Mint ismeretes, május 6-án délután az iskola 120 tanulója lett rosszul és produkált hányással, hasmenéssel járó tüneteket. Másnapra a megbetegedettek létszáma 125-re emelkedett. Az iskola igazgatója a járási tisztifőorvosnak tett bejelentést, aki azonnal járványügyi vizsgálatot kezdett. Az iskola összes helyiségére vonatkozóan fertőtlenítőszeres takarítást rendeltek el, amit a tegnapi nap folyamán elvégeztek. A kivizsgálás során a főosztály munkatársai kikérdezték a beteg gyermekek szüleit, valamint felvették a kapcsolatot az összes szegedi házi gyermekorvossal is. A megbetegedettek száma a mai napon meghaladta a kétszáz főt: a 196 gyermek mellett további öt felnőttnél (pedagógus és személyzet) is jelentkeztek a betegség tünetei. A SZTE Gyermek Klinikájának B részlegén található fertőző osztályra a mai napig 3 gyermek került be a Gregor iskola tanulói közül, valamennyien infúziós kezelésre szorultak, általános állapotuk kielégítő. A megbetegedések száma és a tünetek jellege alapján az étellel történő fertőződés gyanúja is felmerült. Ezért a szakemberek az iskola 300 adagos melegítő konyháján közegészségügyi szempontból is ellenőrzést tartottak. Itt hiányosságot nem tapasztaltak. Az ételmintákat vizsgálatra elvitték, valamint vízvizsgálatot kezdeményeztek. A gyermek háziorvosoktól beérkezett székletminták laboratóriumi vizsgálata alapján elmondható, hogy 5 székletmintából háromban a calicivírus jelenléte igazolódott. A járvány kóroki tényezőinek felderítése céljából az iskolában a teljes tanulói létszámra kiterjedő felmérést végzünk a hétfői napon.

A calicivírus fertőzésről

A fertőzés elsősorban a fertőzött széklettel kontaminált élelmiszer (zöldségek, saláták, eper, málna, kagylók, stb.), a közvetlen és közvetett kontaktus (pl. élelmiszert kezelő fertőzött személy, kontaminált felületek, stb.), valamint a víz révén terjed, de a vírus a hányadék vaporizációja útján aeroszollal is terjedhet. A calicivírusok populáción belüli cirkulációjához hozzájárul, hogy a fertőzött személy a pre- és posztszimptómás időszakban is ürítheti a vírust. Részben a rövidtávú immunitás, részben a vírusok nagy genetikai és antigén diverzitása miatt az élet során ismételt megbetegedések előfordulhatnak. A ritkán felismert sporadikus esetek mellett igazán a járványos akut gasztroenterális megbetegedések riasztóak. Humán calicivírus járvány gyakran fordul elő időlegesen zárt emberi közösségekben (óvoda, iskola, laktanya, gyermektábor, kórház, öregek otthona, stb.), ahová a vírus bekerülve gyorsan terjed és rövid idő alatt nagyszámú megbetegedést okozhat. A humán calicivírus fertőzéseknek jól körülhatárolható, genocsoporttól független epidemiológiai és klinikai jellemzői vannak, melyekből négy emelhető ki: a fertőzésnek rövid, 24-48 órás az átlagos inkubációs ideje, az esetek többségében a vezető klinikai tünet a hányás (előfordulási gyakorisága >50%), a betegség rövid, 12-60 órás lefolyású, a széklet rutin bakteriológiai vizsgálatával kórokozó nem mutatható ki. A humán calicivírusokat kísérleti állatban, szövettenyészetekben mindeddig nem sikerült szaporítani. Az elektronmikroszkópos vizsgálatot leszámítva, diagnosztikájukat a molekuláris biológiai módszerek megjelenése oldotta meg. Ma kimutatásuk a vírusgenom konzervatív régióinak (RNS-függő RNS polimeráz régió és/vagy capsid-regió) specifikus primerpárokkal történő amplifikációjával, RT-PCR módszerrel lehetséges. (Jelenleg még nincsenek kereskedelemben kapható ellenanyag vagy antigén kimutatást lehetővé tevő ELISA kitek.) A humán calicivírusok környezeti hatásoknak relatíve ellenállók (pl. 10 mg/l klorid koncentrációjú ivóvízben akár 30 percig is fertőzőképesek maradnak), és már alacsony partikulaszámban (

<20-100) is megbetegedést tudnak okozni. A fertőzést és a járványok kialakulását a vírus fekál-orál terjedése miatt a klasszikus higiénés rendszabályok betartásával, betartatásával, megfelelő virucid fertőtlenítőszerek alkalmazásával lehet a leghatékonyabban megelőzni. A humán calicivírus fertőzés megelőzésére vakcina nem áll rendelkezésre.

Korábban írtuk:

A bejelentést követően a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya azonnal járványügyi vizsgálatot kezdett. A járási hivatal munkatársai 10 óra 15 perckor a helyszínen voltak az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző osztály munkatársaival együtt. Ekkor a megbetegedések száma 125 főre emelkedett. A betegség tünetei alapján az étellel történő fertőződés gyanúja is felmerült. Az iskola 300 adagos melegítő konyháján közegészségügyi szempontból az ellenőrzést végző személyek hiányosságot nem tapasztaltak. A szakemberek az ételmintákat vizsgálatra elvitték, valamint vízvizsgálatot kezdeményeztek. Az iskola összes helyiségére vonatkozóan fertőtlenítőszeres takarítást rendeltek el, amit a tegnapi nap folyamán elvégeztek. A kivizsgálás során a főosztály munkatársai kikérdezték a beteg gyermekek szüleit, valamint felvették a kapcsolatot az összes szegedi házi gyermekorvossal is. Péntekre a megbetegedett gyermekek száma 125-ről 196 főre emelkedett. Továbbá 4 pedagógus és 1 fő takarítószemélyzetnél is jelentkeztek a tünetek. A betegség gyors lefolyású, erős hányás a vezető tünet, hasmenés, láz a betegek egy részénél jelentkezik. A SZTE Gyermek Klinikájának B részlegén található Fertőző osztályra a mai napig 3 gyermek került be a Gregor iskola tanulói közül, valamennyien infúziós kezelésre szorultak, általános állapotuk kielégítő. A házi gyermekorvosoktól a mai napon érkeztek be székletminták, a vizsgálatok folyamatban vannak. A járvány kóroki tényezőinek felderítése céljából az iskolában a teljes tanulói létszámra kiterjedő felmérést végeznek.

Közel kétszázan betegedtek meg a szegedi Gregor-iskolában - Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya vizsgálja az esetet. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=535799

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.