Figyelemmel kíséri az agrártámogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A monitoring célja egyrészt az, hogy kevesebb hibás pályázat érkezzen be, másrészt, hogy könnyebb legyen az ellenőrzés – mondta Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke az M1 aktuális csatorna műsorában szombat este.

Gyuricza Csaba azt mondta: mivel új európai uniós költségvetési ciklus indult az elmúlt időszakban, teljesen új agrártámogatási rendszerrel, ezért Brüsszel úgy döntött, nemzeti hatáskörben lesz lehetőség arra, hogy a támogatások határidejét kitolják.

Több országban egy hónappal, Magyarországon egy héttel hosszabbították meg az eredeti, május 15-ei határidőt, és „bebizonyosodott, hogy ez az egy hét elegendő volt arra, hogy a gazdák benyújtsák a kérelmeket” – fogalmazott. Részletezte: június 15-éig lehet szankciómentesen módosítani a kérelmeket, valamint szankcióval benyújthatják kérelmeiket, akik eddig még nem tették meg.

Elmondta, annak érdekében, hogy „gazdabarátabb legyen a hivatal”, figyelemmel kísérik a kérelmeket, jelzik az esetleges formai hibákat. Ezek között említette, hogy bizonyos engedélyeket nem csatolnak a kérelmezők, ilyenkor jelzi feléjük a hivatal, hogy június 15-éig szankciók nélkül pótolhatják ezek a hiányosságokat. A monitoring célja egyrészt az, hogy kevesebb hibás pályázat érkezzen be, másrészt, hogy könnyebb legyen az ellenőrzés – összegezte.

Úgy fogalmazott: az agrártámogatási rendszer „sokkal bonyolultabbá” vált, 35 jogcím van, jóval több, mint korábban, a kérelmezők helyzetén azzal tudtak könnyíteni, hogy új informatikai hátteret alakítottak ki.

Arra a kérdésre, hogy a zöldítéssel kapcsolatban milyen megoldásokat választottak a kérelmezők, felsorolta az ugarterületek kijelölését, az úgynevezett ökológiai célú másodvetést, valamint a nitrogénkötő növények termesztését.

Gyuricza Csaba pénteken, Karcagon, egy szakmai rendezvényen elmondta: a magyar gazdák mintegy 400 milliárd forintnyi összeghez juthatnak az egységes agrártámogatás keretében.

Előző sztori

Dömötör-gála – Markovits Bori kapta az idei életműdíjat

Következő sztori

Erdélyi Ágnes: Az egyetemisták nélkül a Grand Café nem lehet az, ami