Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Felavatták az ópusztaszeri kápolnát pünkösdvasárnap + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

kapolnaazado_opusztaszer12_gsAkár egy népzenei fesztivál helyszínének is beillett volna az ópusztaszeri emlékpark, annyian ragadtak hangszert pünkösdvasárnap. Idén nemcsak a hagyományőrző játékokról és a népi szokásokról szólt a forgatag, hanem felszentelték a Pallavicini család egykori imádkozó helyét, az ányási kápolnát is. Az ökumenikus vallási útvonal részeként rekonstruált kápolnával teljessé vált a dél-alföldi falvakat bemutató skanzen.

A tavalyihoz hasonló tikkasztó forróság most megkímélte az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark pünkösdölő tömegeit, csak néhány gomolyfelhő tarkította az eget vasárnap. Az esőre álló idő sem tudta eltántorítani az embereket attól, hogy megcsodálják vagy kipróbálják a dél-alföldi népszokásokat felelevenítő játékos programokat.

Piri néni kültéri konyhája mellett a kecskeméti Mátyás Király Citerazenekar ifjú muzsikusai húzták a talpalávalót. A hat éve alakult háromgenerációs együttes fürge kezei alatt megszólaltatott népi hangszerre az emlékpark látogatói mind kíváncsiak voltak, ámulva állták körbe a pengető gyerekeket. Odabent a parasztházban Sulczné Bükki Éva és férje, Sulcz Ferenc éppen a népi ruhába bújtatott lányokat igazította el az udvarban tervezett padkaporos bálhoz. Mint azt az országos arany fokozatot kiérdemelt együttes vezetőitől megtudtuk, a bállal a hajdani falvak citerával kísért mulatságait elevenítik meg, ezzel is szeretnék közelebb hozni az érdeklődőkhöz a hagyományos népi játékok szellemiségét.

kapolnaazado_opusztaszer06_gs

Játékokból a malom melletti réten sem volt hiány: kicsik és nagyok együtt próbálhatták ki az úgynevezett pünkösdölő szokásokat. Újj Éva és a Bábika játszóház ügyességi, valamint képességfejlesztő szórakozási lehetőségekkel rendezte be az óriási területet. Villámsakk szőnyegen, dobó és elkapó játékok, óriáskirakó, lépegető és ördöglakat várta azokat az érdeklődőket, akik szerettek volna tanúbizonyságot tenni rátermettségükről. A legapróbbak sem maradhattak ki a szórakozásból: egy egész szőnyeget csak képességfejlesztő labdajátékokkal rendeztek be kizárólag babák számára.

Pünkösdvasárnap leglátványosabb momentuma mégis a Pallaviciniek egykori imádkozó helye, az ányási kápolna felszentelése volt. Az 1800-as évek végétől a Dél-Alföld vallásos színhelyeként szolgáló kápolna a múlt század végére a gondatlanság martalékává vált, ezért az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark vállalva a feladatot, újból felépítette az egykori imádkozó és temetkezési helyet. „A templom szerves része volt annak a településtípusnak, amit az emlékpark szabadtéri néprajzi gyűjteménye megjelenít. Örömmel jelenthetem be, hogy a kápolna az idő múlásának hadat üzenve új és eredeti állapotában itt áll az emlékparkban. A skanzen ezzel az új építménnyel vált teljessé, hiszen egy szakrális térrel bővült a hagyományainkat bemutató interaktív kiállítóhelyünk” – köszöntötte a felszenteléseken megjelent vendégeket és egyúttal mondott köszönetet a rekonstrukciós munkákban segédkező szakembereknek Kertész Péter, az ÓNTE igazgatója.

kapolnaazado_opusztaszer49_gs

A magyar állam bölcsőjéből már régóta hiányzott az ányási kápolna, ami az Istenhez vezető utat, Isten-ember kapcsolatát jelképezi, átívelve a határokon. Az imádkozó hely szellemi útmutató, ünnepek, öröm és gyász színtere, ahol az elidegenült emberek is megérezhetik a közösséghez tartozás érzését. „A keresztény embert a templom elkíséri a bölcsőtől a koporsóig. Családi otthona után ebben a nagyobb otthonban, Isten házában tapasztalja meg egy nagyobb családhoz való tartozás tudatát, amelytől tartást és erőt kap. Az emlékpark üzenet a múltról és a jövőről; mindaz, ami körülvesz bennünket, arról a gazdag örökségről mesél, amit mi magyarok magunkénak érzünk. Eredetünk, népszokásaink, kultúránk évszázadokon átívelő egységégre van módunk ráismerni” – ezekkel a gondolatokkal folytatta a köszöntéseket Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott.

Az emlékpark vallási találkozóhelyét Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, valamint Juhász András, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese avatta fel. A megyéspüspök úgy szólt, a kápolna lelki és szellemi forrás, amit az összefogás és a közösség ünnepén adták át az emlékpark látogatóinak.

A kétnapos rendezvény hétfőn többek között az Európai Ifjúsági Találkozóval és természetesen az elmaradhatatlan királyválasztással folytatódik. Érdemes tehát holnap is célba venni Ópusztaszert, hiszen az emlékpark hazavár. Részleteket a park holnapján találnak: ITT.

Kápolnával bővült az ópusztaszeri emlékpark, érdemes lesz tehát a pünkösdhétfői programot oda szervezni.http://szegedma.hu/?p=541079

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 24.

Egészség

Új rekordot döntött a fertőzöttek száma Horvátországban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A vírus főleg családi összejöveteleken terjed.

Tovább olvasom

Közélet

Benedek, a leghíresebb középkori tanító

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Egészség

A járvány második hullámának határához érkezett az ország – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mondta Kásler Miklós miniszter.

Tovább olvasom

Aktuál