Felújított katonasírokat avatnak Hősök Napján Hódmezővásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sirfelujitas_hmvhely

Huszonnégy első világháborús hősi halott és vitéz sírját újította fel az elmúlt hónapokban a Történelmi Vitézi Rend hódmezővásárhelyi csoportja a katolikus és az evangélikus temetőben. A hősi nyughelyek újraavatására és megszentelésére május utolsó vasárnapján, Hősök Napján kerül sor a sírkertekben.

A Történelmi Vitézi Rend hódmezővásárhelyi csoportja immár 7 éve kutatja és újítja fel az első világháborús hősi halottak sírjait a vásárhelyi temetőkben. A tagok és segítőik kétkezi munkája nyomán mintegy kétszáz sírhely újult meg az elmúlt több mint fél évtized alatt, melyeket rendszeresen gondoznak és évről-évre “kicsinosítanak” a jeles napokra, mint például a Magyar Hősök Emléknapjára és Mindenszentekre. Az idei év tavaszán kezdte (volna) meg a Történelmi Vitézi Rend a Kutasi út és a Jókai utca által határolt temetők sírjanak rendbetételét, amikor nem várt felfedezésre bukkantak az 1921. évi temetőjelentésben. Az eddig ismert és felújított hősi parcellán és magányosan álló sírokon túl tucatnyi “ismeretlen” katona sírja került elő. Két hónap alatt széles körű társadalmi összefogással összesen 24 honvédsír, köztük két vitézi rendi tag, vitéz Erdős Mihály és vitéz Németh Imre nyughelye újult meg a katolikus és az evangélikus temetőben. A felújításban a rendi tagokon kívül részt vettek a Trianon Társaság és a Hód Baranta Egyesület tagjai, valamint a Bethlen Gábor Református Gimnázium és a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjai az iskolai közösségi szolgálat keretében. Valamennyi fejfát lecsiszolták, a feliratokat és a díszítéseket újrafestették, téglakerettel látták el a sírokat és környezetüket is rendbe tették.

A sírok újraavatására május utolsó vasárnapján, Hősök Napján kerül sor. A megemlékezés május 29-én a Szent István templomban kezdődik: a tíz órai szentmisét követen 10.45-kor Németh László plébános, esperes mond imát a hősök emlékére a templom falán álló első világháborús és a levente emléktáblánál. Negyed 12-kor az evangélikus temető hősi sírjait Nagy Ervin lelkész áldja meg, ezt követően a katolikus sírkert hősi nyughelyeit szenteli fel Németh László atya.

no images were found

Előző sztori

Fotókiállításon a mártélyi táj

Következő sztori

Emelkedett az üzemanyagok ára