Kultúra

Júniusban Szegeden is indul az Ünnepi Könyvhét

Júniusban Szegeden is indul az Ünnepi Könyvhét

2015. május 28., csütörtök
Júniusban Szegeden is indul az Ünnepi Könyvhét
konyvhet_sajtotajekoztato01kf

Závada Pál, Závada Péter, Tóth Krisztina, Csányi Vilmos, Böjte Csaba, Zalán Tibor, Böszörményi Gyula, Kiss Ottó - néhány név a teljesség igénye nélkül, akik megörvendeztetik a szegedi közönséget könyvbemutatókkal, előadásokkal, író-olvasó találkozókkal és dedikálásokkal a Somogyi-könyvtár könyvheti rendezvényein.

A szegediek már biztosan hetekkel az Ünnepi Könyvhét előtt felvésték a naptárjukba a Somogyi-könyvtár és partnereinek legérdekesebb rendezvényeit. A városi könyvtár immár nyolcadik alkalommal csatlakozik a felnőttek és gyermekek számára is izgalmas országos programsorozathoz, ezért a Dugonics tér ismét megtelik sátrakkal, irodalmi beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal, ismeretterjesztő előadásokkal, tánccal és filmvetítéssel. Hosszasan lehetne sorolni mi mindent kínál a 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok programfüzete. Bár a könyvhét hivatalosan június 4-vel kezdődik, a Somogyi-könyvtár már május 28-án egy népszerű íróval és kiadóigazgatóval üti fel a sorozatot.

Nyáry Krisztián

lesz az első vendége a dóm melletti épület programjainak, ekkor mutatja be ugyanis Igaz hősök - 33 magyar című könyvét a közönség előtt. Mintegy 68 partnert sikerült megszólítania és ezzel együtt a Tisza-partra csábítania a könyvtárnak, bővült tehát az érdeklődők köre - hívta fel a figyelmet a csütörtöki sajtótájékoztatón

Palánkainé Sebők Zsuzsanna

, a könyvtár igazgatója.

Závada Pál, Závada Péter, Tóth Krisztina, Csányi Vilmos, Böjte Csaba, Zalán Tibor, Böszörményi Gyula, Kiss Ottó - néhány név a teljesség igénye nélkül, akik megörvendeztetik a szegedi közönséget könyvbemutatókkal, előadásokkal, író-olvasó találkozókkal és dedikálásokkal.

konyvhet_sajtotajekoztato02kf

Szegeden a Dugonics téren, könyvtárakban, egyetemen, múzeumban, művelődési, szállodákban, és a városházán is rendeznek programokat az idei könyvünnepen, valamint rendezvényhelyszínként kávéházak is csatlakoznak az eseményekhez. A Gyermekkönyvnapok keretében kiemelt figyelmet fordítanak a kicsiknek: a Városháza Dísztermében június 5-én megkoronázzák a Könyvkirályt, s megválasztják udvartartását az olvasásnépszerűsítő játék lezárásaként, valamint interaktív olvasó és játszóligetet, újdonságként pedig koncertet szerveznek a Dugonics téri színpadon

Rutkai Borival

és Bandájával - szemezgetett az érdekességek közül

Andóczi Balogh Éva

, a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa. Emlékeztetett: a könyvhét szegedi programjai minden évben valamilyen tematika köré épülnek, tavaly például a nők, a női szerzők és a nőkről szóló könyvek kerültek terítékre. Idén a "könyvheti társulás" szlogen ível át a teljes sorozaton, melynek keretében olyan társszerzők kapnak helyet, mint Závada Péter és Pál, Kiss Ottó és felesége, Tóth Krisztina és Hevesi Judit. A tudománynépszerűsítés is központi helyet foglal el a rendezvények között: a Szegedi Tudományegyetem oktatói például utcára viszik az egyetem falai között zajló tudományokat. A Szegedi Nemzeti Színház, ahogyan legutóbb, úgy ezúttal is a következő évad ősbemutatójából kaphatnak ízelítőt a teátrum szerelmesei. A színpad vendége ezúttal Egressy Zoltán író lesz, akinek Szimpla szerda című darabja zárja az októberi előadások sorát.

konyvhet_sajtotajekoztato05kf

Mivel a könyvhetet képletesen Nyáry Krisztián nyitja könyvbemutatójával, a sajtótájékoztatón az idén 60 esztendős Magvető kiadóról is ejtett néhány gondolatot, amelynek két éve igazgatója. Friss statisztikákkal még nem tudott szolgálni, azt azonban bátran ki merte jelenteni, hogy a bolti eladások tükrében úgy tűnik, egyre többen vesznek kezükbe köteteket. A megnyitó érdekességéhez tartozik, hogy 6 szerző és szervezet között kiosztják az Év Könyve elismerést, amit ebből az alkalomból A mi meséink című, szegedi gyerekek által szerkesztett és illusztrált kötet vehet majd át. Ugyancsak nagy figyelmet fordítanak a születése 250. évfordulóját ünneplő

Vedres Istvánra

, az ő tiszteletére állított emlékév kapcsán a szegedi városháza épületének terveit láthatja majd a nagyközönség a Dugonics téren, illetve a látogatók között is felbukkan majd a szegedi mérnök, akivel akár szelfizni is lehet majd.

Valódi író- és könyvkülönlegességek közül csemegézhetnek a szegediek a június 4-én kezdődő Ünnepi Könyvhét programsorozatán. Még Vedres Istvánnal is lehet szelfizni...http://szegedma.hu/?p=542009

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.